K šálke čaju si radi dáme aj niečo sladké: Tieto JESENNÉ BÁBOVKY sa oplatí vyskúšať, MŇAM!
23. 10. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Shutterstock
Bábovky patria k najobľúbenejším koláčom vôbec, a to právom. Hodia sa k čaju, ku kávičke, dobre padnú na výlete, ale aj ako desiata v škole či práci...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Makovo-pomarančová
12 kúskov
250 g zmäknutého masla ● 4 vajcia ● 250 g krupicového cukru ● 320 g hladkej múky ● 1 prášok do pečiva ● 220 g maku ● 100 ml smotany na šľahanie ● 100 ml pomarančovej šťavy ● 1 pomaranč
Maslo nakrájame a spolu s cukrom vyšľaháme dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia. Pomaranč ošúpeme a vyrežeme z neho dužinu, ktorú nasekáme nadrobno. V mise zmiešame múku, mak a prášok do pečiva. Následne spolu s pomarančovou dužinou, smotanou a pomarančovou šťavou zapracujeme do cesta. To nanesieme do vymastenej bábovkovej formy vysypanej múkou a pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Vyskúšame špajdľou, či je cesto prepečené, vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Makovo-pomarančová bábovka
Vanilková s hroznom
10 kúskov
4 vajcia ● 190 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 200 ml oleja ● 200 ml jablkovej šťavy ● 300 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 250 g hrozna ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 160 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Hrozno umyjeme a osušíme. Vajcia vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a so soľou do peny. Postupne zašľaháme olej a jablkovú šťavu. Následne zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ako posledné pridáme hrozno a cesto nalejeme do pripravenej formy. Pečieme asi 50 minút, vyberieme a necháme 15 minút chladnúť. Vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Vanilková bábovka s hroznom
Hrnčeková s orechmi
12 kúskov
1 hrnček kyslej smotany ● 1 hrnček krupicového cukru ● 1/2 hrnčeka oleja ● 3 vajcia ● 1 hrnček hladkej múky ● 1 hrnček kakaa ● 1 hrnček mletých orechov ● 1 prášok do pečiva ● 100 g čokoládovej polevy ● hrsť vlašských orechov na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vajcia vyšľaháme do peny, pridáme cukor a olej a prešľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne zapracujeme do vajcovej zmesi. Kakao zmiešame s orechmi. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej zapracujeme orechovú zmes aj smotanu. Do formy najprv nalejeme svetlé cesto a potom kakaové. Pečieme asi 1 hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnutú bábovku. Posypeme nahrubo nasekanými orechmi.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Hrnčeková bábovka s orechmi

Zdroj: Canva
Tekvicová s pomarančovou polevou
12 kúskov
400 g tekvice ● 150 g mletých lieskovcov ● 300 g zmäknutého masla ● 4 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 300 g krupicového cukru ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● šťava z 1/2 pomaranča ● 200 g práškového cukru ● kandizovaný zázvor na ozdobu
Tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a dužinu nastrúhame najemno. Orechy opečieme nasucho dozlatista. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s 200 g cukru do peny. Po jednom zamiešame žĺtky. V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a mleté orechy, preosejeme do maslovej zmesi a zapracujeme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Postupne zašľaháme aj zvyšný cukor a opatrne spolu s nastrúhanou tekvicou zapracujeme do cesta. To nanesieme do pripravenej formy, povrch uhladíme a dáme piecť na 1 hodinu. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Pomarančovú šťavu zmiešame s práškovým cukrom a nanesieme na povrch vychladnutej bábovky. Ozdobíme kandizovaným zázvorom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Tekvicová bábovka s pomarančovou polevou
Hruškovo-jablková s hrozienkami
12 kúskov
1 jablko ● 1 hruška ● 50 g hrozienok ● 2 PL citrónovej šťavy ● 5 vajec ● 3 PL studenej vody ● 145 g krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 150 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky
Jablko a hrušku ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na kocky. Premiešame s hrozienkami a polejeme citrónovou šťavou. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme spolu so studenou vodou dotuha. Postupne zašľaháme cukor. Všetky žĺtky vymiešame a zľahka zapracujeme do snehu. Múku spojíme so škrobovou múčkou a na dvakrát preosejeme na vajcovú zmes. Ako posledné opatrne zapracujeme ovocie s hrozienkami. Cesto nalejeme do vymastenej bábovkovej formy vysypanej múkou a pečieme pri teplote 175 °C asi 45 minút. Vyberieme, po 15 minútach vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Hruškovo-jablková bábovka s hrozienkami