Tento ARMÉNSKY CHLIEB zmení váš ŽIVOT! Chutný rýchly, zdravý: Podávajte ho nasladko aj naslano
25. 1. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Poznáte nekysnutý chlieb lavaš? Nie? Tak to je najvyšší čas na zmenu. Dajú sa z neho vykúzliť úžasné a zdravé dobroty.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

ŠPENÁTOVÉ WRAPY
3 porcie
● 2 vajcia ● 1 ČL masla ● 1 plát pšeničného chleba lavaš ● 1 balenie čerstvého smotanového syra ● 1 ČL dijonskej horčice ● 2 hrste špenátových listov ● 1 uvarená červená repa ● syr gouda ● šunka proscuitto ● 2 jarné cibuľky ● soľ ● mleté čierne korenie podľa chuti
V miske prešľaháme vajíčka, osolíme a okoreníme ich podľa chuti. Na panvicu dáme lyžičku masla a roztopíme ho. Do rozohriatej panvice vylejeme vajíčka a na strednom plameni upečieme omeletu. Odstavíme. Lavaš rozkrojíme na tretiny, povrch každej tretiny natrieme smotanovým syrom zmiešaným s horčicou. Potom poukladáme listy špenátu a na ne uložíme omeletu. Prikryjeme repou nakrájanou na tenké plátky, posypeme nastrúhaným syrom, nakrájanými jarnými cibuľkami a nakoniec položíme plátky proscuitta. Šunku ešte môžeme potrieť horčicou, zrolujeme a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 3 minúty
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
ŠPENÁTOVÉ WRAPY
MÄSOVÝ KOLÁČ
4 až 6 porcií
● 2 PL olivového oleja ● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 800 g mletého bravčového mäsa ● 2 stredne veľké mrkvy ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 ČL sušeného oregana ● 1 ČL údenej papriky ● soľ ● korenie podľa chuti ● 150 g čedaru ● 2 až 3 pláty špaldového chleba lavaš ● maslo na potretie formy
OKREM TOHO: ● 2 vajcia ● 150 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 g čedaru alebo goudy ● listový šalát na podávanie
Do hlbšej panvice dáme olivový olej a rozohrejeme. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme. Vsypeme mäso, nasekaný cesnak a osmažíme tak, aby sa mäso dobre opieklo. Pridáme nastrúhanú mrkvu, paradajkový pretlak, sušené oregano, papriku, soľ, korenie podľa chuti. Podlejeme 100 ml vody, premiešame a dusíme, kým mäso nebude mäkké a tekutina sa nezredukuje, približne 10 až 15 minút. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Lavaš rozprestrieme, pozdĺžne naplníme mäsovou plnkou, posypeme nastrúhaným syrom a zrolujeme. Roládu následne zvinieme do tvaru slimáka a vložíme do stredu formy vymastenej maslom. Takto naplníme a zrolujeme aj ostatné pláty lavašu. Rolky napojíme na slimáka vo forme. V miske zmiešame vajíčka, smotanu, osolíme, okoreníme podľa chuti a zmesou zalejeme pripravený koláč. Posypeme nastrúhaným syrom, ozdobíme rozmarínom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme z rúry a plnený koláč podávame teplý s listovým šalátom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mäsový koláč, lavaš
PLNENĚ SYROVÉ ROLKY
4 porcie
NA ROLKY: ● 3 vajcia ● 100 g syra gouda ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL čerstvého nasekaného kôpru ● 2 PL kyslej smotany ● 1 až 2 pláty pšeničného chleba lavaš ● 3 PL mlieka ● olej na vysmážanie ● soľ ● korenie podľa chuti
NA DIP: ● hustý jogurt ● kôpor ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● soľ ● korenie podľa chuti
Dve vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme ich a necháme vychladnúť. Potom ich nastrúhame nahrubo spolu so syrom gouda. Pridáme nakrájanú cibuľku, nasekaný kôpor, smotanu, soľ, korenie a premiešame. Lavaš nakrájame na obdĺžniky, náplň umiestnime na jeden okraj a zrolujeme do rolky. Zvyšné vajíčko prešľaháme s mliekom a so soľou. Každú rolku ponoríme do vajíčkovej zmesi a vysmažíme v zohriatom oleji. Rolky poukladáme na papierový obrúsok, aby vpil prebytočný tuk. V miske zmiešame jogurt, lyžicu nasekaného kôpru, nastrúhanú citrónovú kôru, osolíme a okoreníme podľa chuti. Rolky poukladáme na tanier a podávame s jogurtovým dipom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnené syrové rolky, lavaš
MAKOVO-VIŠŇOVÁ ŠTRÚDĽA
10 kúskov
● 2 pláty pšeničného lavašu ● 200 ml mlieka + 1 PL na potretie ● 250 g mletého maku ● 120 g práškového cukru + na posypanie ● nastrúhaná kôra z 1/2 citróna ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 50 g rozpusteného masla ● 1 šálka zaváraných višní ● 1 vajce
Mlieko vlejeme do hrnca a zohrejeme pod bod varu. Do horúceho mlieka vsypeme mak s cukrom, nastrúhanú citrónovú kôru, pridáme vanilkovú pastu a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Lavaš rozložíme, naozaj dobre potrieme maslom a do dvoch tretín rozotrieme makovú plnku, posypeme višňami a zrolujeme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 25 minút, aby povrch chytil jemnú zlatistú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
makovo - višňová štrúdľa, lavaš
ČILLI PIZZA SO SALÁMOU
2 porcie
● 1 plát špaldového chleba lavaš ● 4 až 5 PL červeného paradajkového pesta ● 7 až 10 koliesok kvalitnej talianskej salámy ● 1 paprička čili ● 2 trsy cherry paradajok ● 2 kusy syra mozzarella ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● rukola
Lavaš rozprestrieme, povrch dobre potrieme pestom a znovu zložíme na tretiny, aby sa plát zmestil na plech. Aj zložený povrch potrieme pestom. Poukladáme kolieska salámy, pridáme čili nakrájané natenko, paradajky v celku – v trsoch, ale aj pokrájané na polovice. Nakoniec poukladáme mozzarellu, osolíme a jemne okoreníme. Celé pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 5 až 8 minút, aby sa syr roztopil a saláma na okrajoch chytila jemne zlatistú farbu. Hotovú pizzu posypeme čerstvou rukolou a podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 8 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
ČILI PIZZA SO SALÁMOU