Zabudnite na pečivo z obchodu: DOMÁCE sladké BRIOŠKY budú vašim ranným HITOM! Je to lahôdka!
8. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Niet nad domáce pečivo, to nám isto dáte za pravdu. A ak je k tomu tak úchvatne jemné, hebké a dobré... JAJ, to sa bude vstávať!
Kysnutá brioška s hrozienkami
8 kúskov
250 ml vlažného mlieka ● 25 g droždia ● 4 PL krupicového cukru ● 350 g hladkej múky ● 150 g polohrubej múky ● štipka mletej vanilky ● 1 a 1/2 ČL soli ● 2 PL medu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 žĺtky ● 50 g roztopeného masla ● za hrsť hrozienok
Do menšej misky vlejeme polovicu teplého mlieka, pridáme droždie, 1 lyžicu cukru, premiešame a necháme vzísť kvások. Do väčšej misy nasypeme múku, zvyšný cukor, vanilku, soľ, prilejeme med, citrónovú šťavu, 1 žĺtok, vzídený kvások, maslo, zvyšné mlieko, hrozienka a vypracujeme hladké cesto. Dobre ho potrieme olejom, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a vymiesime z nich malé buchtičky. Každú buchtičku vyšúľame na dlhší valec a tvarujeme do uzlíka. Konce zahneme pod uzlík a uložíme na plech, aby medzi brioškami bolo dostatok miesta na zväčšenie. Zakryjeme ich a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Nakysnuté briošky potrieme druhým žĺtkom a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C na 15 až 20 minút. Briošky necháme vychladnúť. Podávame s maslom a domácim kakaom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kysnutá brioška s hrozienkami, sladké raňajky
Vyskúšajte aj tento recept:
