Aj Cicero vedel, že cícer je dobrý! Kto vyhral kurzy varenia?
14. 9. 2015, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:43)

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Letným šalátom odzvonilo, no aj na jeseň sa chceme cítiť sviežo, ľahko a pritom byť sýte. Našli sme potravinu, ktorá všetky tieto požiadavky spĺňa. Hodí sa rovnako dobre do šalátu, ako do koláča.
Súťažná otázka z 12. kola: Aká je výhoda cícerových dezertov?
a) sladšia chuť
b) ľahšia príprava
c) cícer nahradí gro múky
Správna odpoveď je: c
Výhercami v 11. kole sa stávajú:
Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur získavajú:
Marián Varga, Trnava
Eva Jancková, Piešťany
Cícer v kuchyni pozná asi každý. Čo je dnes všedné a rozšírené, malo v dávnej minulosti hodnotu zlata. Rimania držali cícer v takej úcte, že si dokonca podľa neho dávali mená. Áno, tušíte správne – vznešene znejúce meno Cicero je odvodené od strukoviny.
Slovenská cícerová exotika
V našich zemepisných šírkach bol cícer dlhé roky považovaný za niečo exotické a dodnes nie sme zvyknutí využívať pri varení či pečení celý jeho ohromný potenciál. Gazdinky ho pridávajú k zeleninovým šalátom a značnej popularite sa teší v podobe nátierky arabského pôvodu – humusu. Ten je vyhľadávaný nielen pre svoju lahodnú krémovú chuť, ale hlavne kvôli kvalitnému nutričnému zloženiu. Potvrdila to aj Jana Trebulová, lektorka zo školy varenia Radosť variť v Polus City Center, pod ktorej taktovkou na kurzoch „Bacuľky, to dáme!“ efektívne, pritom hravo zhadzujú účastníčky kilogramy a znovu nachádzajú stratenú energiu. Pridáte sa?
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Janka Trebulová so svojimi žiačkami v Škole
S cícerom sa na Jankiných kurzoch stretnete často a v najrôznejších podobách či chodoch. Nie preto, že ide o „diétnu“ potravinu. Takéto označenie samotná lektorka nemá rada. Nevidí totiž zmysel v oddeľovaní potravín na zakázané a povolené. Načo? „Najčastejší problém ľudí, ktorým sa nedarí schudnúť, je podľa mňa v tom, že nejedia a odopierajú si, čo im chutí.“ Výživová poradkyňa s dlhoročnou praxou sa skôr riadi heslom, že telu by sme mali dávať, čo má rado a zároveň potrebuje. „Cícer má príjemnú, jemnú chuť. Keď sa uvarí, je chrumkavý a chuťovo pripomína oriešky,“ vyvracia naše predsudky, že cícer nechutí nijako, asi ako nepripravené tofu.
Koláč z cíceru? Oblížete sa!
Plusom je variabilita cíceru, a tu prichádza Jankine know-how. Na kurzoch vám predvedie, že táto potravina sa hodí aj do jedál, na ktoré by ste v súvislosti so strukovinami neboli ani pomysleli. „Pripravovali ste už cícerový koláč? Je vynikajúci,“ hovorí. „Pridáte arašidové maslo a výsledkom je osviežujúci, zdravý dezert. Nie každý to vie, ale cícer sa dá popri slanej využiť aj v sladkej kuchyni. Ľudia na mojich kurzoch sú zväčša prekvapení, že v mnohých jedlách nie je cícer ani cítiť. Keď sa tam použije kakao, arašidové maslo alebo kokos, ľahko sa ten cícer stratí, hodnota zloženia je pritom obrovská.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Janka prednáša a radí o zdravom stravovaní
Máte obmedzený jedálny lístok zo zdravotných príčin? O dôvod viac skúsiť cícerové sladkosti. „Veľkou výhodou je ich ľahká stráviteľnosť – zvlášť v dobe, kedy čoraz viac ľudí trpí rôznymi potravinovými intoleranciami. Cícer hravo nahradí gro múky.“
Nenafukuje a rýchlo zasýti
Širokou škálou využitia atraktivita cíceru nekončí. Zvlášť ženy citlivé na trávenie si ho pochvaľujú, pretože – na rozdiel od iných strukovín – cícer nespôsobuje nadúvanie, takže nie je nepriateľom plochého bruška.
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Janka v škole učí, ako používať správne a zdravé
„Obsahuje veľmi veľa bielkovín a vlákninu,“ vyzdvihuje zloženie cíceru lektorka z Radosti variť. „To sú výhody hlavne pre vegetariánov. V cíceri sa skrýva veľa železa, vápnika, draslíka a vitamínov skupiny B.“
Kvalitný cícer kúpite v bio obchodoch, no nesklame vás ani ten z bežného supermarketu. U cíceru, najmä konzervovaného, nehrozí, že by sa k vám dostal pokazený, znehodnotený produkt. Dámy, ktoré svoj denný rozvrh rozrátavajú na minúty, nepochybne ocenia časovú nenáročnosť prípravy jedál z cíceru. „Ja si ho dávam v noci namočiť, ráno zlejem a dám uvariť,“ radí Janka. „Je to jednoduché a nezaberie to veľa času.“
Tip od lektorky: Ak pripravujete cícer z konzervy na sladko, treba ho pred ďalším použitím poriadne premyť, aby tam nebolo cítiť jemný slaný nálev.
Viac informácií nájdete na www.polus.sk v sekcii Radosť variť
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Na kurze v škole varenia v Poluse
SÚŤAŽ: Hráte o 3 vouchery na kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur.
Mimobratislavskí súťažiaci alebo tí, ktorí sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať originálne kuchynské pomôcky značky TESCOMA , ktorá je aj oficiálnym partnerom školy varenia v Poluse alebo pravé slovenské 100% šťavy FRUXI FRESH .
RECEPT: Cícerové blondies
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse
Recept „cícerové blondies“
1 plechovka cíceru ( poriadne prepláchnuť)
1 šálka jemne mletých ovsených vločiek
¼ šálky arašidové maslo
¾ šálky trstinový cukor
¾ prášku do pečiva
¼ čl sódy bikarbóny
1 ks vajíčko
Štipka soli
2 hrste mandlí bez šupky
2 čl mandľový extrakt
1 a1/2 čl škorice
½ šálky horkej čokolády
Všetky suroviny okrem čokolády vložíme do kuchynského robota a mixujeme do hladka asi 3-4 minúty. Potom primiešame kúsky čokolády. Zmes vylejeme do okrúhlej formy na pečenie vystlanej papierom. Pečieme na 200 stupňov po dobu 30 minút. Stred skúšame špajdľou. Necháme vychladnúť a podávame.