Makové perky so slivkovým lekvárom

4 porcie

NA CESTO: 500 g múčnych zemiakov uvarených v šupke ● 150 až 200 g polohrubej múky ● 1 vajce + na potieranie ● 1/2 ČL soli

OKREM TOHO: 300 g slivkového lekváru ● 200 g mletého maku ● 100 g práškového cukru ● 150 g roztopeného masla

Uvarené a dobre vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Najlepšie, ak ich uvaríme deň vopred. Zemiaky vymiešame s múkou, vajcom a so soľou. Ak je cesto lepivé, primiešame ešte múku. Cesto by malo ostať príjemne vláčne, dávame pozor, aby nebolo veľmi tuhé. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na štvorec alebo obdĺžnik s hrúbkou asi 5 mm. Radielkom ho rozkrájame na štvorce s dĺžkou strany približne 7 cm. Na každý štvorec dáme 1 lyžičku lekváru, pomocou pierka alebo štetca potrieme okraje rozšľahaným vajcom, prípadne vodou. Cesto preložíme a vidličkou spoje dobre pritlačíme, aby lekvár pri varení nevytekal. Perky po niekoľkých kusoch vložíme do mierne vriacej vody. Zľahka ich naberačkou odlepíme od dna. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich variť ešte 2 až 3 minúty. Scedené perky posypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 7 minút

makové perky so slivkovým lekvárom
Zdroj: LAURA WITTEKOVA