Tieto tradičné MAKOVKY, alebo inak - lúpačky si zamiluje celá rodina: LEPŠIE ste nejedli...WOW
2. 10. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:21)

Zdroj: Laura Witteková
Sladké rožky posypané makom sú skvelé s maslom ale aj len tak. Tento tradičný recept nesmie vo vašom receptári chýbať...
Slovenské makovky
10 kúskov
NA CESTO: 260 ml vlažného mlieka ● 21 g droždia ● 100 g cukru ● 250 g hladkej múky ● 250 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 vajce ● 1 vanilkový cukor ● 60 g masla ● citrónová kôra z 1/2 citróna
OKREM TOHO:1 vajce ● celý mak
Do misky vlejeme 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridáme 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky, premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút. Do veľkej misy preosejeme obe múky, pridáme soľ, zvyšný cukor, vajce, vanilkový cukor a premiešame. Zvyšné vlažné mlieko zmiešame s roztopeným maslom a vlejeme k múkam. Pridáme kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymiesime hladké cesto. Cesto dáme do misy vysypanej múkou, prikryjeme ho a necháme minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Cesto rozdelíme na 10 častí. Z každej časti vytvarujeme bochníček. Ten následne rozvaľkáme a zvinieme do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme ich a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Podkysnuté rožky natrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich celým makom a vložíme do rúry. Pečieme 15 až 20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky necháme vychladnúť na mriežke.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
Najlepšia makovka je s maslom a domácim džemom.