Takúto lahodnú SVIEČKOVÚ NA SMOTANE váš MUŽ ešte NIKDY nejedol: Uvarte mu ju a BUDE navždy VÁŠ!
18. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Láska ide cez žalúdok, to je pravda, ktorou sa riadili už naše staré matere. A dnes to nie je inak. Ak svoju mužovi uvaríte túto českú klasiku, bude vás na rukách nosiť.
Sviečková na smotane
6 porcií
1 kg hovädzieho mäsa (falošná sviečkovica, hovädzie zadné) ● 50 až 100 g údenej slaniny ● 100 g ošúpanej a nakrájanej mrkvy (na špikovanie) ● 2 stredne veľké cibule (ošúpané a nahrubo nakrájané) ● 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) ● 3 strúčiky cesnaku ● 6 guľôčok čierneho korenia ● 3 guľôčky nového korenia ● 2 bobkové listy ● 2 guľôčky borievky ● 1 l hovädzieho vývaru alebo vody ● 150 ml smotany na šľahanie ● citrón ● cukor ● brusnicová zaváranina
Slaninu dáme na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nestáčala. Potom ju nakrájame na dlhšie pásiky. Mäso môžeme nasoliť 1 až 2 dni vopred. Osušíme ho, odblaníme, očistíme a našpikujeme stuhnutou slaninou a dlhými kúskami mrkvy. Dlhým nožom zarežeme do boku mäsa v smere svalových vlákien a do otvorov vsunieme pásiky slaniny a mrkvy. V hlbšom hrnci pomaly vytopíme odrezky a kožu zo slaniny, vyberieme ju a na tuku zo všetkých strán sprudka opečieme osolené a okorenené mäso. Vyberieme ho z hrnca a vo výpeku dôkladne opražíme koreňovú zeleninu a nakoniec aj cesnak. Do hrnca dáme čierne a nové korenie, bobkový list a borievky. Vložíme späť mäso aj s vytečenou šťavou a prilejeme horúci hovädzí vývar. Neprilievame ho príliš veľa, mohli by sme skončiť s redšou a chuťovo nevýraznou omáčkou. Hrniec dobre uzavrieme (napríklad pomocou papiera na pečenie a pokrievky) a dáme piecť do rúry na 135 až 150 °C alebo na nízky plameň na sporák na 2 až 4 hodiny. Pečieme dovtedy, kým mäso nebude mäkké, ale stále si bude držať svoj tvar. Mäso necháme čiastočne vychladnúť v tekutine, potom ho spolu s bobkovým listom a korením vyberieme. Tekutinu spolu so zeleninou prepasírujeme cez husté sitko, prípadne ju pre jemnejšiu štruktúru omáčky rozmixujeme. Ak je omáčka riedka, zredukujeme ju varením, ak príliš hustá, dolejeme vývar alebo vodu. Do omáčky pridáme smotanu na šľahanie, prevaríme ju a dochutíme soľou, citrónovou šťavou, ak treba, trochou cukru. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou, karlovarskou knedľou, citrónom a brusnicovou zaváraninou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 3 až 4 hodiny
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Sviečková na smotane
Vyskúšajte aj tento recept:
