Vytrite svokre zrak a pripravte jej toto dokonalé Crème Brûlée: TAKTO sa zaručene vydarí! MŇAM
22. 11. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Shutterstock
Lahodný francúzsky dezert nemá konkurenciu a jeho príprava je viac než jednoduchá. Zvládnete ho aj bez flambovacej pištole.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Boris Bajer, Canva
Crème Brûlée
4 porcie
1 vanilkový struk, 200 ml plnotučného mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 4 žĺtky, 70 g kryštálového cukru, 60 g hnedého cukru na krustu
Vanilkový struk rozpolíme, vyškrabeme z neho dreň a dáme spolu s mliekom do hrnca. Pridáme vanilkový struk a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a asi 5 minút necháme prikryté pokrievkou odstáť. Vanilkový struk vyberieme. Rúru predhrejeme na 150 °C. Smotanovú zmes opäť ohrejeme, ale nevaríme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do krémova, trvá to asi 2 minúty, a za stáleho miešania pridáme do smotanovej zmesi. Ohňovzdorné misky položíme na veľkú zapekaciu misu. Do misy nalejeme 500 ml horúcej vody tak, aby siahala do 2/3 výšky formičiek. Do formičiek nalejeme smotanovú zmes a dáme aj s misou, na ktorej stoja, do rúry na 40 až 50 minút. Zmes by mala stuhnúť, ale byť trocha redšia ako puding. Vyberieme, necháme vychladnúť a dáme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a flambujeme flambovacou pištoľou asi 2 minúty, kým sa nevytvorí z cukru chrumkavá krusta. Ak nemáme flambovaciu pištoľ, dáme na chvíľu zapiecť pod gril.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
CRÈME BRÛLÉE