Po sviatkoch nám dobre padne trocha odľahčený jedálniček: Palacinky so špenátom a fetou sú TOP!
8. 1. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Ruku na srdce, po Vianociach a Silvestri potrebuje náš žalúdok trocha oddychu. Tieto jednoduché a zdravé recepty si zamilujete...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
RAŇAJKY: Palacinky so špenátom
4 porcie
NA CESTO: 300 ml nízkotučného mlieka ● 300 g pohánkovej múky ● 150 ml minerálnej vody ● 2 vajcia ● štipka soli ● 1 ČL repkového oleja
NA PLNKU: 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL repkového oleja ● 450 g mrazeného špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 100 g fety ● 3 PL píniových orieškov
Všetky ingrediencie na palacinky okrem oleja spolu vymiešame na hladké cesto. Necháme 10 minút odstáť a potom z neho na oleji opečieme tenké palacinky z oboch strán. Na plnku nasekáme cibuľu a cesnak nadrobno. Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľu. Opekáme dosklovita a zamiešame cesnak. Pridáme špenát, krátko podusíme a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Palacinky naplníme špenátovou zmesou, nadrobenou fetou a opraženými píniovými orieškami. Zapekaciu formu vytrieme olejom a vložíme naplnené palacinky. Pečieme asi 10 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Palacinky so špenátom a fetou
POLIEVKA: Zeleninová s ryžou
4 porcie
150 g varenej ryže ● 1 cibuľa ● 200 g póru ● 500 g mrkvy ● 250 g stopkového zeleru ● 2 PL repkového oleja ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 1 PL citrónovej šťavy
Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Pór očistíme a nakrájame na 1 cm kolieska. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Zeler očistíme a nakrájame. Vo väčšom hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a asi 2 minúty opekáme. Zamiešame mrkvu, pór, zeler a krátko opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a privedieme do varu. Keď zelenina zmäkne, pridáme polovicu nasekanej petržlenovej vňate aj uvarenú ryžu. Prehrejeme, dochutíme korením a muškátovým orieškom, ako aj citrónovou šťavou. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Zeleninová polievka s ryžou
HLAVNÉ JEDLO: Tekvicové bolognese
4 porcie
1 kg tekvice hokaido ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL repkového oleja ● 250 g mletého hovädzieho mäsa ● 1 ČL karí korenia ● 1 ČL mletej rasce ● mleté čierne korenie ● soľ ● 200 ml zeleninového vývaru ● 400 g krájaných paradajok z konzervy ● 2 PL bylinkového čerstvého syra ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 250 g uvarených cestovín na podávanie
Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyškrabeme jadierka a zvyšok nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a spolu s cesnakom nasekáme nadrobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme mleté mäso a opečieme nachrumkavo. Pridáme cibuľu, cesnak a tekvicu a opekáme asi tri minútky. Dochutíme karí korením, rascou, soľou a čiernym korením. Premiešame a zalejeme vývarom a krájanými paradajkami. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 minút. Zamiešame bylinkový syr a varíme ďalších 5 minút. Podávame s uvarenými cestovinami posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Tekvicové bolognese
NIEČO SLADKÉ: Mandarínkový tvaroh
4 porcie
75 g smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilkového cukru ● 600 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 6 mandarínok
Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom na pevnú šľahačku. Tvaroh vymiešame spolu s citrónovou šťavou dokrémova. Mandarínky ošúpeme a z mesiačikov vyrežeme dužinu. Zopár si odložíme bokom, zvyšok nakrájame na menšie kúsky. Šľahačku opatrne zapracujeme do vymiešaného tvarohu a pridáme nakrájanú dužinu mandarínok. Nanesieme do pohárov alebo misiek, ozdobíme zvyšnými mandarínkami a dáme aspoň na hodinku od chladničky.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Mandarínkový tvaroh