Slávne MAC AND CHEESE jednoducho musíte vyskúšať: Príprava je maximálne jednoduchá a tá chuť...
15. 1. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: Shutterstock
V Amerike ich zbožňujú a najradšej si ich pripravujú z krabice. No my vieme, že najlepšie sú domáce a tie naše si isto zamiluje celá rodina...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
MAKARÓNY SO SYROM
4 porcie
500 g makarónov (kolienok) ● 100 g masla ● 2 až 3 PL hladkej múky ● 750 ml mlieka ● 1 smotana na šľahanie ● štipka muškátového orieška ● 450 g čedaru (plnotučného eidamského syra) ● 1 čili paprička (nemusí byť) ● 100 g parmezánu ● strúhanka na vysypanie formy ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Zatiaľ si pripravíme bešamelovú omáčku. Maslo v kastróle zasypeme múkou a dobre pomiešame. Keď je múka usmažená, zalejeme ju mliekom zmiešaným so smotanou. Pridáme trochu muškátového orieška, soľ a mleté čierne korenie. Keď je bešamel hotový, vsypeme doň nastrúhaný čedar (eidam). Necháme ho rozpustiť. Uvarené a scedené cestoviny prelejeme syrovou omáčkou, pridáme nasekané čili a dobre premiešame. Nádobu na zapekanie vymastíme a vysypeme strúhankou. Prelejeme do nej syrové cestoviny a posypeme ich nastrúhaným parmezánom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút a môžeme podávať.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Makaróny so syrom
Čo ste možno nevedeli o makarónoch so syrom:
➤ Prvé písomné záznamy o tomto jedle sa objavujú už v 14. storočí v talianskej kuchárskej knihe.
➤ Tieto jednoduché syrové cestoviny sú najobľúbenejším jedlom v Amerike. Priveľmi sa nezaťažujú ich prípravou a používajú tie zo škatule.
➤ Najznámejší výrobca týchto instantných syrových cestovín vraj denne predá až milión kusov!
➤ V Kanade syrové cestoviny jedia s kečupom.
➤ Fajnšmekri k tomuto jedlu podávajú pohár chardonnay.