Zabudnite na ZMRZLINU z obchodu: Táto ZMRZLINOVÁ TORTA je splnený LETNÝ SEN! Kúsok nestačí...
5. 6. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Polárka či nanuková torta zostanú minulosťou. Kto raz ochutná túto ovocnú mrazenú tortu, inú už chcieť nebude...

Malinovo-citrónová zmrzlinová torta
6 kúskov
MALINOVÁ VRSTVA: 1 vanilkový struk ● 300 g malín● 120 g krupicového cukru ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 3 žĺtky ● 300 ml smotany na šľahanie
CITRÓNOVÁ VRSTVA: 4 citróny ● 100 g krupicového cukru ● 3 žĺtky ● 300 ml smotany na šľahanie
OKREM TOHO: 16 dlhých piškót ● 125 g čučoriedok● 125 g malín
Na malinovú zmrzlinu prepolíme vanilkový struk a vyškrabeme dreň. Pridáme do hrnca spolu s malinami, cukrom, citrónovou šťavou a 50 ml vody. Varíme spolu asi 3 minúty, potom prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme žĺtky a šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, kým zmes nezhustne a nie je horúca. Nesmie vrieť. Premiestnime do studeného kúpeľa a vyšľaháme. Smotanu rovnako vyšľaháme dotuha a opatrne zapracujeme do krému.
Na dno tortovej formy nanesieme tenkú vrstvu zmesi a po obvode poukladáme dlhé piškóty. Vlejeme zvyšok zmesi a dáme do mrazničky asi na hodinu.
Medzitým si pripravíme citrónovú vrstvu. Z jedného citróna nastrúhame asi 2 ČL kôry. Druhý citrón nakrájame na tenké kolieska. Zo zvyšku citrónov vytlačíme asi 100 ml šťavy. Do hrnca pridáme šťavu, 50 ml vody a cukor a privedieme do varu. Pridáme plátky citrónov a varíme asi 4 minúty. Precedíme cez sitko, sirup zachytíme a zmiešame s citrónovou kôrou a so žĺtkami. Šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, až kým nezískame krémovú konzistenciu. Umiestnime do ľadového kúpeľa. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do zmrzliny.
Nanesieme na polozamrznutú malinovú zmes a dáme do mrazničky aspoň na 1 hodinu, ideálne na celú noc. Pred podávaním uvoľníme z formy a ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Ovocná zmrzlinová torta