Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tie najlepšie chute letnej FRANCÚZSKEJ KUCHYNE u vás doma: Šalviová limonáda je STROP!

Kura s citrónom a bylinkami

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Provensalsko, to sú nielen šíre polia voňavej levandule, ale aj úžasná stredomorská kuchyňa, ktorá vás dostane svojimi chuťami.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jablkový páj so sladkou penou je hotová ROZPRÁVKA! Určite vyskúšajte...
    Zdroj: Canva

    To najlepšie z provensálskej kuchyne:

    • Pražma s pistoua rouille
    • Galetka s pečenými paradajkami
    • Ratatouille na grile
    • Kura s citrónom a bylinkami
    • Šalviová limonáda s levanduľou

    Pražma s pistoua rouille

    2 porcie

    2 pražmy ● 1 strúčik cesnaku ● 3 PL olivového oleja ● 2 zväzky miešaných čerstvých byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PISTOU: 2 strúčiky cesnaku ● 1 zväzok bazalky ● 70 ml panenského olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL soli

    NA ROILLE: 2 žĺtky ● 2 strúčiky cesnaku ● 125 ml rastlinného oleja ● 3 PL paradajkového pretlaku ● kajenské korenie podľa chuti

    Pražmu očistíme a kožu narežeme. Cesnak ošúpeme, utrieme so soľou a zmiešame s olivovým olejom. Zmesou potrieme pražmu tak, aby sa dostala aj do zárezov k mäsu. Do brucha ryby vložíme zväzok byliniek a opekáme na grile z každej strany 8 až 10 minút. Na pistou natrháme lístky bazalky. Vo veľkom mažiari utrieme cesnak so soľou na pastu. Pridáme po hrstiach bazalku a vypracujeme na skoro hladkú pastu. Potom postupne prilievame olivový olej a citrónovú šťavu. Na rouille rozmixujeme v mixéri žĺtky s ošúpaným cesnakom. Za stáleho mixovania postupne prilievame po kvapkách olej. Keď emulzia získa hustotou, zašľaháme paradajkový pretlak a kajenské korenie. Pražmu podávame s omáčkami, plátkom citróna a najlepšie s bielym francúzskym pečivom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas grilovania: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Pražma s pistou a rouille

    Galetka s pečenými paradajkami

    4 porcie

    260 g hladkej múky ● 170 g studeného masla ● 1 PL jablčného octu ● 600 g zrelých paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g tvrdého syra ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1/2 citróna ● bylinky na posypanie

    Do misy dáme múku, lyžičku soli a maslo nakrájané na kocky. Prstami vypracujeme mrveničku a pridáme ocot a 60 ml ľadovej vody. Miesime na hladké cesto, pričom podľa potreby pridávame viac vody. Vytvarujeme do guľatej placky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Paradajky nakrájame na tenké plátky, cesnak nasekáme a oboje posypeme trochou soli, korenia a necháme 5 minút odstáť. Paradajky začnú uvoľňovať tekutinu, ktorú vylejeme. Vychladnuté cesto rozvaľkáme doguľata a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nasypeme strúhaný syr, pričom necháme okraj voľný asi 4 cm. Na syr poukladáme paradajky s cesnakom, ktoré sme osušili papierovou utierkou. Voľné okraje cesta preklopíme cez paradajky a dobre potrieme rozšľahaným vajcom. Potom dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 50 minút, kým nie je cesto dochrumkava prepečené a zlatohnedé. Necháme vychladnúť a podávame posypané strúhanou citrónovou kôrou a ľubovoľnými bylinkami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas odležania: 2 hodiny

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Galetka s pečenými paradajkami

    Ratatouille na grile

    4 porcie

    3 mäsité paradajky ● 1 zelená cuketa ● 1 žltá cuketa ● 1 baklažán ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 70 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA DRESING: 2 strúčiky cesnaku ● 2 P Lbieleho vínneho octu ● 1 PL nasekanej bazalky ● 2 ČL nasekaného majoránu ● 1 ČL tymianu ● 2 PL olivového oleja ● nasekaný tymian ● soľ ● mleté čierne korenie

    Najprv si pripravíme bylinkový dresing. V malej miske zmiešame 2 PL olivového oleja a nasekané bylinky – bazalku, majorán a tymian. Pridáme prelisovaný cesnak, ocot a prešľaháme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Paradajky, cukety, baklažán, cibuľu a papriky nakrájame na plátky. Presunieme do misy a štedro pokvapkáme olejom. Posypeme soľou, korením a premiešame, aby sa všetky kúsky zeleniny obalili v oleji. Plátky zeleniny položíme na gril a opečieme z oboch strán tak, aby bola zelenina ešte jemne chrumkavá. Po upečení dáme do misy, zalejeme bylinkovým dresingom a premiešame. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 25 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Ratatouille na grile

    Kura s citrónom a bylinkami

    4 porcie

    4 kuracie štvrtky ● šťava z 1 citróna ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL dijonskej horčice ● 2 ČL sušených provensalských byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA DRESING: 1 ČL dijonskej horčice ● 2 PL vínneho octu ● 6 PL olivového oleja ● štipka cukru

    OKREM TOHO: 2 citróny ● 125 g poľného šalátu

    V malej miske zmiešame olivový olej, bylinky, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie. Zmesou potrieme kuracie mäso a necháme ho marinovať aspoň 20 minút, ale najlepšie aspoň tri hodiny. Pripravíme si dresing na šalát. Všetky suroviny dáme do misky a prešľaháme. Rozpálime gril a mäso na ňom opekáme z oboch strán, až kým sa neprepečie. Zatiaľ čo sa mäso griluje, nakrájame citróny na plátky, rozložíme na gril vedľa mäsa a opekáme, až kým na nich nevzniknú skaramelizované miesta. Opečené mäso podávame s citrónmi spolu s hrsťou poľného šalátu pokvapkaného dresingom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas marinovania: 3 hodiny

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Kura s citrónom a bylinkami

    Šalviová limonáda s levanduľou

    6 porcií

    4 citróny ● 6 vetvičiek šalvie ● biely cukor podľa chuti ● levanduľa na ozdobu

    Šalviové lístky natrháme a dáme do mažiara. Prisypeme 2 PL cukru a zmes utrieme. Presunieme ju do džbána, pridáme vytlačenú citrónovú šťavu a zalejeme vodou. Podľa chuti dosladíme, pridáme ľad a levanduľu a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 5 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Šalviová limonáda s levanduľou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.