Vyskúšajte toto MENU na horúci letný deň: Hotové je raz dva a z tej STUDNEJ POLIEVKY odpadnete!
28. 7. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Shutterstock
Netrápte si hlavu, čo tým svojim hladošom navariť. Zostavili sme si pre vás tipy na celý deň. Sladká bodka nechýba...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
RAŇAJKY
Lečo s vajíčkami
4 porcie
1 kg paprík ● 400 g paradajok ● 2 cibule ● 2 PL olivového oleja ● 2 ČL mletej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 ČL balzamového octu ● 4 vajcia
Papriky rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na rezance. Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a speníme. Zaprášime mletou paprikou a zamiešame papriku a paradajky. Osolíme, okoreníme a sprudka varíme asi 3 minúty. Zmiernime teplotu a pod pokrievkou varíme asi 20 minút. Osolíme, okoreníme a dochutíme balzamovým olejom. Zamiešame vajcia a necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Lečo s vajcami
POLIEVKA
Uhorková s kefírom
4 porcie
750 ml kefíru ● 1/2 šalátovej uhorky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 cm kúsok zázvoru ● tabasco na dochutenie ● 1 citrón ● 200 g cottage syra ● 4 ČL olivového oleja
Kefír nalejeme do vysokej nádoby. Pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku a rozmixujeme tyčovým mixérom. Osolíme, okoreníme a zamiešame zázvor pretlačený cez lis na cesnak. Podľa chuti pridáme tabasco. Dochutíme citrónovou šťavou, pre intenzívnejšiu chuť môžeme pridať trocha citrónovej kôry. Podávame so syrom cottage a poliate olivovým olejom.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Uhorková polievka s kefírom
HLAVNÉ JEDLO
Celozrnné penne s paradajkovým pestom
4 porcie
40 g šalátovej zmesi zrniečok ● 60 g sušených paradajok v oleji ● 80 g syra pecorino ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 ČL oregana ● 50 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL citrónovej šťavy ● 500 g brokolice ● 300 g celozrnných penne
Zrniečka opečieme na suchej panvici, vyberieme. Paradajky zlejeme a necháme odkvapkať. Syr nastrúhame. Cesnak ošúpeme a spolu s paradajkami nasekáme nadrobno. Asi dve tretiny zrniečok dáme spolu s paradajkami, cesnakom, oreganom a olivovým olejom do sekáčika a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme, dochutíme citrónovou šťavou. Zamiešame polovicu syra. Brokolicu natrháme na drobné ružičky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Asi tri minúty pred ukončením varenia pridáme brokolicu. Zlejeme, pričom 200 ml vody zachytíme a premiešame s pestom. Navrstvíme na cestoviny s brokolicou a premiešame. Posypeme zvyškom syra a zrniečkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Penne s paradajkovým pestom
NIEČO SLADKÉ
Kokosová mliečna ryža s mangom
3 porcie
150 g ryže ● 200 ml kokosového mlieka ● 200 ml vody ● 1 PL vanilkovej pasty ● 2 PL strúhaného kokosu ● 1 mango ● 100 ml mangového džúsu
Ryžu prepláchneme a spolu s kokosovým mliekom, vodou a vanilkovou pastou dáme variť. Varíme na miernom ohni asi 30 minút, potom zamiešame kokos a ešte povaríme spolu asi 10 minút. Mango ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme s mangovým džúsom. Mliečnu ryžu podávame preliatu mangovým pyré.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Kokosová mliečna ryža s mangom