Reklama

Zabudnite na polotovary z obchodu: Domáca strava je základ! Tieto PALACINKY sú objav roka!

Palacinky plnené údeným lososom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tieto zdravé a chutné recepty vás isto presvedčia, že držať "diétu" nie je vôbec nutné. Stačí si len vyberáte ľahšie, ale zato výživné jedlá, ktoré zasýtia i potešia.

 Raňajky

Domáca granola

4 porcie

200 g pohánkových vločiek ● 100 g ovsených vločiek ● 30 gpšenových vločiek ● 60 g špaldových vločiek ● 30 g chiasemienok ● 30 g ľanových semienok ● 25 g mandlí● 25 g tekvicových semienok ● 225 g jablkového pyré(nesladeného) ● 20 g kokosového oleja ● 50 g bielok

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame vločky, ľanové, tekvicové a chia semiačka, ako aj nasekané mandle. Kokosový olej rozpustíme a premiešame s jablkovým pyré a bielkami. Pridáme k suchým surovinám a dôkladne premiešame. Nasypeme na pripravený plech a pečieme vo vyhriatej rúre 35 až 45 minút nachrumkavo. Po uplynutí polovice času pečenia premiešame. Po upečení vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a podávame s bielym jogurtom a ovocím.

Čas prípravy: 10 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Domáca granola

Polievka

Zeleninová s ryžou

4 porcie

2 mrkvy ● 1 kaleráb ● 2 jarné cibuľky ● 1/2 cukety ● 1 stonkový zeler ● 2 PL olivového oleja ● 5 PL ryže ● 1,2 l zeleninového vývaru ● korenie karí ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 2 PL petržlenovej vňate na posypanie

Mrkvu a kaleráb ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jarné cibuľky a zeler očistíme a nakrájame. Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime olej, vsypeme ryžu a krátko opražíme. Zamiešame cibuľku a opečieme dosklovita. Pridáme zeleninu, krátko podusíme a zalejeme vývarom. Spolu varíme asi 20 minút.Dochutíme soľou, korením, štipkou karí a muškátového orieška. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Polievka s ryžou

Hlavné jedlo

Bylinkové palacinky s lososom

4 porcie

2 vajcia ● 300 ml mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 zväzok byliniek (pažítka, žerucha, bazalka...) ● 200 ghladkej múky ● 4 ČL oleja ● 250 g tvarohového syra ● 2 ČL chrenu ● 400 g údeného lososa

V mise vymiešame vajcia, mlieko, soľ, korenie a bylinky a potom rozmixujeme. Zamiešame múku a vymiešame hladké cesto. Necháme odstáť 10 minút. Na panvici rozpálime 1 ČL oleja a opečieme na ňom palacinku z oboch strán. Pokračujeme, kým neminieme všetko cesto. Tvarohový syr vymiešame s chrenom, dochutíme soľou a korením a natrieme na pripravené palacinky. Obložíme plátkami údeného lososa a zavinieme. Podávame so zeleninovou prílohou.

Čas prípravy: 10 minút

Čas odležania: 10 minút

Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: Shutterstock

Palacinky plnené údeným lososom

Niečo sladké

Marhuľové guľky

20 kúskov

200 g sušených marhúľ ● 100 g hrozienok ● 80 g mandlí ● 2 ČL chia semiačok ● 100 g strúhaného kokosu

Marhule nasekáme nahrubo. Zmiešame s hrozienkami, nasekanými mandľami, chia semiačkami aj s polovicou kokosu a rozmixujeme na jemnú zmes. Pomocou navlhčených rúk zo zmesi tvarujeme menšie guľky, ktoré obalíme v kokose. Skladujeme v chlade, kde vydržia aj 2 týždne.

Čas prípravy: 15 minút

Zdroj: Shutterstock

Rýchle marhuľovéraw guľky

Vyskúšajte aj tento recept:

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: 1 časť, Jabĺčkové karí s kuracím mäsom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.