Záhradu máte plnú PARADAJOK a neviete čo s nimi? Skúste tento LAHODNÝ SLANÝ KOLÁČ! Je to MŇAMKA
5. 9. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:20)

Zdroj: Shutterstock
Jemné cesto, šťavnaté paradajky a lahodná plnka - to je dokonalé leto na tanieri.
Paradajkový tart
4 porcie
NA CESTO: 3 PL slnečnicových semienok ● 220 g špaldovej múky ● 100 g masla ● soľ ● 1 ČL provensálskych byliniek ● 90 ml studenej vody
NA PLNKU: 400 g cherry paradajok ● 1/2 cibule ● 250 g mascarpone ● 2 vajcia ● 50 ml vody ● 1 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL strúhaného syra
Na cesto nasekáme semienka nadrobno. Zmiešame spolu s múkou, maslom, so štipkou soli, s bylinkami a vodou a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút do chladničky. Paradajky rozpolíme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V mise vymiešame mascarpone s vajcami, vodou, olivovým olejom a so syrom. Zapracujeme cibuľu, osolíme a okoreníme. Cesto vyvaľkáme na veľkosť o trocha väčšiu ako tartová forma a prenesieme do formy. Dno popicháme a nanesieme plnku. Poukladáme paradajky reznou stranou nahor a dáme piecť pri teplote 200 °C približne na 35 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Shutterstock
Paradajkový tart s mascarpone