Tieto HVIEZDNE OMÁČKY milujú aj tí najväčší "FRFĽOŠI": Naša krémová KÔPROVKA je TOPKA!
19. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Mať v svojom receptári dokonalé vyšperkované recepty na klasické omáčky je vždy dobrý nápad. A tie naše k nimi rozhodne patria.

Kôprová omáčka s vajcom
6 porcií
60 g masla ● 60 g hladkej múky ● 1 l mäsového alebo zeleninového vývaru ● 200 ml smotany na varenie ● za hrsť nasekaného čerstvého kôpru ● cukor ● ocot ● 2 PL masla ● soľ ● 6 až 12 veľmi čerstvých vajec ako príloha
V stredne rozpálenom hrnci roztopíme maslo a opražíme v ňom hladkú múku. Mala by zostať bledá a bez hrudiek. Postupne a po častiach k nej prilievame vývar, premiešavame ho pritom metličkou. Necháme zovrieť a na miernom plameni varíme zhruba 25 minút. Pripravíme stratené vajcia. Vodu v širšom hrnci privedieme do varu. Jemne ju osolíme. Stíšime plameň natoľko, aby od dna hrnca stúpali malé bublinky. Vajcia rozbijeme priamo do stúpajúcich bubliniek a bielky necháme pomaly a postupne obaliť žĺtky. Asi po dvoch minútach každé vajce opatrne otočíme. Bielky hotových stratených vajec by mali byť tuhé, žĺtky mäkké. Skúšame tuhosť žĺtkov ukazovákom. Varíme naraz iba toľko vajec, koľko sa ich pohodlne zmestí do hrnca. Uvarené vajcia vyberáme z vody dierkovanou alebo väčšou lyžicou a schladíme v studenej vode, ak ich nechceme hneď podávať. Do omáčky prilejeme smotanu, povaríme ešte pár minút, odstavíme ju a primiešame nasekaný čerstvý kôpor. Dochutíme cukrom a octom a zjemníme maslom. Omáčku podávame so zemiakovými knedľami a stratenými vajcami.
Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Kôprová omáčka s vajíčkom
Paradajková omáčka s mäsovými guľkami
6 porcií
NA GUĽKY: 500 g hovädzieho mäsa (krk, líčka, plece)● 500 g bravčového mäsa (plece alebo stehno)● 1 väčšia cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 vajce● 2 PL petržlenovej vňate ● 3 PL strúhanky ● olej
NA OMÁČKU: 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL celého čierneho korenia ● 4 guľôčky nového korenia● 2 bobkové listy ● 4 celé klinčeky ● 1 celá škorica● 800 ml pasírovaných paradajok ● cukor a citrónová šťava (podľa potreby) ● soľ ● mleté čierne korenie● maslo na zjemnenie omáčky ● olej
Mäso pomelieme na jemno, premiešame s nadrobno nakrájanou, osmaženou a vychladnutou cibuľou a prelisovaným cesnakom. Pridáme vajce, nakrájanú petržlenovú vňať, strúhanku, soľ a mleté čierne korenie. Opečieme kúsok tejto zmesi a podľa potreby dochutíme zvyšok. Vytvarujeme guľky, sprudka a krátko ich opečieme na rozpálenom oleji. Mäsové guľky vyberieme z panvice, dáme do nej nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak a sprudka opečieme. Pridáme všetky korenia a bylinky, trocha soli a pasírované paradajky. Privedieme do varu, stíšime plameň a do omáčky vložíme upečené mäsové guľky aj s tekutinou, ktorá po nich zostala. Hrniec prikryjeme pokrievkou a guľky dusíme pri nízkej teplote 45 až 60 minút. Omáčku necháme trochu vychladnúť, guľky a veľké celé korenia z nej vyberieme a prepasírujeme ju cez jemné sitko. Podľa potreby dochutíme cukrom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Ak chceme, zjemníme ju maslom. Guľky vrátime do omáčky a udržujeme teplé. Podávame s pučenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 70 minút
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Paradajková omáčka s mäsovými guľkami