Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ak si zaobstarať BYLINKU, tak určite TÚTO: Jej výnimočné účinky sa dajú prirovnať k zázraku!

Ak si zaobstarať BYLINKU, tak určite TÚTO: Jej výnimočné účinky sa dajú prirovnať k zázraku!

Zdroj: Getty/shironagasukujira

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Pomenovanie šalvie pochádza z latinského slova salvare, čo v preklade znamená liečiť. Obľúbená rastlina našla svoje uplatnenie v medicíne aj kuchyni už od čias starovekého Ríma.

Šalvia a zdravie

Jej účinné látky prospievajú imunite, tráveniu (napr. nadúvanie, hnačka), zmierňujú bolesti, respiračné ochorenia a je vhodná aj pri liečbe horných dýchacích ciest (kašeľ). Rovnako tak zabraňuje tvorbe nadmerného potu (hlavne v puberte) a pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu počas ženského prechodu.

Šalviový obklad rýchlejšie hojí rany na pokožke a upokojuje hrdlo po kloktaní. Pokojne po nej siahnite aj počas nachladnutia, chrípky a astmy.

Ďakovať za to môžeme hlavne obsiahnutým vitamínom A, B, C, E, a potom draslíku, kyseline listovej, zinku, horčíku a vápniku. Ďalej sú tu antioxidanty s protizápalovým účinkom a fytoestrogény, teda prírodné hormóny posilňujúce naše reprodukčné orgány.

Priaznivé účinky má aj na ústnu dutinu, v ktorej úspešne neutralizuje nepríjemný dych a v forme šampónu zabraňuje tvorbe lupín vo vlasovej časti hlavy.

Šalvia a gastronómia

V našich končinách je skôr aromatickou koreninou v čerstvej alebo sušenej forme. Je vhodná na dochutenie zveriny, teľacieho a bravčového mäsa, rýb, syrov, paštét alebo omáčok. Pre jej intenzívnu horkastú chuť sa pridáva skutočne vo veľmi malom množstve.

Zdroj: Unsplash/Jana Ohajdova

Ilustračný obrázok

Ako si ju viete zaobstarať?

Šalviu si viete zohnať od semienka až po získanie celej kríkovitej rastliny v črepníku. Väčšiu radosť však pochopiteľne máte pri sledovaní rastu zo semienka. Vyžaduje priepustnú pôdu a dostatok slnka. Pred zimou ju treba schovať do bytu alebo ochrániť vhodnou prikrývkou.

Zbierajú sa vajcovité/kopijovité listy a vrchná kvitnúca vňať (jún/júl) rastliny. Je vhodná na sušenie, ktoré sa odporúča pri teplote nad 30°C.

Na čo si dať pozor?

Aj tu platí, že všetko s mierou. Rastlina obsahuje látku tujón, ktorá vo vyšších koncentráciách poškodzuje pečeň. Aj keď obsah látky tejto je naozaj malý, preventívne si dávajte v užívaní prestávky. Nie je vhodná ani pre tehotné či dojčiace ženy (možná strata materského mlieka) a malé deti.

Určite si ju nedávajte ako čaj pred zaľahnutím do postele, pri jej stimulujúcich účinkoch by ste asi napočítali poriadny košiar ovečiek. Takisto zabudnite na kombináciu šalvie a alkoholu.

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS