Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tento ARMÉNSKY CHLIEB zmení váš ŽIVOT! Chutný rýchly, zdravý: Podávajte ho nasladko aj naslano

špaldový lavaš, postup

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Poznáte nekysnutý chlieb lavaš? Nie? Tak to je najvyšší čas na zmenu. Dajú sa z neho vykúzliť úžasné a zdravé dobroty.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    ŠPENÁTOVÉ WRAPY

    3 porcie

    ● 2 vajcia ● 1 ČL masla ● 1 plát pšeničného chleba lavaš ● 1 balenie čerstvého smotanového syra ● 1 ČL dijonskej horčice ● 2 hrste špenátových listov ● 1 uvarená červená repa ● syr gouda ● šunka proscuitto ● 2 jarné cibuľky ● soľ ● mleté čierne korenie podľa chuti

    V miske prešľaháme vajíčka, osolíme a okoreníme ich podľa chuti. Na panvicu dáme lyžičku masla a roztopíme ho. Do rozohriatej panvice vylejeme vajíčka a na strednom plameni upečieme omeletu. Odstavíme. Lavaš rozkrojíme na tretiny, povrch každej tretiny natrieme smotanovým syrom zmiešaným s horčicou. Potom po­ukladáme listy špenátu a na ne uložíme omeletu. Prikryjeme repou nakrájanou na tenké plátky, posypeme nastrúhaným syrom, nakrájanými jarnými cibuľkami a nakoniec položíme plátky proscuitta. Šunku ešte môžeme potrieť horčicou, zrolujeme a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 3 minúty

    MÄSOVÝ KOLÁČ

    4 až 6 porcií

    ● 2 PL olivového oleja ● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 800 g mletého bravčového mäsa ● 2 stredne veľké mrkvy ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 ČL sušeného oregana ● 1 ČL údenej papriky ● soľ ● korenie podľa chuti ● 150 g čedaru ● 2 až 3 pláty špaldového chleba lavaš ● maslo na potretie formy

    OKREM TOHO: ● 2 vajcia ● 150 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 g čedaru alebo goudy ● listový šalát na podávanie

    Do hlbšej panvice dáme olivový olej a rozohrejeme. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme. Vsypeme mäso, nasekaný cesnak a osmažíme tak, aby sa mäso dobre opieklo. Pridáme nastrúhanú mrkvu, paradajkový pretlak, sušené oregano, papriku, soľ, korenie podľa chuti. Podlejeme 100 ml vody, premiešame a dusíme, kým mäso nebude mäkké a tekutina sa nezredukuje, približne 10 až 15 minút. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Lavaš rozprestrieme, pozdĺžne naplníme mäsovou plnkou, posypeme nastrúhaným syrom  a zrolujeme. Roládu následne zvinieme do tvaru slimáka a vložíme do stredu formy vymastenej maslom. Takto naplníme a zrolujeme aj ostatné pláty lavašu. Rolky napojíme na slimáka vo forme. V miske zmiešame vajíčka, smotanu, osolíme, okoreníme podľa chuti a zmesou zalejeme pripravený koláč. Posypeme nastrúhaným syrom, ozdobíme rozmarínom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C  a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme z rúry a plnený koláč podávame teplý s listovým šalátom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mäsový koláč, lavaš

    PLNENĚ SYROVÉ ROLKY

    4 porcie

    NA ROLKY: ● 3 vajcia ● 100 g syra gouda ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL čerstvého nasekaného kôpru ● 2 PL kyslej smotany ● 1 až 2  pláty pšeničného chleba lavaš ● 3 PL mlieka ● olej na vysmážanie ● soľ ● korenie podľa chuti

    NA DIP: ● hustý jogurt ● kôpor ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● soľ ● korenie podľa chuti

    Dve vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme ich a necháme vychladnúť. Potom ich nastrúhame nahrubo spolu so syrom gouda. Pridáme nakrájanú cibuľku, nasekaný kôpor, smotanu, soľ, korenie a premiešame. Lavaš nakrájame na obdĺžniky, náplň umiestnime na jeden okraj a zrolujeme do rolky. Zvyšné vajíčko prešľaháme s mliekom a so soľou. Každú rolku ponoríme do vajíčkovej zmesi a vysmažíme v zohriatom oleji. Rolky poukladáme na papierový obrúsok, aby vpil prebytočný tuk. V miske zmiešame jogurt, lyžicu nasekaného kôpru, nastrúhanú citrónovú kôru, osolíme a okoreníme podľa chuti. Rolky poukladáme na tanier a podávame s jogurtovým dipom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    plnené syrové rolky, lavaš

    MAKOVO-VIŠŇOVÁ ŠTRÚDĽA

    10 kúskov

    ● 2 pláty pšeničného lavašu ● 200 ml mlieka + 1 PL na potretie ● 250 g mletého maku ● 120 g práškového cukru + na posypanie ● nastrúhaná kôra z 1/2 citróna ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 50 g rozpusteného masla ● 1 šálka zaváraných višní ● 1 vajce

    Mlieko vlejeme do hrnca a zohrejeme pod bod varu. Do horúceho mlieka vsypeme mak s cukrom, nastrúhanú citrónovú kôru, pridáme vanilkovú pastu a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Lavaš rozložíme, naozaj dobre potrieme maslom a do dvoch tretín rozotrieme makovú plnku, posypeme višňami a zrolujeme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 25 minút, aby povrch chytil jemnú zlatistú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makovo - višňová štrúdľa, lavaš

    ČILLI PIZZA SO SALÁMOU

    2 porcie

    ● 1 plát špaldového chleba lavaš ● 4 až 5 PL červeného paradajkového pesta ● 7 až 10 koliesok kvalitnej talianskej salámy ● 1 paprička čili ● 2 trsy cherry paradajok ● 2 kusy syra mozzarella ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● rukola

    Lavaš rozprestrieme, povrch dobre potrieme pestom a znovu zložíme na tretiny, aby sa plát zmestil na plech. Aj zložený povrch potrieme pestom. Poukladáme kolieska salámy, pridáme čili nakrájané natenko, paradajky v celku – v trsoch, ale aj pokrájané na polovice. Nakoniec poukladáme mozzarellu, osolíme a jemne okoreníme. Celé pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 5 až 8 minút, aby sa syr roztopil a saláma na okrajoch chytila jemne zlatistú farbu. Hotovú pizzu posypeme ­čerstvou rukolou a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 8 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.