Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Šťavnaté údené mäso je delikatesa, ktorú si na VEĽKÚ NOC rozhodne nenecháme ujsť!

Údené mäso s horčicou pečené v lístkovom ceste

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Konečne je opäť na pultoch. Voňavé a také úžasne chutné. Väčšinou si ho doprajeme práve v období Veľkej noci. Tak na nič nečakajte a vychutnajte ho aj v týchto špecialitách.

Kuracia roláda s údeným mäsom

8 porcií

1 kurča ● 2 staršie rožky ● 200 ml mlieka ● 50 g masla (+ na zjemnenie omáčky) ● 2 vajcia ● 100 g údeného mäsa ● 1 PL sušeného medvedieho cesnaku ● štipka muškátového orieška ● zaváraná špargľa ● soľ ● mleté biele korenie ● zemiakové pyré ako príloha

Kurča vykostíme. Začneme na chrbte a ostrým nožom opatrne odkrajujeme mäso od kostí tak, aby sme získali celistvý plát. Hrubšie miesta potom zakryjeme igelitom a vyklepeme tĺčikom na mäso. Ochutíme soľou a korením. Pripravíme plnku. Rožky nakrájame na malé kocky, zalejeme mliekom, aby zmäkli. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Údené mäso nakrájame na malé kocky. K zmäknutým rožkom primiešame žĺtky, pridáme údené mäso, medvedí cesnak, muškátový oriešok, soľ a korenie. Zľahka vmiešame sneh. Plnku natrieme na plát kuracieho mäsa, do stredu dáme scedenú špargľu a zatočíme do rolády. Previažeme kuchynským špagátikom, preložíme do pekáča, podlejeme malým množstvom vody a pečieme pri teplote 160 °C asi 60 minút. Na záver zjemníme šťavu maslom. Po upečení nakrájame na plátky a podávame so zemiakovým pyré.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ/Dobré jedlo

KURACIA ROLÁDA S ÚDENÝM MÄSOM

Mišanka

4 porcie

200 g prerastenej slaniny ● 400 g údeného bravčového pliecka ● 300 g klobásy ● 1 PL masla ● čerstvý chren ● 4 vajcia uvarené natvrdo

NA PRÍLOHU: hrudka ● smotanový chren ● zaváraná cvikla ● paska (biely veľkonočný chlieb)

Na masle orestujeme slaninu nakrájanú na kocky a bravčové pliecko. Pridáme klobásu nakrájanú na kolieska. Restujeme veľmi pomaly, aby všetky suroviny pustili tuk aj šťavu. Pred koncom primiešame čerstvý koreň chrenu nakrájaný na tenké kolieska a pridáme vajcia nakrájané na väčšie kúsky. Servírujeme s hrudkou, čerstvo nastrúhaným aj so smotanovým chrenom, sladkokyslou zaváranou cviklou a s paskou.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 30 minút

Horčicové údené v lístkovom kabáte

6 porcií

1 balenie lístkového cesta ● 800 g údeného mäsa v celku ● 6 PL horčice ● 40 g strúhanky ● 1 vajce na potretie

Rúru predhrejeme na 180 °C a lístkové cesto vyberieme z chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Cesto rozvinieme a odrežeme z neho dva pásy široké asi 1 cm. Zvyšok cesta potrieme 3 PL SNICO Kráľovská HORČICA, pričom asi 3 cm od okraja necháme čisté. Posypeme strúhankou. Údené mäso potrieme zvyšnou horčicou a položíme ho do stredu cesta. Čisté okraje cesta potrieme rozmiešaným vajcom a preložíme cez mäso tak, aby bolo celé zakryté. Preložíme spojom nadol na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme po celom povrchu vajcom. Pásy cesta prepolíme a vytvoríme nimi na povrchu peknú mriežku. Konce schováme pod batôžtek. Potrieme vajcom. Pečieme 45 až 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: Shutterstock

Údené mäso s horčicou pečené v lístkovom ceste

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál V Kuchyni s Peťou: Uvarte si s nami pravý maďarský kotlíkový guláš!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.