Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Po sviatkoch nám dobre padne trocha odľahčený jedálniček: Palacinky so špenátom a fetou sú TOP!

Tekvicové bolognese

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ruku na srdce, po Vianociach a Silvestri potrebuje náš žalúdok trocha oddychu. Tieto jednoduché a zdravé recepty si zamilujete...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    JABLKOVÝ KOLÁČ S KAKAOVOU POSÝPKOU si zamiluje celá vaša rodina!
    Zdroj: NČpŽ

    RAŇAJKY: Palacinky so špenátom

    4 porcie

    NA CESTO: 300 ml nízkotučného mlieka ● 300 g pohánkovej múky ● 150 ml minerálnej vody ● 2 vajcia ● štipka soli ● 1 ČL repkového oleja

    NA PLNKU: 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL repkového oleja ● 450 g mrazeného špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 100 g fety ● 3 PL píniových orieškov

    Všetky ingrediencie na palacinky okrem oleja spolu vymiešame na hladké cesto. Necháme 10 minút odstáť a potom z neho na oleji opečieme tenké palacinky z oboch strán. Na plnku nasekáme cibuľu a cesnak nadrobno. Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľu. Opekáme dosklovita a zamiešame cesnak. Pridáme špenát, krátko podusíme a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Palacinky naplníme špenátovou zmesou, nadrobenou fetou a opraženými píniovými orieškami. Zapekaciu formu vytrieme olejom a vložíme naplnené palacinky. Pečieme asi 10 minút.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Palacinky so špenátom a fetou

    POLIEVKA: Zeleninová s ryžou

    4 porcie

    150 g varenej ryže ● 1 cibuľa ● 200 g póru ● 500 g mrkvy ● 250 g stopkového zeleru ● 2 PL repkového oleja ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 1 PL citrónovej šťavy

    Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Pór očistíme a nakrájame na 1 cm kolieska. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Zeler očistíme a nakrájame. Vo väčšom hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a asi 2 minúty opekáme. Zamiešame mrkvu, pór, zeler a krátko opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a privedieme do varu. Keď zelenina zmäkne, pridáme polovicu nasekanej petržlenovej vňate aj uvarenú ryžu. Prehrejeme, dochutíme korením a muškátovým orieškom, ako aj citrónovou šťavou. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Zeleninová polievka s ryžou

    HLAVNÉ JEDLO: Tekvicové bolognese

    4 porcie

    1 kg tekvice hokaido ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL repkového oleja ● 250 g mletého hovädzieho mäsa ● 1 ČL karí korenia ● 1 ČL mletej rasce ● mleté čierne korenie ● soľ ● 200 ml zeleninového vývaru ● 400 g krájaných paradajok z konzervy ● 2 PL bylinkového čerstvého syra ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 250 g uvarených cestovín na podávanie

    Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyškrabeme jadierka a zvyšok nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a spolu s cesnakom nasekáme nadrobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme mleté mäso a opečieme nachrumkavo. Pridáme cibuľu, cesnak a tekvicu a opekáme asi tri minútky. Dochutíme karí korením, rascou, soľou a čiernym korením. Premiešame a zalejeme vývarom a krájanými paradajkami. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 minút. Zamiešame bylinkový syr a varíme ďalších 5 minút. Podávame s uvarenými cestovinami posypané petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tekvicové bolognese

    NIEČO SLADKÉ: Mandarínkový tvaroh

    4 porcie

    75 g smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilkového cukru ● 600 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 6 mandarínok

    Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom na pevnú šľahačku. Tvaroh vymiešame spolu s citrónovou šťavou dokrémova. Mandarínky ošúpeme a z mesiačikov vyrežeme dužinu. Zopár si odložíme bokom, zvyšok nakrájame na menšie kúsky. Šľahačku opatrne zapracujeme do vymiešaného tvarohu a pridáme nakrájanú dužinu mandarínok. Nanesieme do pohárov alebo misiek, ozdobíme zvyšnými mandarínkami a dáme aspoň na hodinku od chladničky.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mandarínkový tvaroh

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.