Zahrejte sa tanierom horúcej POLIEVKY: Naše recepty sú také husté, že v nich aj lyžica postojí
15. 11. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
Počas chladných dní nepadne nič lepšie ako tanier horúcej polievky. Tie naše sú také husté, že postačia aj ako hlavné jedlo.
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
FRANKFURTSKÁ S PÁRKAMI
4 porcie
1 cibuľa ● 2 PL masti ● 4 kvalitné viedenské párky ● 2 PL hladkej múky ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 liter hovädzieho vývaru ● 4 zemiaky ● 50 ml smotany na varenie ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie
Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na masti. Pridáme párky nakrájané na kolieska, opečieme a posypeme múkou. Opekáme, kým múka nebude mať zlatistú farbu. Pridáme nasekaný cesnak, papriku, zalejeme horúcim vývarom a dobre rozmiešame. Očistené a nakrájané zemiaky dáme do polievky a podľa chuti osolíme. Varíme domäkka. Hotovú polievku zjemníme smotanou, dochutíme majoránom a korením a už len krátko prevaríme.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
FRANKFURTSKÁ POLIEVKA S PÁRKAMI
TRADIČNÁ HŔSTKOVÁ
4 porcie
za hrsť fazule ● za hrsť jačmenných krúp ● za hrsť hnedej šošovice ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● kúsok zeleru ● 1 PL masla ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● za hrsť ovsených vločiek ● za hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku ● 2 ČL majoránu ● soľ ● mleté čierne korenie
Krúpy, fazuľu a šošovicu na noc namočíme, môžeme aj v jednom hrnci. Vodu pred prípravou polievky zlejeme. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle. Pridáme zeleninu a krátko orestujeme. Potom zalejeme 1 a 1/2 litrom vody, pridáme fazuľu, krúpy a šošovicu. Prihodíme vločky, nasekaný cesnak a varíme domäkka asi 35 minút. Pridáme hrášok, polievku dochutíme soľou, korením a majoránom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas namáčania: 8 hodín
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
TRADIČNÁ HŔSTKOVÁ POLIEVKA
VÝVAR S DROŽĎOVÝMI KNEDLIČKAMI
4 porcie
NA ZELENINOVÝ VÝVAR: koreňová zelenina ● karfiol ● pór ● cibuľa ● 1 paradajka
OKREM TOHO: 250 g mixu zeleniny (mrkva, stopkový zeler, ružičkový kel, hrášok) ● 1 PL masla ● soľ ● po 3 guľôčky nového korenia a celého korenia
NA KNEDLIČKY: 1 až 2 plátky údenej slaniny ● 1 menšia cibuľa ● 42 g čerstvého droždia ● 1 menšia mrkva ● 1 PL nasekaného sušeného ligurčeka alebo petržlenovej vňate ● štipka muškátového orieška ● 1 vajce ● strúhanka podľa potreby ● soľ
Zeleninu na vývar očistíme, vložíme do hrnca a zalejeme 1 a 1/2 litrom vody. Zľahka osolíme, pridáme korenie a na miernom plameni varíme prikrytú 45 minút. Hotový vývar precedíme a uvarenú zeleninu odložíme. Kým sa vývar varí, pripravíme knedličky. Cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno a opečieme. Ak treba, pridáme trocha masti. Keď bude cibuľa sklovitá, namrvíme do panvice droždie a na miernej teplote necháme rozpustiť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do drožďovej zmesi potom vmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, nasekaný ligurček, vajce a strúhanku. Mierne osolíme a necháme 15 minút odležať. Navlhčenými rukami vytvarujeme knedličky s priemerom 2 cm a varíme ich vo vývare 10 minút. Pridáme odloženú zeleninu alebo na masle orestujeme čerstvú.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 55 minút
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
VÝVAR S DROŽĎOVÝMI KNEDLIČKAMI
KYSLÁ HUBOVÁ S KVÁSKOM
4 porcie
za hrsť sušených húb ● 200 g chlebového kvásku ● 500 g zemiakov ● drvená rasca ● 1 cibuľa ● 1 PL masti ● 100 ml smotany na šľahanie ● 4 vajcia ● soľ ● suroviny
Huby namočíme do vody na 15 minút. Kvások rozmiešame v 1 litri studenej vody, pridáme huby aj s vodou, osolíme a ochutíme rascou. Potom do hrnca pridáme očistené nakrájané zemiaky a na mierom ohni varíme 20 minút domäkka. Medzitým nakrájame cibuľu nadrobno a na masti ju orestujeme. Pridáme ju do hrnca spolu so smotanou tesne pred dovarením. Len krátko necháme prevrieť. Podávame s vajcom natvrdo, no do polievky sa hodí aj stratené vajce.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet
KYSLÁ HUBOVÁ S KVÁSKOM