ŠOKUJTE vašu svokru týmito dokonalými rezmi s jablkami a so slaným karamelom: Nebude mať SLOV!
10. 4. 2022, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Laura Witteková
Pri tomto zákusku každý onemie - taký je dobrý. Jemné cesto, vrstva šťavnatých jabĺk a k tomu mascarpone, šľahačka a sladký karamel so štipkou soli... MŇAM!
Karamelové rezy s jablkami
20 kúskov
NA KORPUS: 6 vajec ● 180 g krupicového cukru ● 6 PL slnečnicového oleja ● 150 g hladkej múky
NA OMÁČKU: 150 g krupicového cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 65 g masla
NA JABLKOVÝ KRÉM: 1,5 kg očistených jabĺk ● 100 g krupicového cukru ● 300 ml vody ● 3 balíčky vanilkového pudingu ● citrónová kôra z 1 citróna
NA SMOTANOVÝ KRÉM: 250 g mascarpone ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 100 g práškového cukru ● 2 plátky želatíny ● 400 ml smotany na šľahanie
1. Hlbší plech (30 x 40 cm) vyložíme papierom na pečenie. Na korpus vyšľaháme bielky dotuha. Po častiach zapracujeme cukor a postupne aj žĺtky s olejom. Nakoniec jemne zapracujeme múku. Hmotu vylejeme na plech, uhladíme a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť.
2. Na omáčku vsypeme do hrnca s hrubým dnom cukor, necháme skaramelizovať. Pridáme zohriatu smotanu a dobre premiešame, aby vznikla hladká zmes. Odstavíme a zamiešame maslo.
3. Urobíme jablkový krém. Jablká nakrájame na malé kocky, vsypeme do hlbšej panvice, pridáme cukor, podlejeme 100 ml vody a podusíme domäkka. Zľahka roztlačíme. Zamiešame do nich citrónovú kôru. V 200 ml vody rozmiešame vanilkové pudingy, vlejeme do horúcich jabĺk a uvaríme hustý jablkový puding. Ešte teplý puding vylejeme a rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus, jemne ho polejeme karamelovou omáčkou a dáme do chladničky vychladnúť.
4. Na smotanový krém dáme do misy mascarpone, vanilkový extrakt, cukor a prešľaháme. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody. Odložíme 2 lyžice smotany a zvyšnú prilejeme k mascarpone a všetko spolu vyšľaháme. Odloženú smotanu zohrejeme pod bod varu a zamiešame želatínu. Do tejto zmesi primiešame 1 lyžicu vanilkového mascarpone, dobre premiešame a vylejeme do zvyšného vanilkového mascarpone. Premiešame a vylejeme na karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a vložíme späť do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny. Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a ozdobíme zvyšným karamelom.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Laura Witteková
Karamelové rezy s jablkami
Vyskúšajte aj tento sladký recept s karamelom:
