Reklama

Zahrejte sa tanierom horúcej POLIEVKY: Naše recepty sú také husté, že v nich aj lyžica postojí

TRADIČNÁ HŔSTKOVÁ POLIEVKA

Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet

Reklama

Počas chladných dní nepadne nič lepšie ako tanier horúcej polievky. Tie naše sú také husté, že postačia aj ako hlavné jedlo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami MAKOVO-CVIKLOVÉ MAFINY: Chutné a dokonalo vláčne...
    Zdroj: Canva NCpZ

    FRANKFURTSKÁ S PÁRKAMI

    4 porcie

    1 cibuľa ● 2 PL masti ● 4 kvalitné viedenské párky ● 2 PL hladkej múky ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 liter hovädzieho vývaru ● 4 zemiaky ● 50 ml smotany na varenie ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie

    Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na masti. Pridáme párky nakrájané na kolieska, opečieme a posypeme múkou. Opekáme, kým múka nebude mať zlatistú farbu. Pridáme nasekaný cesnak, papriku, zalejeme horúcim vývarom a dobre rozmiešame. Očistené a nakrájané zemiaky dáme do polievky a podľa chuti osolíme. Varíme domäkka. Hotovú polievku zjemníme smotanou, dochutíme majoránom a korením a už len krátko prevaríme.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet

    FRANKFURTSKÁ POLIEVKA S PÁRKAMI

    TRADIČNÁ HŔSTKOVÁ

    4 porcie

    za hrsť fazule ● za hrsť jačmenných krúp ● za hrsť hnedej šošovice ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● kúsok zeleru ● 1 PL masla ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● za hrsť ovsených vločiek ● za hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku ● 2 ČL majoránu ● soľ ● mleté čierne korenie

    Krúpy, fazuľu a šošovicu na noc namočíme, môžeme aj v jednom hrnci. Vodu pred prípravou polievky zlejeme. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle. Pridáme zeleninu a krátko orestujeme. Potom zalejeme 1 a 1/2 litrom vody, pridáme fazuľu, krúpy a šošovicu. Prihodíme vločky, nasekaný cesnak a varíme domäkka asi 35 minút. Pridáme hrášok, polievku dochutíme soľou, korením a majoránom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas namáčania: 8 hodín

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet

    TRADIČNÁ HŔSTKOVÁ POLIEVKA

    VÝVAR S DROŽĎOVÝMI KNEDLIČKAMI

    4 porcie

    NA ZELENINOVÝ VÝVAR: koreňová zelenina ● karfiol ● pór ● cibuľa ● 1 paradajka

    OKREM TOHO: 250 g mixu zeleniny (mrkva, stopkový zeler, ružičkový kel, hrášok) ● 1 PL masla ● soľ ● po 3 guľôčky nového korenia a celého korenia

    NA KNEDLIČKY: 1 až 2 plátky údenej slaniny ● 1 menšia cibuľa ● 42 g čerstvého droždia ● 1 menšia mrkva ● 1 PL nasekaného sušeného ligurčeka alebo petržlenovej vňate ● štipka muškátového orieška ● 1 vajce ● strúhanka podľa potreby ● soľ

    Zeleninu na vývar očistíme, vložíme do hrnca a zalejeme 1 a 1/2  litrom vody. Zľahka osolíme, pridáme korenie a na miernom plameni varíme prikrytú 45 minút. Hotový vývar precedíme a uvarenú zeleninu odložíme. Kým sa vývar varí, pripravíme knedličky. Cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno a opečieme. Ak treba, pridáme trocha masti. Keď bude cibuľa sklovitá, namrvíme do panvice droždie a na miernej teplote necháme rozpustiť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do drožďovej zmesi potom vmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, nasekaný ligurček, vajce a strúhanku. Mierne osolíme a necháme 15 minút odležať. Navlhčenými rukami vytvarujeme knedličky s priemerom 2 cm a varíme ich vo vývare 10 minút. Pridáme odloženú zeleninu alebo na masle orestujeme čerstvú.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 55 minút

    Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet

    VÝVAR S DROŽĎOVÝMI KNEDLIČKAMI

    KYSLÁ HUBOVÁ S KVÁSKOM

    4 porcie

    za hrsť sušených húb ● 200 g chlebového kvásku ● 500 g zemiakov ● drvená rasca ● 1 cibuľa ● 1 PL masti ● 100 ml smotany na šľahanie ● 4 vajcia ● soľ ● suroviny

    Huby namočíme do vody na 15 minút. Kvások rozmiešame v 1 litri studenej vody, pridáme huby aj s vodou, osolíme a ochutíme rascou. Potom do hrnca pridáme očistené nakrájané zemiaky a na mierom ohni varíme 20 minút domäkka. Medzitým nakrájame cibuľu nadrobno a na masti ju orestujeme. Pridáme ju do hrnca spolu so smotanou tesne pred dovarením. Len krátko necháme prevrieť. Podávame s vajcom natvrdo, no do polievky sa hodí aj stratené vajce.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: MARIE BARTOŠOVÁ/Gurmet

    KYSLÁ HUBOVÁ S KVÁSKOM