Upečte si na VIANOCE maďarskú klasiku plnú orechov a lekváru: Tento recept na REZY ŽERBÓ je TOP
9. 12. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Shutterstock
Lahodné cesto, kopa orechov a lekváru a k tomu chrumkavá čokoládová poleva, no môže to byť ešte lepšie?
Rezy žerbó
30 kúskov
600 g hladkej múky ● 250 g masla ● 1 PL krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 10 g droždia ● 100 ml mlieka ● 1/2 ČL sódy bikarbóny
NA PLNKU: 250 g mletých vlašských orechov ● 2 poháre pikantného lekváru (ríbezľový alebo marhuľový) ● krupicový cukor na posypanie
NA POLEVU: 200 g čokolády na varenie ● 1 PL masla
Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiešame, až nám vznikne hladká zmes. Tú rozdelíme na tri časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky veľkosti menšieho hlbokého plechu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Položíme naň prvý plát cesta. Ten potrieme lekvárom a posypeme mletými orechmi. Kto má rád sladšie, môže orechy posypať trochou cukru. Prikryjeme druhým plátom, ktorý znova potrieme lekvárom a posypeme orechmi. Prikryjeme tretím plátom cesta, ktorý už necháme čistý. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme asi 25 minút. Necháme vychladnúť. Nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu, ktorú zjemníme maslom. Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Potom môžeme ešte cikcakovito postriekať zvyšnou polevou. Koláč nakrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Žerbó rezy