Tento VALENTÍN bude ČOKOLÁDOVÝ: Ochutnajte čokoládové mafiny či tortu z bielej čokolády, mňam
14. 2. 2025, 9:00

Zdroj: Shutterstock
Váš deň svätého Valentína bude sladký. A na to sa najviac hodia práve tieto čokoládové koláčiky, nemyslíte?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto čokoládové dezerty:
- Torta z bielej čokolády
- Hriešne čokoládové mafiny
Torta z bielej čokolády
12 kúskov
NA CESTO: 120 g zmäknutého masla ● 200 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 180 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 120 ml mlieka
NA KRÉM: 200 g zmäknutého masla ● 200 g práškového cukru ● 200 g bielej čokolády ● 250 g smotanového syra typu žervé ● červené farbivo
Rúru predhrejeme na 180 °C a dve tortové formy vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Na cesto vyšľaháme maslo s cukrom na svetlý krém. Po jednom zapracujeme vajcia a následne aj vanilkovú pastu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme na maslovú zmes. Spolu s mliekom zapracujeme. Cesto nalejeme do pripravených foriem a dáme piecť na 25 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém šľaháme maslo asi 3 minúty na penu. Pridáme práškový cukor a šľaháme ďalej 3 minúty. Čokoládu rozpustíme a spolu so smotanovým syrom pridáme do krému a šľaháme spolu ďalšie 2 minúty. Korpusy horizontálne rozrežeme a potrieme krémom. Poukladáme na seba a celú tortu potrieme zvyšným krémom, pričom asi tretinu krému ponecháme na ozdobu. Tortu dáme do chladničky aspoň na hodinu. Do zvyšného krému zapracujeme červené farbivo a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na tortu srdiečka. Dáme do chladničky na celú noc.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: Shutterstock
Torta z bielej čokolády
Anketa
Ktorú čokoládu máte najradšej?
- Mliečnu40%
- Horkú60%
- Bielu0%
Hlasovanie bolo ukončené
Hriešne čokoládové mafiny
12 kúskov
200 g hladkej múky ● 80 ml mlieka ● 150 g crème fraîche ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 vajcia ● 120 g masla ● 140 g cukru ● štipka soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 90 g horkej čokolády
NA KRÉM: 300 g horkej čokolády ● 500 ml smotany na šľahanie ● 50 g práškového cukru ● čokoládové hoblinky na posypanie
Na krém ohrejeme smotanu spolu s čokoládou a poriadne rozmiešame. Dáme na 3 hodiny do chladničky. Plech na mafiny vystelieme papierovými košíčkami a rúru predhrejeme na 160 °C. Čokoládu na mafiny nasekáme a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Maslo vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom na penu, zľahka zapracujeme vychladnutú čokoládu. Po jednom zamiešame vajcia, ako aj crème fraîche. V druhej mise spojíme múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu a zapracujeme spolu s mliekom do maslovej zmesi. Cesto nanesieme do košíčkov a pečieme asi 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Medzitým vyšľaháme čokoládovú smotanu na šľahačku, pričom podľa potreby zašľaháme aj práškový cukor. Nanesieme na vychladnuté mafiny pomocou cukrárskeho vrecka a posypeme čokoládovými hoblinkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Hriešne čokoládové mafiny