Možno už si ani nepamätáte, ako je to dávno, čo ste tomuto kuchynskému spotrebiču venovali trochu pozornosti. A pritom je práve chladnička tou najväčšou liahňou nebezpečných baktérií. Takže handru do ruky a ide sa na to!

10 minút raz mesačne stačí

(prvé dva kroky ale pokojne môžete robiť raz týždenne)

1. Preberte obsah chladničky, skontrolujte doby expirácie. Zeleninu, rôzne zvyšky a ďalšie potraviny prekontrolujte, či na nich nie je hniloba, pleseň alebo nehrajú všetkými farbami. Takéto bez milosti vyhoďte!

2. Očistite všetky miesta, na ktoré niečo vytieklo. Ľahko to bez poškriabania zvládnete hubkou namočenou v teplej vode s trochou saponátu. Nakoniec miesto pretrite čistou, dobre vyžmýkanou hubkou alebo handričkou.

3. Aby vaša chladnička stále dobre tesnila a udržovala tak všetky potraviny v chlade, utrite tesnenie dverí vlhkou hubkou s trochou saponátu. Nakoniec ho utrite vlhkou handričkou a potom dobre osušte.

4. Rukoväť utrite nejakú dezinfekciou. Skvelé sú napríklad vlhčené dezinfekčné obrúsky. Aby ste odstránili nepekné odtlačky prstov, ktoré zdobia dvere chladničky, preleštite ich handričkou z mikrovlákna. Ak máte spotrebič s nerezovým povrchom, použite na to určené prostriedky.

5. Prachom obalené vonkajšie časti kompresora a výparníka (nájdete ich zvyčajne na zadnej strane prístroja) spôsobujú, že chladnička stále spína a neudrží tú správnu teplotu. Prach totiž funguje ako dokonalý izolant. Zbytočne si tak zdvíhate svoj účet za elektrinu a možno sa v nej aj rýchlejšie kazia potraviny. Chladničku odpojte a na očistenie zadnej strany použite kefu alebo vysávač, aby ste sa prachu zbavili.

Dobre usporiadaná chladnička robí zázraky