Ako rozpoznať kvalitný olivový olej
2. 2. 2018, 1:00

Zdroj: PR článok
Reklama
Olivový olej neodmysliteľne patrí do stredozemnej kuchyne. Z veľkej časti sa skladá z jednoduchých nenasýtených mastných kyselín, obsahuje veľa vitamínu E a antioxidantov. V stredozemí je už tisícročia považovaný za potravinu a elixír zdravia.
- Najvyšší stupeň kvality u olivového oleja je „Nativ Extra“ (označovaný aj „Extra Vergine“ alebo panenský). Olivový olej môže byť takto označený len v prípade, že pri chemickej analýze, ako aj pri teste chuti, nevykazuje žiadne nedostatky. Správne zrelé olivy sú zbierané priamo zo stromov a následne spracované v moderných mlynoch na olivy. Pri spracovaní však nesmie dôjsť k fermentácii a oxidácii.
- Vysoká teplota pri spracovaní znižuje kvalitu olivového oleja. Kvalitný olivový olej je získavaný pri maximálnej teplote do 20°C.
- Pre pravý panenský olivový olej je charakteristická ovocná, jemne horká chuť, ktorá v hrdle zanecháva slabé šteklenie. Čím horkejší a ostrejší olej je, tým je trvanlivejší. To je spôsobené obsiahnutými antioxidačnými látkami. Olivový olej má aj špecifickú vôňu, ktorá pripomína čerstvo pokosenú trávu, zelené mandle alebo zelené artičoky.
- Pravý panenský olivový olej má vďaka antioxidačným látkam prirodzenú dobu trvanlivosti približne 18 mesiacov. Aby ste ho ochránili pred skazením, skladujte ho vo fľašiach s tmavým sklom a v chladných miestnostiach. Oleje, uchovávané v chladničkách môžu stuhnúť. Pri izbovej teplote však opäť nadobudnú tekutú formu.
dmBio panenský olivový olej, 500 ml – získaný výlučne priamym mechanickým lisovaním olív. Tento olivový olej najvyššej akostnej triedy sa vyrába v rodinnom talianskom podniku, ktorý sa jeho výrobe venuje už od 18. storočia. Svojou vyváženou, jemne ovocnou chuťou sa ideálne hodí na ľahké opekanie alebo dusenie rýb a zeleniny, ako aj na prípravu predjedla alebo šalátov.
PR článok