Skúste pridať do RYŽOVÉHO nákypu TOTO a zbláznite sa od pôžitku: Tá vôňa a chuť, WOW!
23. 11. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: shutterstock
Starý dobrý ryžový nákyp je dobrota sama o sebe. Ak ho však chcete ešte vylepšiť, skúste pridať...

Zdroj: Boris Bajer, Canva
Ryžový nákyp s čerešňami
4 porcie
1 citrón ● 175 g celozrnnej ryže ● 40 g strúhaného kokosu ● 500 ml mlieka ● 3 vajcia ● 45 g medu ● 720 g zaváraných čerešní aj so šťavou ● 10 g masla ● 1 ČL škrobovej múčky
Citrón umyjeme a nastrúhame z neho 1 až 2 ČL kôry. Dáme spolu s ryžou do hrnca. Pridáme kokos a mlieko a privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme na miernom ohni asi 40 minút. Podľa potreby pridáme mlieko alebo vodu. Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom žĺtky vyšľaháme s polovicou medu na penu. Z bielkov vyšľaháme sneh a zašľaháme zvyšok medu. Čerešne zlejeme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Do ryže zamiešame žĺtkovú zmes a následne nadľahčíme snehom. Polovicu zmesi nanesieme do formy, posypeme čerešňami a zakryjeme zvyškom ryže. Pečieme pri teplote 200 °C asi 40 minút. Zvyšok čerešní spolu so šťavou privedieme do varu a zamiešame škrobovú múčku rozmiešanú s trochou šťavy. Necháme zhustnúť. Ryžový nákyp podávame spolu s čerešňovou omáčkou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Kokosový ryžový nákyp s čerešňami