Sladké GAŠTANY ako ich máme radi: V lahodných dezertoch sú TOP! GAŠTANOVÉ TIRAMISU ste už mali?
10. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Shutterstock
Pečené, varené či ako sladké pyré, tieto lahodné plody ihneď osladia aj ten najpochmúrnejší jesenný deň. Tieto dobroty ste už skúšali?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Gaštanové šamrolky
10 kúskov
1 balíček lístkového cesta (vyvaľkaného) ● 100 g varených gaštanov ● 50 ml mlieka ● 1 PL jemného krupicového cukru ● 1 ČL kakaa ● 2 PL horkej čokolády ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček stužovadla šľahačky
Lístkové cesto vyberieme z chladničky vopred, aby získalo izbovú teplotu. Nakrájame na dlhé tenké pásy, ktoré natočíme na pripravené trubičky určené na výrobu šamroliek. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Čokoládu nastrúhame a gaštany prstami rozmrvíme. Potom oboje zmiešame s mliekom, cukrom a kakaom a nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj stužovadlo šľahačky. Nakoniec opatrne zapracujeme do gaštanového krému. Dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a nastriekame do lístkových šamroliek.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Gaštanové šamrolky
Slávny Mont Blanc
4 porcie
NA CESTO: 120 g krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 120 g masla ● 190 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 balíček prášku do pečiva ● 4 snehové pusinky
NA ŠĽAHAČKU: 25 g práškového cukru ● 300 ml smotany na šľahanie
OKREM TOHO: 300 g gaštanového pyré ● 100 ml crème fraîche ● 300 g gaštanovej nátierky
Na cesto dáme do misy žĺtky s cukrom a vyšľaháme dokrémova. Pridáme zmäknuté maslo a zmiešame. Pridáme múku, soľ a prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme z neho kruhy. Tie vložíme do formičiek na tartaletky a dáme piecť na 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Gaštanové pyré vyšľaháme na penu, pridáme gaštanový krém a šľaháme spolu asi 10 minút. Potom zamiešame crème fraîche a vymiešame dohladka. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky stuhnúť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, pričom postupne zašľaháme aj cukor. Bielkové pusinky uložíme do košíčkov, prekryjeme vyšľahanou šľahačkou a nakoniec aj pásikmi gaštanového krému, ktoré nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou. Vznikne nám efekt vtáčieho hniezda.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Slávny Mont Blanc
Jemná piškótová roláda
8 kúskov
4 vajcia ● 90 g krupicového cukru ● 90 g hladkej múky ● 1 ČL škrobovej múčky ● 150 g varených gaštanov ● 5 PL bieleho portského vína ● 4 PL medu ● 2 plátky želatíny ● 150 g mascarpone ● 2 PL citrónovej šťavy ● práškový cukor na posypanie
Vajcia vyšľaháme s 90 g cukru na penu. Zmiešame múku a škrobovú múčku a zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nanesieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme, preklopíme na vlhkú utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Na krém nadrobno nasekáme gaštany, prípadne ich môžeme pomlieť. Dáme spolu s vínom a medom do hrnca a varíme, kým sa tekutina nevyparí. Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút. Potom vyžmýkame a rozpustíme v teplej gaštanovej zmesi. Mascarpone vymiešame dohladka a zmiešame s gaštanovou zmesou. Podľa chuti pridáme asi 1 lyžicu citrónovej šťavy. Roládu rozvinieme, odstránime utierku a potrieme gaštanovým krémom. Opäť zvinieme a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Jemná gaštanová piškótová roláda
Gaštanové tiramisu
8 porcií
1 šálka espresa ● 1 balíček vanilkového cukru ● 70 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 350 g mascarpone ● 150 g gaštanového pyré ● 50 g kakaa ● 40 kúskov dlhých piškót
Pripravíme si šálku espresa a necháme vychladnúť. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom na penu. Zapracujeme mascarpone a gaštanové pyré. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zamiešame do gaštanového krému. Pripravíme si väčšiu formu alebo poháre. Piškóty namočíme do kávy a nanesieme vrstvu na spodok formy alebo pohárov. Potom vrstvíme krém, opäť piškóty a celé zakryjeme zvyšným krémom. Posypeme kakaom a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky odstáť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Gaštanové tiramisu

Zdroj: Canva NČpŽ
Minipavlovky s gaštanovým krémom
8 kúskov
4 bielky ● 150 g jemného krupicového cukru ● 150 g práškového cukru ● štipka soli ● 300 ml smotany na šľahanie ● 200 g gaštanového pyré alebo gaštanovej nátierky ● varené gaštany na ozdobu
Rúru predhrejeme na 80 °C. Bielky izbovej teploty vyšľaháme so štipkou soli dotuha, ku koncu začneme postupne pridávať oba druhy cukru a šľaháme, až kým sa nerozpustí a nevznikne nám hladký, pevný sneh. Ten nanesieme lyžicou v kôpkach na plech vystlaný papierom na pečenie a do stredu spravíme jemnú jamku na krém. Pečieme približne 2 hodiny, potom rúru vypneme a bez otvorenia dvierok na rúre necháme „pavlovky“ vo vnútri dosušiť. Na krém dáme do misy gaštanové pyré, rozmiešame lyžicou, aby trocha zmäklo. Smotanu vyšľaháme dotuha a spojíme s gaštanovým pyré. Dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame do priehlbiniek na minipavlovkách. Posypeme nadrobenými gaštanmi a ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Minipavlovky s gaštanovým krémom