Orechová galetka
4 až 6 kúskov
NA CESTO: ● 200 g špaldovej múky ● 50 g mletých orechov ● 50 g cukru z kokosových kvetov ● 100 g studeného masla ● štipka soli ● 1 vajce
NA PLNKU: ● 300 g jahôd ● 1 ČL škrobovej múčky ● citrónová šťava ● 1 PL cukru z kokosových kvetov ● 2 PL mletých orechov
Na cesto dáme všetky suroviny do misy a rýchlo rukami vypracujeme hladké cesto. Ak sa cesto stále drobí, zapracujeme aj 1 PL studenej vody. Dáme na 30 minút do chladničky. Jahody očistíme, nakrájame na plátky alebo polovice. Opatrne premiešame s cukrom, so škrobovou múčkou a s citrónovou šťavou. Cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Do stredu nasypeme mleté orechy a na ne nanesieme jahodovú zmes, pričom necháme okraj cesta voľný. Ten preklopíme cez jahody a na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 25 až 30 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme a necháme trocha vychladnúť. Podávame ešte teplé.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Mafiny s jahodovým krémom
8 kúskov
● 160 g trstinového cukru ● 90 g masla ● 90 g kyslej smotany ● 3 bielky ● 170 g hladkej špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 5 ČL rastlinného mlieka ● 100 g jahôd
NA KRÉM: ● 220 g smotanového syra ● 90 g masla ● 200 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 80 g bielej čokolády ● 1 PL jahodového pyré ● jahody na ozdobu
Jahody rozmixujeme dohladka. Z bielkov vyšľaháme sneh. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom na svetlú penu. Zamiešame kyslú smotanu a potom aj vyšľahané bielky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a so soľou a spolu s mliekom a jahodovým pyré zapracujeme do maslovej zmesi. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, ktorými sme vyložili mafinový plech, a pečieme pri teplote 175 °C okolo 22 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém roztopíme bielu čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme trocha vychladnúť. Smotanový syr aj maslo izbovej teploty vyšľaháme, pričom postupne zašľaháme práškový cukor. Potom zapracujeme čokoládu a nakoniec aj trocha jahodového pyré. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vychladnuté mafiny. Dáme do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 22 minút