9 najväčších chýb pri používaní mrazničky: Prekvapí vás, čo robíte nesprávne!
8. 9. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)
Mrazenie potravín je skvelý spôsob, ako uchovávať prebytky a mať všetko potrebné stále poruke. Lenže sa musí robiť správne. Toto sú najčastejšie chyby.
Zmraziť môžete prakticky čokoľvek, vrátane pečiva, ovocia, vývaru alebo napríklad vianočného pečiva. A ak to urobíte správne, zachovajú si potraviny všetky výživné látky aj pôvodnú chuť.
1. Chybne nastavená teplota
Bohužiaľ veľa domácností má teplotu mrazničky aj chladničky nastavenú zle. Pre bežnú prevádzku mrazničky postačí priemerná teplota -18 ° C, pri chladničke potom +5 ° C. Správne nastavená teplota je pri tom dôležité pre dlhodobé skladovanie zmrazených potravín. Pri teplote okolo -18 ° C dochádza k ich úplnému zamrazenie a doba, po ktorú môžete potraviny uchovať, sa predlžuje.
2. Poloprázdna mraznička
Plná mraznička udrží chlad lepšie ako prázdna. Navyše na udržanie konštantnej teploty spotrebuje menej elektrickej energie. Ak teda máte poloprázdnu mrazničku, dajte do neho aspoň ľad. Poloprázdny spotrebič totiž vyžaduje viac energie na chladenie, pretože je v ňom menej potravín, ktoré by chlad udržiavali. Navyše, keď budete mať mrazničku plnú, nezaskočí vás ani dlhší výpadok prúdu.
Pozor si ale dajte aj na celkom preplnenú mraznička, v ktorej nemôže cirkulovať vzduch.
3. Zle zabalené potraviny
Na zmrazovanie potravín využívajte špeciálne obaly. Mali by byť priliehavé, odolné proti poškodeniu a nepriepustné. Vhodné sú špeciálne vrecká a plastové uzatvárateľné nádoby. Tieto materiály odolávajú mrazu a chránia tak výživné látky. Či už používate zatváracie vrecká, alobal alebo pevné plastové obaly, uistite sa, že ste starostlivo odstránili všetok vzduch okolo jedla. Ten totiž potraviny vysušuje a zapríčiňuje vznik škodlivých látok.
4. Príliš dlhé skladovanie
Veľkou chybou je skladovanie potravín v mrazničke po dlhšiu dobu, než je odporúčané. Je potrebné myslieť na to, že by ste ich mali zužitkovať maximálne do roka od zmrazenia, optimálna doba uchovania potravín v mrazničke je však 2 - 3 mesiace. Dokonca aj potraviny, ktoré sú zmrazené, majú po dlhšej dobe neslávnu chuť a textúru, takže vždy na všetky vrecúška i škatuľky napíšte dátum, kedy ste ich do mrazničky uložili. A snažte sa vždy dávať nové potraviny dozadu a tie najstaršie vždy posuňte dopredu, aby boli prvé, ktoré v prípade potreby vyberiete.
5. Zlý spôsob zmrazovania
Menšie potraviny, ako sú jahody, cukrovinky, karbonátky alebo napríklad zelené fazuľky, rozložte na plech a nechajte ich zmrznúť samostatne predtým, ako ich dáte do vrecúška alebo iných obalov.
6. Mrazenie starých potravín
Zmrazovanie je skvelým spôsobom uchovania potravín, ale rozhodne neobnoví ich čerstvosť. Mleté mäso, ktoré zmrazíte v deň, keď ste ho namleli, bude chutiť oveľa lepšie ako mäso, ktoré ste zamrazili až po niekoľkých dňoch v chladničke. Rovnako aj muffiny, ktoré zmrazíte ihneď po upečení, chutia lepšie ako tie staršie.
7. Nevhodný spôsob ukladania
Kúpte si plastové zásobníky. Je to skvelý spôsob, ako uložiť malé alebo zvláštne tvarované predmety, ako sú vrecká s ovocím, zeleninou, bagety alebo napríklad strúhaný syr.
8. Rozmrazovanie pri izbovej teplote
Ak nechávate rozmraziť mäso, hydinu, ryby a morské plody pri izbovej teplote niekde v miske na kuchynskej doske, môžu sa na ich povrchu začať rýchlo rozmnožovať nebezpečné baktérie, ktoré vám môžu spôsobiť veľa zdravotných problémov. Rozmrazujte preto mäso pomaly v chladničke alebo naopak v mikrovlnnej rúre.
9. Otváranie mrazničky počas výpadku prúdu
Pri výpadku prúdu mrazničku neotvárajte. Len tak sa vám podarí uchovať potraviny zmrazené tak dlho, ako je to možné. Keď budete mať mrazničku plnú, ani dlhší výpadok prúdu vás nezaskočí. Potraviny potom vydržia mrazené pokojne dva až štyri dni, kým v poloprázdnoej mrazničke vydržia presne takú dlhú dobu, akú deklarujú výrobcovia, čo je 12 až 24 hodín. Všetko, čo zostane zmrznuté, môže po opätovnom zapnutí elektriny zostať v mrazničke. Všetky potraviny, ktoré sú rozmrazené, aj keď stále studené, by mali byť rýchlo pripravené a ihneď zjedené. Ak si nie ste istí ich čerstvosťou, vyhoďte ich!