Sezóna HOKAIDA je tu! Presvedčte sa aká čarovná táto zelenina je s našimi famóznymi receptami!
18. 10. 2023, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Shutterstock
Tekvica hokaido je už tradične obľúbenou jesennou pochúťkou. Upečená, v polievke či v slanom koláči, vždy je to pastva nielen pre oči, ale aj pre naše hladné brušká.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Polievka s mrkvou a so zázvorom
4 porcie
500 g tekvice hokaido ● 400 g mrkvy ● 400 g zemiakov ● 500 ml zeleninového vývaru ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 10 g zázvoru ● 1 ČL soli ● 1/4 ČL čili korenia ● 1 ČL kurkumy ● štipka škorice ● 100 ml kokosového mlieka ● vňať jarnej cibuľky na posypanie
Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky, nemusíme šúpať. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a rovnako nakrájame na kocky. Dáme do hrnca a zalejeme vývarom. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Medzičasom očistíme cesnak, cibuľu a zázvor a nasekáme nadrobno. Zľahka opečieme na panvici a pridáme k zelenine. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Spolu povaríme ešte 2 až 3 minúty, podávame s kokosovým mliekom a posypané jarnou cibuľkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Polievka s mrkvou a so zázvorom
Tekvicový kiš s plesňovým syrom
4 menšie kúsky
1 PL repkového oleja ● 1 lístkové cesto (nerozvaľkané) ● 650 g tekvice hokaido ● 120 g syra so zelenou plesňou ● 3 vetvičky tymianu ● 4 vajcia ● 160 g crème fraîche ● 185 ml mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● kôra z 1/2 citróna
Lístkové cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho 4 kruhy o niečo väčšie ako tartové formičky, ktoré sme si pripravili. Prenesieme do formičiek, pričom vytvarujeme aj okraje. Dáme piecť na 15 minút pri teplote 220 °C. Vyberieme, necháme krátko vychladnúť a dno rukami sploštíme. Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme jadierka a nakrájame na kocky. Naukladáme do predpečených korpusov a posypeme nadrveným syrom so zelenou plesňou. Z vetvičiek tymianu natrháme lístky a pridáme do plnky. Vajcia vymiešame spolu s mliekom a crème fraîche dohladka. Osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a nalejeme na tekvicu. Malé kiše pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Tekvicový kiš s plesňovým syrom
Pikantná pečená tekvica s medom
2 porcie
1 tekvica hokaido ● 2 PL medu ● 1 PL morskej soli● 1 PL čili korenia ● bylinky podľa chuti ● rastlinný olej
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme jadierka a nakrájame asi na 1 až 1 a 1/2 cm hrubé mesiačiky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do malej misky dáme med, soľ, bylinky podľa chuti a čili korenie a krátko ohrejeme v mikrovlnnej rúre. Následne zmes rovnomerne nanesieme na tekvicu. Pokvapkáme trochou oleja a dáme na 30 minút piecť. Podávame ešte teplé ako prílohu alebo samostatne.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Pikantná pečená tekvica s medom
Krémový nákyp
4 porcie
400 g tekvice hokaido ● 300 g cestovín ● 60 g šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL karí korenia ● 600 ml zeleninového vývaru ● 125 g ricotty ● 5 g šalvie ● 50 g parmezánu ● rastlinný olej● soľ ● korenie ● vlašské orechy na posypanie
Tekvicu rozpolíme, vydlabeme jadierka a nakrájame na kocky. Cesnak a šalotku ošúpeme a nasekáme najemno. Na hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a opečieme dosklovita. Pridáme tekvicu a krátko opečieme. Posypeme karí korením a dochutíme soľou a korením. Pridáme vývar a pomaly privedieme do varu. Len čo je tekvica na zhryz, zľahka ju roztlačíme a zamiešame ricottu a natrhané lístky šalvie. Varíme na strednej teplote. Medzičasom uvaríme cestoviny podľa návodu al dente. Zlejeme a zamiešame do tekvicovej omáčky. Prenesieme do vymastenej zapekacej misy, posypeme nastrúhaným parmezánom a nasekanými orechmi a zapekáme asi 10 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Krémový nákyp s hokaidom