Tradičné jedlá trochu inak: Aha, ako pripravili vanilkový puding a šunkovú rolku majstri kuchári. Pozor, bude to OSTRÉ!
26. 11. 2022, 7:40 (aktualizované: 26. 9. 2024, 13:12)

Zdroj: Istock
Ak máte chuť na niečo chutné a predovšetkým neokukané, nasledujúce recepty vás budú baviť.

Zdroj: Istock

Zdroj: Getty/Nikada

Zdroj: Getty/Azurita
Galéria k článku
Na narodeninovej oslave automobilky Škoda sa objavili viaceré zaujímavé variácie tradičných českých jedál. Recepty delikátnych dobrôt zverejnil kulinársky magazín Falstaff.
Hostia mali možnosť pochutnať si na tradičných jedlách v ich modernejšej úprave, vrátane šunkovej rolky, kačice či sliviek nakladaných v slivovici.
Zdroj: Getty/Nikada
Ilustračný obrázok
Nasledujúce jedlá pristanú na nejedenom sviatočnom stole. Vylepšite ich drobnými zmenami.
Krémová šunková rolka
Majonéza
2 PL dijonskej horčice
2 PL kyslej smotany
400 ml slnečnicový olej
4 vaječné žĺtka
štipka kajenského korenia
štipka soli
štipka cukru
citrónová šťava
jablkový ocot
Zdroj: Getty/Azurita
Ilustračný obrázok
Plnka
70 g hrášku
70 g mrkvy
70 g stopkového zeleru
70 g nakladaných uhoriek
120 g zemiakov
4 varené vajcia
1,5 PL horčice
chilli omáčka
pažítka
citrónová šťava
šťava z nakladaných uhoriek
Postup
Zmiešame žĺtka, horčicu a kyslú smotanu s korením. Pridáme slnečnicový olej a vyšľaháme na krémovú majonézu. Hrášok, mrkvu, zeler a zemiaky uvaríme al dente a nakrájame na malé kocky. Na kocky nakrájame aj nakladané uhorky a vajcia. Takto pripravenú zeleninu zmiešame s majonézou a dochutíme.
Na plátky šunky natrieme zeleninový šalát a pevne zvinieme. Ozdobíme pažítkou a podávame s chrumkavým ražným chlebom.
Vanilkový puding so slivovicou
7 plátkov želatíny
600 ml sladkej šľahačkovej smotany
400 ml mlieka
1 PL slivovice
160 g kryštálového cukru
8 vaječných žĺtkov
vanilka
Zdroj: Getty/Esin Deniz
Ilustračný obrázok
Postup
Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci opatrne zohrejeme 300 ml šľahačky, 200 ml mlieka, pol lyžice slivovice, 60 g cukru a dužinu z vanilkových strukov. Túto zmes privedieme takmer do varu, potom odstavíme z ohňa a necháme asi 10 minút postáť. Žĺtky a 100 g cukru vyšľaháme do peny. Následne ju zamiešame do odstátej mliečnej zmesi a dobre vyšľaháme metličkou.
Všetko spolu vlejeme späť do hrnca a na miernom ohni, za stáleho miešania, zohrievame na cca 80°C (nesmie sa variť), kým zmes nezhustne. Želatínu dobre vyžmýkame a vmiešame do zmesi. Všetko prelejeme cez sitko a necháte 2 hodiny vychladnúť.
Následne vyšľaháme 300 ml šľahačky dotuha. Za intenzívneho miešania pridáme malé množstvo do vychladnutého pudingu, aby bol krémový. Potom opatrne zamiešame do pudingu aj zvyšok šľahačky. Zmes nalejeme do veľkej pudingovej formy a necháme cez noc odležať v chladničke.
Tip: Ak chcete puding vyklopiť, ponorte formu do teplej misky s vodou. Servírujte s malinami, orieškami... jednoducho, ako sa páči VÁM!
Autor: Petra Wachman