Reklama

Upečte si na VIANOCE maďarskú klasiku plnú orechov a lekváru: Tento recept na REZY ŽERBÓ je TOP

Žerbó rezy

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Lahodné cesto, kopa orechov a lekváru a k tomu chrumkavá čokoládová poleva, no môže to byť ešte lepšie?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na sladké? Tento ČOKOLÁDOVO-GAŠTANOVÝ koláč je TOP! A úplne bez múky...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Rezy žerbó

    30 kúskov

    600 g hladkej múky ● 250 g masla ● 1 PL krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 10 g droždia ● 100 ml mlieka ● 1/2 ČL sódy bikarbóny

    NA PLNKU: 250 g mletých vlašských orechov ● 2 poháre pikantného lekváru (ríbezľový alebo marhuľový) ● krupicový cukor na posypanie

    NA POLEVU: 200 g čokolády na varenie ● 1 PL masla

    Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiešame, až nám vznikne hladká zmes. Tú rozdelíme na tri časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky veľkosti menšieho hlbokého plechu. Plech vystelieme papierom na pečenie. Položíme naň prvý plát cesta. Ten potrieme lekvárom a posypeme mletými orechmi. Kto má rád sladšie, môže orechy posypať trochou cukru. Prikryjeme druhým plátom, ktorý znova potrieme lekvárom a posypeme orechmi. Prikryjeme tretím plátom cesta, ktorý už necháme čistý. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme asi 25 minút. Necháme vychladnúť. Nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu, ktorú zjemníme maslom. Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Potom môžeme ešte cikcakovito postriekať zvyšnou polevou. Koláč nakrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 25 minút