Reklama

Sladké GAŠTANY ako ich máme radi: V lahodných dezertoch sú TOP! GAŠTANOVÉ TIRAMISU ste už mali?

Gaštanové šamrolky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pečené, varené či ako sladké pyré, tieto lahodné plody ihneď osladia aj ten najpochmúrnejší jesenný deň. Tieto dobroty ste už skúšali?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:15
Remaining Time 0:15
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami MAKOVO-CVIKLOVÉ MAFINY: Chutné a dokonalo vláčne...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Gaštanové šamrolky

    10 kúskov

    1 balíček lístkového cesta (vyvaľkaného) ● 100 g varených gaštanov ● 50 ml mlieka ● 1 PL jemného krupicového cukru ● 1 ČL kakaa ● 2 PL horkej čokolády ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček stužovadla šľahačky

    Lístkové cesto vyberieme z chladničky vopred, aby získalo izbovú teplotu. Nakrájame na dlhé tenké pásy, ktoré natočíme na pripravené trubičky určené na výrobu šamroliek. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Čokoládu nastrúhame a gaštany prstami rozmrvíme. Potom oboje zmiešame s mliekom, cukrom a kakaom a nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj stužovadlo šľahačky. Nakoniec opatrne zapracujeme do gaštanového krému. Dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a nastriekame do lístkových šamroliek.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Gaštanové šamrolky

    Slávny Mont Blanc

    4 porcie

    NA CESTO: 120 g krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 120 g masla ● 190 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 balíček prášku do pečiva ● 4 snehové pusinky

    NA ŠĽAHAČKU: 25 g práškového cukru ● 300 ml smotany na šľahanie

    OKREM TOHO: 300 g gaštanového pyré ● 100 ml crème fraîche ● 300 g gaštanovej nátierky

    Na cesto dáme do misy žĺtky s cukrom a vyšľaháme dokrémova. Pridáme zmäknuté maslo a zmiešame. Pridáme múku, soľ a prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme z neho kruhy. Tie vložíme do formičiek na tartaletky a dáme piecť na 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Gaštanové pyré vyšľaháme na penu, pridáme gaštanový krém a šľaháme spolu asi 10 minút. Potom zamiešame crème fraîche a vymiešame dohladka. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky stuhnúť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, pričom postupne zašľaháme aj cukor. Bielkové pusinky uložíme do košíčkov, prekryjeme vyšľahanou šľahačkou a nakoniec aj pásikmi gaštanového krému, ktoré nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou. Vznikne nám efekt vtáčieho hniezda.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Slávny Mont Blanc

    Jemná piškótová roláda

    8 kúskov

    4 vajcia ● 90 g krupicového cukru ● 90 g hladkej múky ● 1 ČL škrobovej múčky ● 150 g varených gaštanov ● 5 PL bieleho portského vína ● 4 PL medu ● 2 plátky želatíny ● 150 g mascarpone ● 2 PL citrónovej šťavy ● práškový cukor na posypanie

    Vajcia vyšľaháme s 90 g cukru na penu. Zmiešame múku a škrobovú múčku a zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nanesieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme, preklopíme na vlhkú utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Na krém nadrobno nasekáme gaštany, prípadne ich môžeme pomlieť. Dáme spolu s vínom a medom do hrnca a varíme, kým sa tekutina nevyparí. Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút. Potom vyžmýkame a rozpustíme v teplej gaštanovej zmesi. Mascarpone vymiešame dohladka a zmiešame s gaštanovou zmesou. Podľa chuti pridáme asi 1 lyžicu citrónovej šťavy. Roládu rozvinieme, odstránime utierku a potrieme gaštanovým krémom. Opäť zvinieme a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jemná gaštanová piškótová roláda

    Gaštanové tiramisu

    8 porcií

    1 šálka espresa ● 1 balíček vanilkového cukru ● 70 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 350 g mascarpone ● 150 g gaštanového pyré ● 50 g kakaa ● 40 kúskov dlhých piškót

    Pripravíme si šálku espresa a necháme vychladnúť. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom na penu. Zapracujeme mascarpone a gaštanové pyré. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zamiešame do gaštanového krému. Pripravíme si väčšiu formu alebo poháre. Piškóty namočíme do kávy a nanesieme vrstvu na spodok formy alebo pohárov. Potom vrstvíme krém, opäť piškóty a celé zakryjeme zvyšným krémom. Posypeme kakaom a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky odstáť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: Shutterstock

    Gaštanové tiramisu

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 1:04
    Remaining Time 1:04
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vyskúšajte tieto MAKOVÉ MAFINY pre PREFÍKANÉ gazdinky: Cviklu v nich ukrytú ani neucítite...
      Zdroj: Canva NČpŽ

      Minipavlovky s gaštanovým krémom

      8 kúskov

      4 bielky ● 150 g jemného krupicového cukru ● 150 g práškového cukru ● štipka soli ● 300 ml smotany na šľahanie ● 200 g gaštanového pyré alebo gaštanovej nátierky ● varené gaštany na ozdobu

      Rúru predhrejeme na 80 °C. Bielky izbovej teploty vyšľaháme so štipkou soli dotuha, ku koncu začneme postupne pridávať oba druhy cukru a šľaháme, až kým sa nerozpustí a nevznikne nám hladký, pevný sneh. Ten nanesieme lyžicou v kôpkach na plech vystlaný papierom na pečenie a do stredu spravíme jemnú jamku na krém. Pečieme približne 2 hodiny, potom rúru vypneme a bez otvorenia dvierok na rúre necháme „pavlovky“ vo vnútri dosušiť. Na krém dáme do misy gaštanové pyré, rozmiešame lyžicou, aby trocha zmäklo. Smotanu vyšľaháme dotuha a spojíme s gaštanovým pyré. Dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame do priehlbiniek na minipavlovkách. Posypeme nadrobenými gaštanmi a ihneď podávame.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas pečenia: 2 hodiny

      Zdroj: Shutterstock

      Minipavlovky s gaštanovým krémom

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.