Šťavnaté údené mäso je delikatesa, ktorú si na VEĽKÚ NOC rozhodne nenecháme ujsť!
6. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Konečne je opäť na pultoch. Voňavé a také úžasne chutné. Väčšinou si ho doprajeme práve v období Veľkej noci. Tak na nič nečakajte a vychutnajte ho aj v týchto špecialitách.
Kuracia roláda s údeným mäsom
8 porcií
1 kurča ● 2 staršie rožky ● 200 ml mlieka ● 50 g masla (+ na zjemnenie omáčky) ● 2 vajcia ● 100 g údeného mäsa ● 1 PL sušeného medvedieho cesnaku ● štipka muškátového orieška ● zaváraná špargľa ● soľ ● mleté biele korenie ● zemiakové pyré ako príloha
Kurča vykostíme. Začneme na chrbte a ostrým nožom opatrne odkrajujeme mäso od kostí tak, aby sme získali celistvý plát. Hrubšie miesta potom zakryjeme igelitom a vyklepeme tĺčikom na mäso. Ochutíme soľou a korením. Pripravíme plnku. Rožky nakrájame na malé kocky, zalejeme mliekom, aby zmäkli. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Údené mäso nakrájame na malé kocky. K zmäknutým rožkom primiešame žĺtky, pridáme údené mäso, medvedí cesnak, muškátový oriešok, soľ a korenie. Zľahka vmiešame sneh. Plnku natrieme na plát kuracieho mäsa, do stredu dáme scedenú špargľu a zatočíme do rolády. Previažeme kuchynským špagátikom, preložíme do pekáča, podlejeme malým množstvom vody a pečieme pri teplote 160 °C asi 60 minút. Na záver zjemníme šťavu maslom. Po upečení nakrájame na plátky a podávame so zemiakovým pyré.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ/Dobré jedlo
KURACIA ROLÁDA S ÚDENÝM MÄSOM
Mišanka
4 porcie
200 g prerastenej slaniny ● 400 g údeného bravčového pliecka ● 300 g klobásy ● 1 PL masla ● čerstvý chren ● 4 vajcia uvarené natvrdo
NA PRÍLOHU: hrudka ● smotanový chren ● zaváraná cvikla ● paska (biely veľkonočný chlieb)
Na masle orestujeme slaninu nakrájanú na kocky a bravčové pliecko. Pridáme klobásu nakrájanú na kolieska. Restujeme veľmi pomaly, aby všetky suroviny pustili tuk aj šťavu. Pred koncom primiešame čerstvý koreň chrenu nakrájaný na tenké kolieska a pridáme vajcia nakrájané na väčšie kúsky. Servírujeme s hrudkou, čerstvo nastrúhaným aj so smotanovým chrenom, sladkokyslou zaváranou cviklou a s paskou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Valentína Nídelová
Mišanka - Veľká noc
Horčicové údené v lístkovom kabáte
6 porcií
1 balenie lístkového cesta ● 800 g údeného mäsa v celku ● 6 PL horčice ● 40 g strúhanky ● 1 vajce na potretie
Rúru predhrejeme na 180 °C a lístkové cesto vyberieme z chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Cesto rozvinieme a odrežeme z neho dva pásy široké asi 1 cm. Zvyšok cesta potrieme 3 PL SNICO Kráľovská HORČICA, pričom asi 3 cm od okraja necháme čisté. Posypeme strúhankou. Údené mäso potrieme zvyšnou horčicou a položíme ho do stredu cesta. Čisté okraje cesta potrieme rozmiešaným vajcom a preložíme cez mäso tak, aby bolo celé zakryté. Preložíme spojom nadol na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme po celom povrchu vajcom. Pásy cesta prepolíme a vytvoríme nimi na povrchu peknú mriežku. Konce schováme pod batôžtek. Potrieme vajcom. Pečieme 45 až 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Údené mäso s horčicou pečené v lístkovom ceste
Vyskúšajte aj tento recept:
