Zdravé mašktenie: Sladké dobroty z MARHÚĽ A BROSKÝŇ, ktoré budete MILOVAŤ vy aj vaša POSTAVA!
22. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: Shutterstock
Horúce leto je plné sladkých plodov, no asi najviac sa tešíme na šťavnaté marhule a broskyne. A konečne sú tu! Tak neváhajte a niečo dobré si z nich pripravte.

RAW broskyňové tarty
6 kúskov
250 g ovsených vločiek ● 50 g pohánkových vločiek ● 50 g kešu ● 1 PL javorového sirupu ● 2 PL kokosového oleja ● 14 datlí
NA KRÉM: 3 zrelé broskyne ● 2 PL citrónovej šťavy ● 400 ml kokosového mlieka ● 75 ml javorového sirupu ● 1 PL škrobovej múčky ● 2 ČL agarového prášku ● 3 broskyne na ozdobu ● trocha citrónovej šťavy na pokvapkanie
Formičky na tart vytrieme tenkou vrstvou kokosového oleja. Ovsené a ražné vločky, ako aj kešu dáme do procesora a rozmixujeme. Pridáme javorový sirup, kokosový olej a nakoniec aj datle a rozmixujeme. Zmes nanesieme rovnomerne do formičiek, popritláčame, pričom vyformujeme okraje. Dáme do chladničky. Na krém ošúpeme broskyne a dužinu nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s citrónovou šťavou a rozmixujeme na pyré. Do hrnca nalejeme kokosové mlieko, pridáme broskyňové pyré a javorový sirup a premiešame. Pridáme škrobovú múčku a agarový prášok a miešame, kým sa nerozpustia. Potom privedieme do varu a varíme asi 1 minútu. Okamžite stiahneme z ohňa. Krém nanesieme na stuhnuté korpusy a dáme späť do chladničky aspoň na 4 hodiny stuhnúť. Pred podávaním vyberieme z formičiek a ozdobíme nakrájanými marhuľami zmiešanými s citrónovou šťavou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Mini,Creamy,Tart,With,Fresh,Peaches,,Oats,And,Pudding.,Healthy
Grilované broskyne so zmrzlinou
4 porcie
4 zrelé broskyne ● trocha čerstvého tymianu ● trocha čerstvého rozmarínu ● 4 ČL medu ● 4 kopčeky proteínovej vanilkovej zmrzliny
Broskyne umyjeme, rozpolíme a odstránime kôstky. Poukladáme vedľa seba na plát alobalu. Posypeme natrhaným rozmarínom a tymianom a pokvapkáme medom. Zabalíme a položíme na rozpálený gril reznou stranou nadol asi na 5 minút. Okamžite podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Čas prípravy: 5 minút
Čas grilovania: 5 minút
Zdroj: Shutterstock
Grilované broskyne so zmrzlinou
Broskyňovo-marhuľové nanuky
8 kúskov
155 g broskýň a marhúľ ● 200 g bieleho jogurtu ● štipka mletej vanilky ● 150 ml kokosového mlieka ● 50 g medu ● 1/2 ČL kurkumy
Broskyne a marhule umyjeme, rozpolíme, odstránime kôstku a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme jogurt, med, kokosové mlieko, vanilku a kurkumu a rozmixujeme na pyré. To nanesieme do formičiek na nanuky, zastrčíme paličky a dáme do mrazničky najmenej na 3 až 4 hodiny. Chvíľu pred podávaním vyberieme z mrazničky, nech zmrzlina trochu povolí. Potom vyberieme z formičiek a ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Broskyňovo-marhuľové nanuky
Mandľový koláč s marhuľami
10 kúskov
120 g datlí ● 120 g horúcej vody ● 500 g marhúľ ● 120 ml jemného olivového oleja ● 1 ČL citrónovej kôry ● 200 g hladkej špaldovej múky ● 50 g celozrnnej špaldovej múky ● 50 g mletých mandlí ● 10 g kypriaceho prášku z vínneho kameňa ● štipka soli ● 120 ml perlivej minerálky ● 30 g mandľových lupienkov
Datle nakrájame a zalejeme horúcou vodou. Necháme 10 minút odležať. Marhule očistíme a nakrájame na polovice. Datle aj s vodou roztlačíme vidličkou na pastu. Dáme spolu s olejom a citrónovou kôrou do misy a dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 180 °C. V druhej mise zmiešame múku, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. Pridáme k datľovej zmesi a dobre premiešame. Nakoniec dôkladne zapracujeme minerálku. Cesto nalejeme na vymastenú formu s priemerom 26 cm, obložíme marhuľami, jemne zatlačíme do cesta a pečieme vo vyhriatej rúre 40 až 45 minút. Po 30 minútach pečenia posypeme mandľovými lupienkami a dopečieme. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Mandľový koláč s marhuľami
Broskyňový cheesecake
10 kúskov
NA KORPUS: 1 citrón ● 90 g masla ● 225 g suchárov
NA PLNKU: 2 broskyne ● 120 g trstinového cukru ● 3 vajcia ● 2 žĺtky ● 1/2 biopomaranča (kôra) ● 1 vanilkový struk ● štipka soli ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 200 g smotanového syra ● 70 g špaldovej múky
OKREM TOHO: 50 g horkej čokolády ● 50 g smotany na šľahanie ● 4 broskyne ● citrónová šťava
Na korpus vytlačíme z citróna šťavu, potrebujeme asi 40 ml. Maslo rozpustíme a dáme bokom. Sucháre rozmixujeme najemno. Nasypeme do misy. Formu s priemerom asi 26 cm jemne vytrieme rozpusteným maslom. Zvyšok pridáme spolu s citrónovou šťavou k suchárom a rukami vypracujeme mrveničku. Natlačíme naspodok formy a dáme na 30 minút do chladničky. Na plnku rozpolíme broskyne a dužinu nakrájame asi na centimetrové kocky. V mise vyšľaháme cukor, vajcia, žĺtky, kôru z pomaranča, dreň z vanilkového struku aj štipku soli dokrémova. Zamiešame tvaroh a smotanový syr. Opatrne zapracujeme nakrájané broskyne. Zmes nanesieme na stuhnutý korpus a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalej 35 až 45 minút. Necháme chladiť aspoň 4 hodiny. V miske nalejeme na nasekanú čokoládu horúcu smotanu a dobre vymiešame. Ganaš nanesieme na povrch cheesecaku a obložíme nakrájanými broskyňami, ktoré sme pokvapkali citrónovou šťavou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 55 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Broskyňový cheesecake