Po sviatkoch chcete odľahčiť jedálniček? Naše MENU si zamilujete, hrušková nutela je pecka!
17. 1. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: Dušan Křístek
Vianoce aj Silvester dali našim žalúdkom zabrať, no našťastie máme tu recepty, ktoré sú nielen chutné, ale ani vás nezaťažia...

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Hubová bruschetta
4 porcie
400 g čerstvých húb ● 1 cibuľa ● 4 PL bieleho jogurtu ● 1 PL kyslej smotany ● 1 PL olivového oleja ● 3 PL kečupu ● 2 strúčiky cesnaku ● olej ● 1 ČL cukru ● soľ ● 4 krajce chleba
Očistené a umyté huby nakrájame na plátky. Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na oleji. Pridáme nakrájané huby a dusíme, kým sa z nich nevyparí voda. Necháme vychladnúť. Preložíme do misy, prelejeme nálevom. Ten pripravíme zmiešaním kečupu, olivového oleja, bieleho jogurtu, smotany, cukru, soli a rozotretého cesnaku. Zľahka premiešame a odložíme na chladné miesto na 30 minút odležať. Zmes natrieme na krajce chleba a ozdobíme podľa fantázie.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Hubová bruschetta
Lososová polievka so zeleninou
4 porcie
200 g čerstvého lososa ● 800 ml zeleninového vývaru ● 1 mrkva ● 1 petržlen ● 1/4 zeleru ● 1 cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL masla ● pažítka ● 2 PL smotany
Pokrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme nakrájanú očistenú zeleninu a opekáme asi 5 minút. Nakoniec pridáme surového lososa bez kože nakrájaného na kocky. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme domäkka. Pred podávaním môžeme rozmixovať, posypať posekanou pažítkou a dochutiť smotanou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Polievka z lososa
Morčací šalát s grepom
4 porcie
500 g morčacieho mäsa ● 1 ružový grep ● 1 malá konzerva ananásu ● 2 PL ananásovej šťavy ● 200 g bieleho jogurtu ● 1 ČL korenia karí ● soľ
Morčacie mäso uvaríme na pare alebo v troche vody a vychladnuté pokrájame na kocky. Grep olúpeme, odblaníme a pokrájame. Pridáme precedený ananás. Ananásovú šťavu vymiešame s jogurtom, karí a so štipkou soli. Všetky suroviny premiešame, zalejeme jogurtovým dresingom a necháme stáť v chlade 2 hodiny. Misky vystelieme ľadovým alebo kučeravým šalátom a naplníme morčacím šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Morčací šalát s grepom
Hruškovo-čokoládová nátierka
6 porcií
4 kg hrušiek ● 500 g hnedého cukru ● 400 g horkej čokolády ● 4 PL vody
Hrušky očistíme, zbavíme jadrovníka, pokrájame, podlejeme trochou vody a rozvaríme na hustú kašu. Pridáme cukor (podľa sladkosti hrušiek), znova povaríme a nakoniec pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Dobre rozmiešame. Necháme už len krátko prevrieť a stiahneme z ohňa. Necháme vychladnúť. Môžeme použiť ako plnku do palaciniek alebo len tak si dať lyžičkou ako dezert.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hrušková „nutela“