Zahrejte sa hrnčekom lahodnej HORÚCEJ ČOKOLÁDY: Tú so ŠKORICOU si zamiluje celá rodina!
26. 1. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Po prechádzke mrazivou zasneženou krajinou viac než dobre padne šálka horúcej čokolády. Skúšali ste už tú so zázvorom alebo voňavé chai?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
S datľami
4 porcie
6 ČL kakaa ● 1 ČL škorice ● 8 odkôstkovaných datlí ● 1 l mandľového mlieka ● kakaové bôby
Do hrnca dáme kakao, škoricu, mlieko a datle a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme dohladka. Potom pomaly ohrievame na miernom ohni na požadovanú teplotu. Nalejeme do pohárov a posypeme nasekanými kakaovými bôbmi.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Snehuliak
Pre vegánov
4 porcie
800 ml rastlinného mlieka ● 400 ml rastlinného mlieka pre baristov ● 4 PL kakaa ● štipka muškátového orieška ● 2 ČL škorice ● 2 ČL mletého zázvoru ● 100 g horkej čokolády ● 8 klinčekov ● 8 škoricových drievok
Rastlinné mlieko spolu s kakaom, so zázvorom, škoricou a štipkou muškátového orieška premiešame a na miernom ohni ohrejeme. Čokoládu nasekáme a pridáme do mliečnej zmesi. Ohrievame, kým sa všetko nespojí. Pridáme škoricové drievka a klinčeky a necháme lúhovať. Potom precedíme a nalejeme do pohárov. Mlieko pre baristov vyšľaháme a mliečnu penu nanesieme na čokoládu. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Mandľová
2 porcie
4 PL mandľového masla ● 800 ml mandľového mlieka ● 6 PL kakaa ● štipka škorice ● štipka kardamómu ● štipka čili ● 2 PL javorového sirupu
Do mixéra pridáme mandľové maslo, mlieko, korenie a kakao a rozmixujeme na hladkú zmes. Prelejeme do hrnca a za stáleho šľahania pomaly ohrievame. Podľa chuti dochutíme javorovým sirupom. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Hustá so škoricou
2 až 3 porcie
1 l mandľového mlieka ● 40 g horkej čokolády ● 4 PL kakaa ● 4 ČL cukru z kokosových kvetov ● 4 ČL kukuričného škrobu ● 1/2 ČL (+ na posypanie) škorice
Všetky prísady spolu premiešame a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým sa zmes nespojí a nezhustne na požadovanú konzistenciu. Nalejeme do pohárov a posypeme škoricou.
Zdroj: Shutterstock
Niet nad šálku horúcej čokolády, určite vyskúšajte!
Čas prípravy: 10 minút
Horúce chai so zázvorom
2 porcie
500 ml ovseného mlieka ● 50 g horkej čokolády ● 15 g kakaa ● 15 g trstinového cukru ● 1 kúsok zázvoru (2 až 3 cm) ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL mletého kardamómu ● 1/4 ČL mletých klinčekov
Do hrnca pridáme mlieko, čokoládu, kakao, cukor, zázvor nakrájaný na plátky, škoricu, kardamóm a klinčeky. Premiešame a pomaly ohrievame. Pozor, nevaríme, inak by sa nám mohlo mlieko zraziť. Necháme 5 minút odstáť a precedíme. Nalejeme do pohárov a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút