Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

SLADKÉ JAHODY trocha INAK: Vyskúšajte orechovú galetku či bazový cheesecake! ACH...

Orechová galetka s jahodami

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto by nemiloval tieto sladké červené plody? Ani my na ne nedáme dopustiť a doprajeme si ich aj v týchto fantastických dezertoch. 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Snažíte sa SCHUDNÚŤ? Tak potom je táto MAŠKRTA bez múky a cukru, zato plná ovocia TO PRAVÉ!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Ružová bábovka

    8 kúskov

    NA CESTO: ● 500 g jahôd ● 200 g masla ● 250 g trstinového cukru ● 4 vajcia ● 1 ČL vanilky ● 350 g špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 150 g gréckeho jogurtu

    NA POLEVU: ● 100 g práškového cukru ● jahody na ozdobu

    Jahody očistíme, nakrájame, trocha odložíme bokom a zvyšok rozmixujeme na pyré. Dáme do hrnca a varíme, kým sa nám zmes nezvarí na 200 ml koncentrátu. Necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Maslo vyšľaháme dokrémova, pridáme cukor a šľaháme ďalej. Po jednom zašľaháme vajcia a dobre zapracujeme. Pridáme vanilku. Potom vmiešame 150 g jahodového koncentrátu a jogurt. V druhej mise spolu zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli a zapracujeme do cesta. Vmiešame odložené jahody a nanesieme do pripravenej formy. Pečieme asi 60 minút dozlatista. Vyberieme, necháme asi 30 minút chladnúť a až potom vyklopíme. Na polevu vymiešame práškový cukor s odloženým jahodovým pyré a nalejeme na bábovku. Môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Ružová bábovka s jahodami

    Mandľovo-jahodová torta s tvarohom

    8 kúskov

    NA CESTO: ● 6 vajec ● štipka soli ● 150 g trstinového cukru ● 200 g mletých mandlí ● 60 g vanilkového pudingu ● 80 g celozrnnej špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva

    NA KRÉM: ● 600 g nízkotučného tvarohu ● 200 g gréckeho jogurtu ● 40 g brezového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie

    OKREM TOHO: ● 750 g jahôd ● 4 PL jahodovej marmelády

    Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si dve tortové formy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Na cesto vyšľaháme vajcia so štipkou soli na hustý krém. Asi po minútke postupne pridávame cukor. Múku premiešame s vanilkovým pudingom a práškom do pečiva a zľahka zapracujeme do vajcovej zmesi. Zamiešame mandle a nanesieme do pripravených foriem. Pečieme 30 až 35 minút dozlatista. Potom vyberieme, vyklopíme z foriem a necháme úplne vychladnúť. Na krém vymiešame tvaroh s jogurtom, cukrom a vanilkovou esenciou. Korpusy priečne rozkrojíme a potrieme najprv marmeládou a potom aj tvarohovým krémom. Obložíme očistenými a nakrájanými jahodami a poukladáme na seba. Dáme do chladničky vychladiť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mandľovo-jahodová torta s tvarohom

    Bazový cheesecake s jahodami

    12 kúskov

    ● 2 vajcia ● štipka soli ● 50 g cukru z kokosových kvetov ● 40 g špaldovej celozrnnej múky ● 1 PL škrobovej múčky ● 525 g čerstvého smotanového syra ● 300 g bieleho tučného jogurtu ● 3 PL citrónovej šťavy ● 50 g medu ● 1 balíček práškovej želatíny ● 100 ml bazového sirupu ● 1 balíček číreho tortového želé ● bazové kvety a 250 g jahôd na ozdobu

    Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s ko- kosovým cukrom na hustú a svetlú penu. Pridáme preosiatu múku a škrobovú múčku a zapracujeme. Opatrne vmiešame sneh z bielkov a nanesieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečie- me 12 až 15 minút pri teplote 180 °C. Potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém vymiešame jogurt s tvarohom, citrónovou šťavou a medom dohladka. Želatínu necháme napučať v 150 ml vody. Potom prelejeme do hrnčeka a ohrievame za stáleho miešania, kým sa nerozpustí. Rýchlo zapracujeme do krému. Okolo korpusu upevníme tortovú obruč a vlejeme krém. Dáme do chladničky. Medzičasom pridáme do hrnca bazový sirup so 150 ml vody a s tortovým želé. Za stáleho miešania pomaly privedieme do varu, stiahneme z ohňa a necháme trocha vychladnúť. Potom opatrne nalejeme na cheesecake a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme nakrájanými jahodami a bazovými kvetmi.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Bazový cheesecake s jahodami

    Orechová galetka

    4 až 6 kúskov

    NA CESTO: ● 200 g špaldovej múky ● 50 g mletých orechov ● 50 g cukru z kokosových kvetov ● 100 g studeného masla ● štipka soli ● 1 vajce

    NA PLNKU: ● 300 g jahôd ● 1 ČL škrobovej múčky ● citrónová šťava ● 1 PL cukru z kokosových kvetov ● 2 PL mletých orechov

    Na cesto dáme všetky suroviny do misy a rýchlo rukami vypracujeme hladké cesto. Ak sa cesto stále drobí, zapracujeme aj 1 PL studenej vody. Dáme na 30 minút do chladničky. Jahody očistíme, nakrájame na plátky alebo polovice. Opatrne premiešame s cukrom, so škrobovou múčkou a s citrónovou šťavou. Cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Do stredu nasypeme mleté orechy a na ne nanesieme jahodovú zmes, pričom necháme okraj cesta voľný. Ten preklopíme cez jahody a na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 25 až 30 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme a necháme trocha vychladnúť. Podávame ešte teplé.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Orechová galetka s jahodami

    Mafiny s jahodovým krémom

    8 kúskov

    ● 160 g trstinového cukru ● 90 g masla ● 90 g kyslej smotany ● 3 bielky ● 170 g hladkej špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 5 ČL rastlinného mlieka ● 100 g jahôd

    NA KRÉM: ● 220 g smotanového syra ● 90 g masla ● 200 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 80 g bielej čokolády ● 1 PL jahodového pyré ● jahody na ozdobu

    Jahody rozmixujeme dohladka. Z bielkov vyšľaháme sneh. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom na svetlú penu. Zamiešame kyslú smotanu a potom aj vyšľahané bielky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a so soľou a spolu s mliekom a jahodovým pyré zapracujeme do maslovej zmesi. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, ktorými sme vyložili mafinový plech, a pečieme pri teplote 175 °C okolo 22 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém roztopíme bielu čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme trocha vychladnúť. Smotanový syr aj maslo izbovej teploty vyšľaháme, pričom postupne zašľaháme práškový cukor. Potom zapracujeme čokoládu a nakoniec aj trocha jahodového pyré. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vychladnuté mafiny. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 22 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mafiny s jahodovým krémom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.