Ako pripraviť dobrý zemiakový šalát? Pozor, keď urobíte túto chybu, môžete nad výsledkom zaplakať
23. 12. 2015, 12:23 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:15)

Zdroj: iStock
Každý má určite svoj zaručený recept, ako pripraviť ten najchutnejší vianočný zemiakový šalát. Táto jedna vec je však zásadná a je základom pre to, aby sa vám jedlo vydarilo.
Základ zemiakového šalátu je jasný: domáca majonéza, zelenina a zemiaky. Ak však vyberiete nesprávny typ zemiakov, pokazíte celé sviatočné jedlo.
Ako teda vybrať tie najlepšie zemiaky? Vyznáte sa vo varných typoch? A viete, čo sú Keřkovské rohlíčky alebo zemiaky Annabelle?

Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
V prvom rade sa pripravte na to, že zemiaky je dobré variť v šupke deň vopred. Lepšie sa potom s nimi pracuje. Šupka ich ochráni pred tým, aby nasiakli príliš vody. Zemiaky uvarte, nechajte vychladnúť a ošúpte, aby ste ich mali nachystané na ďalší deň. Pomerovo myslite na to, že na 3 kg šalátu je potreba zhruba 1,5 kg zemiakov.
Zdroj: iStock
Nakazení ľudia konzumovali zemiakový šalát
Varný typ A, B alebo C?
Výberu zemiakov venujte veľkú pozornosť, aby sa vám nestalo, že sa pri miešaní rozdrobia na kašu. Najlepšie je preto pre tento účel varný typ A, ktorý obsahuje najmenej škrobu a ľahko si zachová svoju štruktúru. Je tak najvhodnejší pre varenie v šupke a následne do šalátov. Zemiaky sú pevné a tuhé, nemúčnatejú. Do šalátov je v prípade núdze možné použiť aj varný typ B. Tieto zemiaky sa ale po uvarení čiastočne rozpadajú a trochu múčnatejú.
Nesmrteľné rohlíčky
Úplne ideálne na prípravu zemiakového šalátu sú legendárne Keřkovské rohlíčky. Táto odroda patrí k najstarším odrodám pestovaných v Čechách i na Slovensku. Vznikli v roku 1940 vo šľachtiteľskej stanici v Keřkov ako poloskorá odroda konzumných zemiakov. Vďaka svojej konzistencii, ktorá sa pohybuje niekde medzi varným typom A a B, sú najvhodnejšie práve na šalát. Navyše majú po uvarení v šupke dokonale jemnú a vyváženú chuť a nerozpadajú sa.
Zdroj: Dušan Křístek
Zemiakový šalát so syrom
Siahnite po Francúzsku
Ak nezoženiete rohlíčky, nezúfajte. Siahnite po odrode pôvodom z Francúzska, ktorá nesie názov Annabelle. Táto špeciálna šalátová odroda zemiakov má, rovnako ako Keřkovské rohlíčky, dlhé oválne hľuzy, hladkú a lesklú šupku a výrazne žltú, lojovitú dužinu, ktorá sa ani po vychladnutí nemení a nerozpadá.