Španielsky dezert, ktorý si ZAMILUJETE: Voňavý sladký krém pod karamelovou škrupinkou, BOMBA!
23. 7. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Marek BARTOŠ Gurmet
Ak by ste mali toto LETO vyskúšať len jeden dezert, mal by to TENTO... Hriešne dobrému krému sa nedá odolať.

Zdroj: Canva NCPZ
Crema catalana
6 porcií
500 ml plnotučného mlieka ● 5 žĺtkov ● 75 g krupicového cukru ● kôra z 1/2 citróna ● kôra z 1/2 pomaranča ● 1 vanilkový struk ● 1 celá škorica ● 1 PL kukuričného škrobu
Mlieko, škoricu, rozpolený vanilkový struk, citrónovú aj pomarančovú kôru privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme 15 minút lúhovať. Precedíme. Žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom vyšľaháme do hustej peny. Ochutené mlieko prelejeme do hrnca a začneme ohrievať. Tesne pred varom prilejeme pomaly žĺtky a ihneď zašľaháme. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Krém nalejeme do ohňovzdorných misiek, povrch prekryjeme papierom na pečenie a dáme do chladničky. Pred podávaním odstránime papier a každú misku posypeme lyžicou cukru. Misky dáme pod gril a cukor necháme jemne skaramelizovať. Chladíme v chladničke ešte aspoň 10 minút.
Čas prípravy: 40 minút
Zdroj: Marek BARTOŠ Gurmet
Crema catalana