Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 obľúbených sviatočných potravín pod lupou: Lekárka radí, prečo ich radšej nejesť a čím sa dajú nahradiť

Lekárka radí, čím sa dajú nahradiť klasické sviatočné potraviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chystáte si zoznam na nákup, aby vám na sviatočnom stole nechýbala ani jedna tradičná pochutina? Posvietili sme si na najčastejšie pochúťky aj na to, čím ich nahradiť.

MUDr. Andrea Gáži radí:

1. Vajíčka

Sú tradičným jedlom a symbolom Veľkej noci. Nie je však jedno, aké použijeme. „Zo supermarketu sú často od sliepok chovaných na maličkom priestore, bez prístupu slnečného svetla a sú dopované antibiotikami a rastovými hormónmi. Takéto vajíčka nemajú nič spoločné so zdravím. Obsahujú nesprávny pomer omega-3 a 6 nenasýtených mastných kyselín, veľa tukov a cholesterolu,“ tvrdí doktorka Andrea Gáži z prvého slovenského raw shopu Zelené slnko. Ak už vajíčko, tak domáce, od sliepok chovaných zelenou stravou, alebo z bio chovu. A radšej v menšom počte.

Zdroj: Shutterstock

Vajíčka sú tradičným symbolom Veľkej noci.

Čím ho nahradiť?

Ako také sa nedá nahradiť. V niektorých pečených koláčoch ho však celkom chutne nahradí banán.

2. Tvaroh, syr a hrudka

„Dnešné mliečne výrobky sú z mlieka, ktoré prešlo homogenizáciou (rozmiešavanie tukových kvapiek a vháňanie vzduchu, pričom sa mliečny tuk spája s kyslíkom a mení sa na tuk oxidovaný – škodlivý) a následnou pasterizáciou. Tá ničí vitamíny a enzýmy. Toto z neho robí nestráviteľnú potravinu, ktorá naše telo zahlieňuje a zanáša,“ vysvetľuje lekárka a odporúča mliečne výrobky z nepasterizovaného mlieka a vždy čerstvé. Vyrobiť si ich môžete aj doma. No radšej menej.

Zdroj: Shutterstock

Mliečne výrobky konzumujte vždy čerstvé.

Čím ich nahradiť?

Tvaroh a syry sa dajú nahradiť zdravými alternatívami z orieškov a semienok. Mlieko rastlinnými mliekami – mandľové, kokosové, konopné či makové.

Pozor: Bezlaktózové verzie lekárka neodporúča. „Je to technologicky spracovaná potravina. Väčšinou obsahuje aj zdraviu škodlivé látky.“

Náš tip na mandľové mlieko

150 g mandlí v šupke

● 1,5 l vody

Mandle namočíme na 12 hodín a premyjeme. V mixéri pomixujeme s vodou, precedíme cez plátenné vrecúško alebo pančuchu. Hodí sa na prípavu nápojov i do varenia. Precedené mandle nevyhadzujte, využite ich na prípravu dezertu.

3. Majonézový šalát

Sviatočná klasika. „Komerčne vyrábaná majonéza obsahuje okrem vajec zlej kvality aj nekvalitné, rafinované, zdraviu škodlivé oleje s transmastnými kyselinami, konzervačné látky a dochucovadlá.

Náš tip na domácu kešu majonézu:

Chuťovo je na nerozoznanie, no má veľa nutrientov prospešných pre naše telo. Zemiaky nahraďte sladkými zemiakmi alebo surovou cuketou. Po takomto šaláte určite nebudete mať zaťažený žalúdok a nepriberiete.

Zdroj: Shutterstock

Majonézový šalát

Potrebujeme:

Majonéza

● 200 g kešu orechov (namočiť na 12 hod.) ● 1 ml čiernej himalájskej soli (má vajíčkovú chuť) ● 1 strúčik cesnaku ● cca 1,5 dl vody

Šalát

● 1 cuketu ● 2 sladké zemiaky ● 300 g mrazeného hrášku ● 3 mrkvy ● 1 petržlen ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 kvasené uhorky ● 1 jabĺčko

Premyté orechy dáme do mixéra, osolíme, pridáme cesnak a mixujeme a pridávame postupne vodu až na konzistenciu hustej majonézy. Sladké zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na kocky. Ostatnú zeleninu použijeme surovú. Mrkvu a petržlen nastrúhame, uhorky, cibuľku, jabĺčko nakrájame na malé kocky, cesnak pretlačíme. Všetko premiešame s majonézou. Šalát je lepší až na druhý deň.

4. Údeniny

Šunka, údené mäsko, slaninka, párky či klobása potešia na tanieri nejeden maškrtný jazýček. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ich však zaradila na zoznam karcinogénov hneď vedľa azbestu a tabaku! „Môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho systému. Z jedálneho lístka by sme ich mali vylúčiť úplne. Prípadne ich konzumáciu radikálne obmedziť. Viac ako 50 g údenín za deň škodí. Nahraďte ich radšej mäsom z domáceho chovu alebo divinou a upravte ho dusením, varením či parením,“ odporúča odborníčka.

Zdroj: Shutterstock

Údeniny na tanieri potešia nejeden maškrtný jazýček.

5. Čokoládové vajíčka

„Vo väčšine prípadov sú z nekvalitnej čokolády, do ktorej sú pridané nezdravé tuky, konzervačné, farbiace a aromatické látky,“ vymenúva lekárka, a namiesto tohto druhu čokolády odporúča čokoládu s vysokým obsahom kakaa, bez palmového oleja, kvôli ktorému sa drancuje naša Zem, a bez iných prídavných látok.

Zdroj: Shutterstock

Čokoládové vajíčka sú vo väčšine prípadov vyrobené z nekvalitnej čokolády.

Vajíčko z mliečnej čokolády obsahuje:

550 kcal, 33 g tuku a 54 g sacharichov

Náš tip:

Čokoládu si môžete vyrobiť aj doma z kakaového masla a 100% čokolády, alebo z kokosového oleja a nerafinovaného kakaového prášku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS