Reklama

Rýchle a lacné jedlá zo STRUKOVÍN zasýtia i zahrejú: Jedli ste už KOVBOJSKÚ FAZUĽU?! Je to mňam

Fazuľový guláš z rúry

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pochmúrne počasie za oknami si žiada poriadnu dávku energie. A tak hrejivé a sýte pokrmy bohaté na rastlinné bielkoviny prídu viac než vhod…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte túto slanú štrúdľu z domáceho ťahaného cesta: Je TOP na obed aj večeru!
    Zdroj: NČpŽ

    Talianske cestoviny s cícerom

    4 porcie

    250 g cestovín (napríklad ditalini) ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 2 konzervy cícera ● 4 PL olivového oleja ● 2 PL zeleninového bujónu v prášku ● 2 PL petržlenovej vňate ● 1 ČL talianskej zmesi korenia ● mleté čierne korenie

    Cesnak ošúpeme a pretlačíme. V hrnci rozpálime olivový olej, pridáme pretlačený cesnak aj paradajkový pretlak. Asi minútku opekáme. Pridáme cícer aj s nálevom, zalejeme 400 ml vody a privedieme do varu. Zamiešame bujón aj korenie, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút. Potom zľahka rozmixujeme asi štvrtinu cícera, pekne nám to zmes zahustí. Vsypeme cestoviny a varíme, kým nezmäknú. Nezabúdame miešať, aby sa zmes nepripálila. Dochutíme korením a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebovými tyčinkami alebo chlebom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Talianske cestoviny s cícerom

    Hrachová polievka so slaninou

    6 porcií

    200 g hrachu ● 2 šalotky ● 100 g plátkov slaniny ● 1 zeler ● 1 mrkva ● 3 PL olivového oleja ● 800 ml vody ● 1 bobkový list ● 3 vetvičky tymianu ● 100 ml smotany na šľahanie ● 500 ml bieleho vína ● soľ ● mleté čierne korenie

    Hrach namočíme aspoň na 6 hodín do studenej vody. Šalotky ošúpeme a nasekáme najemno. Polovicu slaniny nakrájame na malé kocky. Mrkvu a zeler očistíme a rovnako nakrájame na malé kocky. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nasekanú slaninu a opečieme. Zamiešame šalotku, mrkvu a zeler a krátko opečieme. Zalejeme vodou a vmiešame zliaty hrach. Pridáme bobkové listy a tymian. Prikryjeme pokrievkou a varíme spolu 50 až 75 minút, kým hrach nezmäkne. Z polievky vyberieme bobkový list aj tymian, vlejeme víno a smotanu a rozmixujeme dohladka. Privedieme opäť do varu a podľa potreby zriedime vodou. Dochutíme soľou a korením. Podávame s opraženou zvyšnou slaninou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 80 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Hrachová polievka so slaninou

    Fazuľový guláš z rúry

    4 porcie

    2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku● 1 červená paprika ● 1 kg hovädzieho mäsa na guláš ● 3 PL repkového oleja ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 1 PL mletej papriky ● 2 mrkvy ● 1 ČL rasce ● 200 ml červeného vína ● 800 ml hovädzieho vývaru ● 2 ČL oregana ● 2 ČL tymianu ● 2 bobkové listy ● 100 g šampiňónov ● 200 g červenej fazule ● soľ ● mleté čierne korenie

    Fazuľu namočíme na noc do vody. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Papriku očistíme a nakrájame. Rúru predhrejeme na 180 °C. Do hrnca vhodného do rúry nalejeme olej. Rozpálime na sporáku, pridáme mäso nakrájané na kocky a sprudka opečieme. Zamiešame paradajkový pretlak a potom aj cibuľu a cesnak. Chvíľu opekáme, pridáme očistené a nakrájané šampiňóny aj mrkvu. Posypeme mletou paprikou, rascou a zamiešame nakrájanú papriku. Zalejeme vínom, vývarom a 1 l vody. Pridáme bylinky, scedenú fazuľu, premiešame, prikryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 2 hodiny dusiť. Po 10 minútach zmiernime teplotu na 150 °C a pečieme, kým mäso aj fazuľa nezmäknú. Podľa potreby dolievame vodu.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 2 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Fazuľový guláš z rúry

    Kovbojská fazuľa

    4 porcie

    2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● 500 g mletého mäsa ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 200 ml hovädzieho vývaru ● 1 konzerva fazule v paradajkovej omáčke ● 1 konzerva fazule kidney ● 200 g čili grilovacej omáčky ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá sladká paprika ● čili korenie

    Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Vo veľkom hrnci rozpálime olej, pridáme mleté mäso a opečieme nachrumkavo. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme dosklovita. Mäso zhrnieme do strán a do stredu pridáme paradajkový pretlak, krátko opečieme a zalejeme vývarom. Varíme spolu asi 10 minút. Vlejeme fazuľu s paradajkovou omáčkou, ako aj prepláchnuté fazule kidney. Zamiešame pikantnú omáčku a na miernom ohni dusíme spolu 15 minút. Dochutíme paprikou, soľou, čili a korením

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Kovbojská fazuľa

    Šalát z cvikly a zo šošovice

    4 porcie

    5 až 6 ks červenej repy ● 1 PL olivovéhooleja ● morská soľ ● mleté čierne korenie● 200 g šošovice ● 3 šalotky ● 2 PL petržlenovej vňate ● 1/2 granátového jablka ● 100 g rukoly

    NA DRESING: 4 PL tahini (sezamová pasta) ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 60 ml studenej vody ● morská soľ ● mleté čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Repu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Poukladáme na plech a pokvapkáme olejom. Osolíme, okoreníme a pečieme 25 až 30 minút. Medzičasom šošovicu zalejeme dostatkom vody a varíme 20 až 25 minút, aby bola mäkká, ale ešte trocha nazhryz. Zlejeme a necháme odkvapkať. Potom nasypeme do misy, pridáme nasekanú šalotku, petržlenovú vňať, jadierka z granátového jablka a rukolu. Premiešame a podávame s dresingom, ktorý sme pripravili zmiešaním všetkých surovín.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šalát z cvikly a zo šošovice

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.