Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Receptov na koláčiky nikdy nie je dosť a tieto sú chutné aj zdravé! Pomarančové crinkles sú TOP

Madlenky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto povedal, že maškrtiť sa nedá aj zdravo. Skúste tieto zdravšie verzie najobľúbenejších vianočných koláčikov a neoľutujete...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tradičné vianočné rezy VČELIE BODNUTIE: Uvidíte je to MŇAMKA!

    Čokoládové madlenky

    15 kúskov

    80 g masla ● 2 vajcia ● 60 g cukru z kokosovýchkvetov ● 1 PL medu ● 80 g ovsenej múky ● 30 g horkej čokolády ● 10 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva● 1 PL umu

    Maslo rozpustíme a necháme trocha vychladnúť. Čokoládu nasekáme a zmiešame s ovsenou múkou, kakaom a práškom do pečiva. Vajcia vyšľaháme s kokosovým cukrom dokrémova, zašľaháme med a um. Ako posledné zapracujeme múčnu zmes a maslo. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky. Formu na madlenky vymastíme a naplníme do dvoch tretín cestom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme namočiť do rozpustenej čokolády alebo poprášiť práškovým trstinovým cukrom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas odležania: 30 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Pomarančové crinkles

    65 kúskov

    2 vajcia ● štipka soli ● 120 g práškového trstinového cukru● 1 pomaranč ● 90 g masla ● 1 ČL mletej vanilky ● 280 gšpaldovej celozrnnej múky ● 3 ČL prášku do pečiva

    Vajcia vyšľaháme spolu so štipkou soli a s 80 g práškového cukru dopenista. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, osušíme, kôru nastrúhame. V mise vymiesime z masla, vanilky a pomarančovej kôry hladkú zmes, ktorú zamiešame do vajcovej zmesi. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, preosejeme do maslovej zmesi a vypracujeme cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu do chladničky. Z vychladnutého cesta vyformujeme navlhčenými rukami menšie guľky, ktoré obalíme vo zvyšku práškového cukru a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozstupoch. Jemne sploštíme. Pečieme 12 až 15 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pomarančové crinkles

    Kokosové husárske gombíky

    35 kúskov

    2 bielky ● štipka soli ● 50 g trstinového cukru ● 1/2 citróna ● 100 g marcipánu ● 125 g kokosu ● 2 PL celozrnnej múky● 125 g malinového džemu

    Bielky vyšľaháme dotuha, postupne pridávame soľ a trstinový cukor a šľaháme, kým nezískame pevný sneh. Z citróna vytlačíme šťavu a spolu s marcipánom ohrievame, kým sa zmes nerozpustí a nespojí. Necháme trocha vychladnúť a spolu s kokosom zamiešame do snehu. Malo by nám vzniknúť mäkké, ale tvarovateľné cesto. Ak je príliš mäkké, pridáme trocha celozrnnej múky. Z cesta odoberáme navlhčenými lyžičkami malé kôpky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do každej spravíme koncom varešky jamku, do ktorej nanesieme džem. Pečieme pri teplote 160 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Husárske gombíčky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.