Reklama

ZABUDNITE na rozpálenú rúru! Tieto SLADKÉ DEZERTY osviežia a potešia každý mlsný jazýček!

Tvarohová torta s piškótami a ovocím

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Jednoduché sladké dezerty sú hotové raz-dva a na stole urobia veľkú parádu. Neveríte? Určite vyskúšajte domáce piškóty alebo pomarančové tiramisu. Sú to mňamky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RELÁCIA: V kuchyni s Peťou: Rýchle čokoládové kvetinky

    Pomarančové tiramisu

    4 porcie

    3 pomaranče ● 180 g dlhých piškót ● 4 až 5 PL jemného práškového cukru ● 4 až 5 PL pomarančového likéru● 1 balíček stužovadla šľahačky ● 250 g mascarpone ● 300 g plnotučného bieleho jogurtu ● 2 PL kakaa na posypanie

    Dva pomaranče ošúpeme tak, že dužinu zbavíme bielych častí. Nakrájame na tenké plátky. Jeden pomaranč rozpolíme a vytlačíme z neho šťavu. Polovicu piškót naukladáme na dno misy. Asi 4 PL pomarančovej šťavy zmiešame s likérom a polovicu zmesi nalejeme na piškóty. Obložíme polovicou pomarančových plátkov. Práškový cukor preosejeme a zmiešame so stužovadlom šľahačky. Mascarpone prešľaháme a postupne zamiešame jogurt aj cukrovú zmes. Dochutíme 1 až 2 PL pomarančovej šťavy. Polovicu krému natrieme na piškóty v mise, obložíme zvyšnými piškótami, pokvapkáme zvyšnou pomarančovo-likérovou zmesou, obložíme pomarančmi a potrieme zvyšným krémom. Povrch uhladíme a dámedo chladničky aspoňna 1 hodinu. Pred podávaním posypeme kakaom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: Shutterstock

    Pomarančové tiramisu

    Tvarohová torta s ovocím

    10 kúskov

    150 g piškót (dlhé nalámané alebo guľaté) ● 500 g smotanového syra ● 3 PL citrónovej šťavy ● 1 balenie mletej želatíny (alebo 6 plátkov) ● 300 g plnotučného jogurtu● 300 g čučoriedok a černíc ● 75 g krupicového cukru

    V mise vymiešame smotanový syr s jogurtom a s citrónovou šťavou. Opatrne zamiešame očistené ovocie. Práškovú želatínu nasypeme do 150 ml studenej vody a necháme 10 minút odstáť. Pridáme cukor a za občasného premiešania ohrievame, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Urýchlene zamiešame do krému a nanesieme do okrúhlej formy. Zvrchu nasypeme piškóty a jemne zatlačíme do krému. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, ale najlepšie na celú noc.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Tvarohová torta s piškótami a ovocím

    Ovocná šarlotka

    6 kúskov

    200 g smotany na šľahanie● 100 g nízkotučného tvarohu ● 250 g manga ● 75 g krupicového cukru ● 8 plátkov želatíny ● 150 g kakaových piškót (dlhých) ● čerstvé ovocie a práškový cukor na ozdobu

    Odložíme si asi 14 kúskov piškót, zvyšok rozlomíme na polovicu. Okrúhlu formu vystelieme fóliou, po obvode postavíme celé piškóty a naspodok nasypeme zvyšok nalámaných. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha. Mango rozmixujeme s cukrom na pyré. Želatínu namočíme do studenej vody. Napučanú ju vymačkáme a na miernom ohni rozpustíme. Zamiešame mangové pyré a necháme trocha vychladnúť. Potom spojíme s tvarohom a nakoniec opatrne s našľahanou šľahačkou. Nalejeme do formy a dáme najmenej na tri hodiny do chladničky. Po stuhnutí vyberieme, opatrne uvoľníme z formy a odstránime fóliu. Piškóty po obvode upevníme stuhou a navrch krému nasypeme ovocie. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Ovocná šalotka

    Piškótové nanuky

    12 kúskov

    2 vajcia ● 150 g práškového cukru ● 500 g mascarpone● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 ml mlieka ● 200 ml espresa ● 150 g cukru ● 2 PL amaretta ● 50 g strúhanejčokolády ● 12 dlhých piškót

    Najprv zmiešame espreso s cukrom a amarettom. Necháme vychladnúť. Na zmrzlinu vyšľaháme vajcia s cukrom na svetlú penu. Zamiešame mascarpone, vyšľahanú šľahačku a mlieko. Pripravíme si formičky na nanuky. Nalejeme do nich zmrzlinovú zmes a zapichneme dlhú piškótu namočenú v kávovom sirupe. Ozdobíme čokoládou a zapichneme drievko alebo priklopíme držiakom. Dáme do mrazničky aspoň na 6 hodín.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas mrazenia: 6 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Smotanové nanuky s piškótami a čokoládou

    Dlhé cukrové piškóty

    asi 34 kúskov

    45 g žĺtka ● 30 g + 60 g krupicového cukru ● 90 g bielka ● 85 g hladkej múky ● 50 g kukuričného škrobu ● krupicový cukor na posypanie

    Škrob preosejeme a dáme bokom, rovnako aj múku. Pripravíme si dva plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru na svetlú penu. Bielky vyšľaháme so 60 g cukru na veľmi pevný sneh, do ktorého na dvakrát zašľaháme preosiaty škrob. Opatrne zapracujeme žĺtkovú zmes a polovicu múky. Následne zamiešame aj druhú polovicu múky. Cestom naplníme cukrárske vrecko a pomocou neho na plech nastriekame piškóty dlhé asi 7 cm. Posypeme krupicovým cukrom a pečieme pri teplote 200 °C asi 5 minút. Pootvoríme dvierka rúry, vložíme medzi ne varechu a ešte dopekáme ďalších 5 minút dozlatista. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

    Čas prípravy: 5 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Domáce dlhé cukrové piškóty

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.