Tradičné MAKOVÉ PERKY sú obľúbenou pochúťkou nášho detstva: Tieto sú presne ako od BABIČKY!
9. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ach tie letné prázdniny na chalupe u babičky a všetky tie dobroty, ktoré pre nás vyvárala. Makové perky nesmeli chýbať...
Makové perky so slivkovým lekvárom
4 porcie
NA CESTO: 500 g múčnych zemiakov uvarených v šupke ● 150 až 200 g polohrubej múky ● 1 vajce + na potieranie ● 1/2 ČL soli
OKREM TOHO: 300 g slivkového lekváru ● 200 g mletého maku ● 100 g práškového cukru ● 150 g roztopeného masla
Uvarené a dobre vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Najlepšie, ak ich uvaríme deň vopred. Zemiaky vymiešame s múkou, vajcom a so soľou. Ak je cesto lepivé, primiešame ešte múku. Cesto by malo ostať príjemne vláčne, dávame pozor, aby nebolo veľmi tuhé. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na štvorec alebo obdĺžnik s hrúbkou asi 5 mm. Radielkom ho rozkrájame na štvorce s dĺžkou strany približne 7 cm. Na každý štvorec dáme 1 lyžičku lekváru, pomocou pierka alebo štetca potrieme okraje rozšľahaným vajcom, prípadne vodou. Cesto preložíme a vidličkou spoje dobre pritlačíme, aby lekvár pri varení nevytekal. Perky po niekoľkých kusoch vložíme do mierne vriacej vody. Zľahka ich naberačkou odlepíme od dna. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich variť ešte 2 až 3 minúty. Scedené perky posypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 7 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
makové perky so slivkovým lekvárom