Reklama

Takúto lahodnú SVIEČKOVÚ NA SMOTANE váš MUŽ ešte NIKDY nejedol: Uvarte mu ju a BUDE navždy VÁŠ!

Sviečková na smotane

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Láska ide cez žalúdok, to je pravda, ktorou sa riadili už naše staré matere. A dnes to nie je inak. Ak svoju mužovi uvaríte túto českú klasiku, bude vás na rukách nosiť.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál V Kuchyni s Peťou: Uvarte si s nami pravý maďarský kotlíkový guláš!

    Sviečková na smotane

    6 porcií

    1 kg hovädzieho mäsa (falošná sviečkovica, hovädzie zadné) ● 50 až 100 g údenej slaniny ● 100 g ošúpanej a nakrájanej mrkvy (na špikovanie) ● 2 stredne veľké cibule (ošúpané a nahrubo nakrájané) ● 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) ● 3 strúčiky cesnaku ● 6 guľôčok čierneho korenia ● 3 guľôčky nového korenia ● 2 bobkové listy ● 2 guľôčky borievky ● 1 l hovädzieho vývaru alebo vody ● 150 ml smotany na šľahanie ● citrón ● cukor ● brusnicová zaváranina

    Slaninu dáme na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nestáčala. Potom ju nakrájame na dlhšie pásiky. Mäso môžeme nasoliť 1 až 2 dni vopred. Osušíme ho, odblaníme, očistíme a našpikujeme stuhnutou slaninou a dlhými kúskami mrkvy. Dlhým nožom zarežeme do boku mäsa v smere svalových vlákien a do otvorov vsunieme pásiky slaniny a mrkvy. V hlbšom hrnci pomaly vytopíme odrezky a kožu zo slaniny, vyberieme ju a na tuku zo všetkých strán sprudka opečieme osolené a okorenené mäso. Vyberieme ho z hrnca a vo výpeku dôkladne opražíme koreňovú zeleninu a nakoniec aj cesnak. Do hrnca dáme čierne a nové korenie, bobkový list a borievky. Vložíme späť mäso aj s vytečenou šťavou a prilejeme horúci hovädzí vývar. Neprilievame ho príliš veľa, mohli by sme skončiť s redšou a chuťovo nevýraznou omáčkou. Hrniec dobre uzavrieme (napríklad pomocou papiera na pečenie a pokrievky) a dáme piecť do rúry na 135 až 150 °C alebo na nízky plameň na sporák na 2 až 4 hodiny. Pečieme dovtedy, kým mäso nebude mäkké, ale stále si bude držať svoj tvar. Mäso necháme čiastočne vychladnúť v tekutine, potom ho spolu s bobkovým listom a korením vyberieme. Tekutinu spolu so zeleninou prepasírujeme cez husté sitko, prípadne ju pre jemnejšiu štruktúru omáčky rozmixujeme. Ak je omáčka riedka, zredukujeme ju varením, ak príliš hustá, dolejeme vývar alebo vodu. Do omáčky pridáme smotanu na šľahanie, prevaríme ju a dochutíme soľou, citrónovou šťavou, ak treba, trochou cukru. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou, karlovarskou knedľou, citrónom a brusnicovou zaváraninou.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas varenia: 3 až 4 hodiny

    Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

    Sviečková na smotane

    Vyskúšajte aj tento recept:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      V KUCHYNI S PEŤOU: Zamilované šišky s malinovou polevou

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.