Reklama

ŠOKUJTE vašu svokru týmito dokonalými rezmi s jablkami a so slaným karamelom: Nebude mať SLOV!

Karamelové rezy s jablkami

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pri tomto zákusku každý onemie - taký je dobrý. Jemné cesto, vrstva šťavnatých jabĺk a k tomu mascarpone, šľahačka a sladký karamel so štipkou soli... MŇAM!

Karamelové rezy s jablkami

20 kúskov

NA KORPUS: 6 vajec ● 180 g krupicového cukru ● 6 PL slnečnicového oleja ● 150 g hladkej múky

NA OMÁČKU: 150 g krupicového cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 65 g masla

NA JABLKOVÝ KRÉM: 1,5 kg očistených jabĺk ● 100 g krupicového cukru ● 300 ml vody ● 3 balíčky vanilkového pudingu ● citrónová kôra z 1 citróna

NA SMOTANOVÝ KRÉM: 250 g mascarpone ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 100 g práškového cukru ● 2 plátky želatíny ● 400 ml smotany na šľahanie

1. Hlbší plech (30 x 40 cm) vyložíme papierom na pečenie. Na korpus vyšľaháme bielky dotuha. Po častiach zapracujeme cukor a postupne aj žĺtky s olejom. Nakoniec jemne zapracujeme múku. Hmotu vylejeme na plech, uhladíme a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť.

2. Na omáčku vsypeme do hrnca s hrubým dnom cukor, necháme skaramelizovať. Pridáme zohriatu smotanu a dobre premiešame, aby vznikla hladká zmes. Odstavíme a zamiešame maslo.

3. Urobíme jablkový krém. Jablká nakrájame na malé kocky, vsypeme do hlbšej panvice, pridáme cukor, podlejeme 100 ml vody a podusíme domäkka. Zľahka roztlačíme. Zamiešame do nich citrónovú kôru. V 200 ml vody rozmiešame vanilkové pudingy, vlejeme do horúcich jabĺk a uvaríme hustý jablkový puding. Ešte teplý puding vylejeme a rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus, jemne ho polejeme karamelovou omáčkou a dáme do chladničky vychladnúť.

4. Na smotanový krém dáme do misy mascarpone, vanilkový extrakt, cukor a prešľaháme. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody. Odložíme 2 lyžice smotany a zvyšnú prilejeme k mascarpone a všetko spolu vyšľaháme. Odloženú smotanu zohrejeme pod bod varu a zamiešame želatínu. Do tejto zmesi primiešame 1 lyžicu vanilkového mascarpone, dobre premiešame a vylejeme do zvyšného vanilkového mascarpone. Premiešame a vylejeme na karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a vložíme späť do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny. Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a ozdobíme zvyšným karamelom.

Čas prípravy: 50 minút

Čas pečenia: 20 minút

Čas chladenia: 3 hodiny

Zdroj: Laura Witteková

Karamelové rezy s jablkami

Vyskúšajte aj tento sladký recept s karamelom:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami dokonale hriešne karamelové veterníky: Iné už nebudete chcieť!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.