Rozmýšľate čo upiecť v NEDEĽU? A čo takto PUDINGOVÝ dezert: Portugalské pastels musíte vyskúšať
23. 4. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:16)

Zdroj: Shutterstock
Sladké dezerty s lahodným krémom rozhodne stoja za hriech. Ak máte rovnaký názor, pripravte si s nami jednu z týchto dobrôt.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Peter Záhradník
Galéria k článku

Zdroj: Nikoleta Šimonová
Portugalské koláčiky
12 kúskov
1 balenie lístkového cesta ● 180 g cukru ● 150 ml vody ● 2 ČL citrónovej kôry ● 15 g škrobovej múčky ● 20 g hladkej múky ● 200 ml mlieka ● 5 žĺtkov ● 1/2 ČL škorice ● práškový cukor
Rúru predhrejeme na 220 °C. Lístkové cesto vyberieme z chladničky a necháme trocha povoliť. Potom z neho vykrojíme kruhy, ktoré vložíme do mafinovej formy vytretej maslom. Cukor privedieme do varu spolu so 150 ml vody a s citrónovou kôrou. Varíme asi 10 minút, kým nezískame sirup. V mise vymiešame múku so škrobovou múčkou. Pridáme 3 PL mlieka a miešame, kým nezískame hladkú zmes. Zvyšok mlieka dáme na sporák, pridáme škrobovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Len čo zmes zhustne, stiahneme z ohňa a za stáleho miešania vlejeme tenkým pramienkom sirup. Dôkladne premiešame. Žĺtky zamiešame do ešte horúceho pudingu a nalejeme do pripravených košíčkov cesta. Pečieme 12 až 14 minút dozlatista. Podávame posypané škoricou a práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 14 minút
Zdroj: Shutterstock
Portugalské koláčiky
Vanilkové mafiny plnené pudingom
12 kúskov
NA PUDING: 250 ml mlieka ● 1/2 balíčka vanilkového pudingu● 30 g cukru
NA CESTO: 150 g cukru● 150 g zmäknutého masla ● 1 balíček vanilkového cukru ● 3 vajcia ● 170 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 balíčka vanilkového pudingu ● 1 ČL práškového cukru
NA OZDOBU: ovocie ● 300 ml mlieka ● 160 g cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 100 g masla ● 1 balíček stužovadla šľahačky
Najprv si pripravíme puding. Tretinu mlieka dáme do hrnca a ohrejeme. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom a cukrom dohladka. Len čo začne mlieko vrieť, vmiešame pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty, kým nezhustne. Potom prelejeme do misy, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. Na cesto vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom zašľaháme vajcia. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a pudingový prášok a opatrne po častiach zapracujeme do cesta. Do košíčkov dáme po lyžici cesta, potom prekryjeme pudingom a nakoniec zakryjeme zvyškom cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na ozdobu uvaríme z mlieka, cukru a vanilkového pudingu hustý krém. Za stáleho miešania necháme trocha vychladnúť a zapracujeme stužovadlo. Maslo izbovej teploty vyšľaháme na penu a po lyžiciach zašľaháme puding. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na mafiny a ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Vanilkové mafiny plnené pudingom