Alexandra Machanová: 5 ingrediencií a 15 minút v kuchyni je tak akurát!
20. 10. 2014, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:43)

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Posilňovať sa dá aj pri kočíku a nasýtiť rodinu bez trojhodinovej prípravy obeda. Trénerka Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných lektoriek školy varenia Radosť variť v Poluse, ktorá stojí za zoznámenie.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Galéria k článku
Súťažná otázka zo 4. kola: Aká je pridaná hodnota detskej desiaty podľa Alexandry Machanovej?
a) Písanie lístočkov s milými odkazmi pre dieťa
b) Čokoládová tyčinka
b) Čokoládová tyčinka
Správna odpoveď je: a
Výhercami v 4. kole sa stávajú:
Kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 30 eur získavajú:
Janka Bukvajová Bratislava
Lenka Vartovníková Poprad
Matúš Lipovský Bratislava
Variť rýchlo, jesť pomaly
Alexandra Machanová radí v Radosti variť mamičkám (ale aj oteckom), ako vyťažiť maximum zo zdravej stravy a neochudobniť sa pritom o chuťový pôžitok. Z vlastnej skúsenosti vie, že pre rodiča je každá ušetrená minúta dobrá, preto aj recepty na svojich kurzoch komponuje tak, aby boli časovo nenáročné. „Mám rada, keď je varenie do piatich ingrediencií a do 15 minút je odchod z kuchyne,“ hovorí. „Nachádzam cesty, aby samotná príprava jedla bola čo najrýchlejšia, no zároveň pri zostavovaní jedálnička prízvukujem klientom, aby jedli pomaly a nehltali.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Osveta zdravej životosprávy je vďaka rozvoju informačných technológií široká a k mamičkám s deťmi sa z každej strany dostávajú iné, často protichodné výživové odporúčania. Dá sa vôbec v ich spleti rozumne orientovať? „Nesúhlasím s označeniami bio a podobne, trh je nimi presýtený a nikdy neviete, kde je pravda,“ upozorňuje trénerka. „Počúvajte radšej svoje telo a zvažujte sedliackym rozumom. To, čo kedysi používali naše mamy a staré mamy, je podľa mňa postačujúce, veď sme tu a sme zdraví.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Alexandra Machanová varí v súlade s heslom, že najefektívnejšie riešenia sú tie najmenej komplikované. Pre prísady do jej receptov nemusíte chodiť nakupovať do špecializovaných obchodov, ani vám nezruinujú rozpočet. A keď už je reč o prísadách, odborníčka zdôrazňuje, že práve tie by sme mali lepšie sledovať pri nákupe potravín: „Prvé tri zložky v zložení potravín sú vždy najdôležitejšie. Pri prvom-druhom nákupe si to treba prečítať na obaloch, ale keďže väčšinou nakupujeme rovnaké potraviny, po čase už tie hodnoty budeme mať v oku. Všetko sa dá robiť jednoducho, len treba rozmýšľať a pozerať sa okolo seba.“
Keď je lyžička väčšia, ako vyzerá
Mnohé mamičky majú ambíciu napasovať sa po pôrode do nohavíc, ktoré im boli dobré pred tehotenstvom. Nie je to však záležitosť jedného týždňa a aj trénerka varuje pred rýchlymi, ale neúčinnými riešeniam, ako je aj populárna „baby food“ diéta, navádzajúca mamy, aby jedli to isté, čo ich ratolesti, dokonca v rovnako veľkých porciách. „Všetko, čo je za hranicami normálnosti, mi pripadá pritiahnuté za vlasy. Pozrite sa na proporcie dieťaťa a proporcie matky. Ako sa hýbe dieťa a ako sa hýbe matka. Už z toho je jasné, že matka musí mať úplne iné stravovacie návyky ako dieťa.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Dojedáte sladené kaše po vašom drobcovi? Aj takáto zdanlivá banalita môže byť dôvodom, prečo nie ste vo forme. „Lyžička sem-lyžička tam,“ počíta Alexandra Machanová. „Ale keby ste to prepočítali na gramáž, budete prekvapené. Dieťaťu máme naložiť, koľko toho zje. Keď niečo nechá, nabudúce mu naložím menej. A každý nech má svoj vlastný tanier, aby to dieťa nemalo skreslenú porciu.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Strava tvorí pri chudnutí 75 percent úspechu, tvrdí trénerka, no bez pohybu to nejde. Najčastejšou výhovorkou novopečených mamičiek je, že popri starostlivosti o dieťa nemajú kedy zájsť do fitka. „Pohyb ale nie je len fitko. Keď dieťa zaspí v kočíku, dajte si cielenú chôdzu. Opakujem – cielenú, nie z obchodu do obchodu. 45 minút takéhoto pohybu tri až štyrikrát do týždňa spraví svoje.“
Kurzy v Radosti variť majú čo ponúknuť aj mamám so staršími deťmi. Napríklad tipy, ako nakombinovať zdravú desiatu. „Čo deti naučíme na základnej škole, si zoberú do života. Ak to budú keksíky, dáme im jednoduchý cukor, a o hodinu bude dieťa znova hladné a unavené. Odporúčam radšej celozrnný chlieb – avšak pozor na chytáky. Celozrnná múka nemá byť čo tmavá. Čím je tmavšia, tým je v nej viac farbiva. Takisto maslá a nátierky – pozor! Keď maslo, tak poriadne, žiadne nátierky s príchuťou masla. A určite viac zeleniny, syry, hydinové šunky... Na našom trhu sa už dajú zohnať šunky, ktoré majú v sebe 96 percent mäsa a nie sú ani také drahé.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Ani sladkému sa netreba principiálne vyhýbať, avšak v prijateľnej forme. „Najlepšie je ovocie, obsahujúce fruktózu, čiže ľahšie spracovateľný cukor, po ktorom dieťa nebude malátne. Ovocné džúsy a sladené nápoje nahraďte radšej minerálkou alebo vodou s citrónom.“ A čo ak má školák predsa len chuť na koláčik? Alexandra Machanová nám recept na jeden domáci vysypala z rukáva: „Stačí zmiešať jablká, banány, pohánkovú múku, mak a škoricu. 5 ingrediencií, nepotrebujete ani štipku cukru, je to vhodné aj pre bezlepkáčov, a hlavne... je to výborné!“
Dobrá desiata nie je len o jedle
Určite to poznáte. Dáte deťom celú mrkvu, vysmejú vás. Ale keď ju nastrúhate na hranolčeky, to je hneď iná vec! Deti citlivo reagujú na to, ako je jedlo naaranžované a aj tomuto sa venuje Alexandra Machanová na lekciách varenia v Poluse. Navyše, tajomstvo neodolateľnej desiaty je podľa nej ešte niekde inde: „Záleží, do čoho ju balíme. Nejde len o samotný obsah, ale aj o vkusný desiatový box či peknú fľašku. Ja som napríklad zvykla dcére písať do desiaty lístočky. Je to príjemné a okrem toho, že sa deti zdravo napapajú, potúžia tak svoj vzťah s maminou.“
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Alexandra Machanová je ďalšou z fundovaných
Alexandra Machanová má dlhoročné skúsenosti s fitness. Pôsobí ako profesionálna trénerka a výživová poradkyňa, špecializujúca sa na fit recepty. Nájdete ju na stránke Trenernadosah.sk a o svoje skúsenosti sa rada podelí i v priestoroch školy varenia Radosť variť v bratislavskom Polus City Center. Mamičkám odkazuje, nech vezmú so sebou aj svoje ratolesti, bude väčšia zábava! Jej slabosťou je čokoláda, a vraj aj preto vymýšľa samé zdravé recepty – pomáhajú jej zahnať chuť na sladké.
Viac informácií hľadajte na www.polus.sk v sekcii Radosť variť
Recept:
Jesenný slaný koláč
Potrebujeme:
Nastrúhanú menšiu tekvicu
Balkánsky syr
2 vajíčka
Nakrájaný pór
Slnečnicové semiačka
Postup:
Suroviny postupne pridávame do veľkej misy, pomiešame, vložíme na plech. Pečieme cca 35 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.
Zapojte sa do našej súťaže aj vy. V každom z ôsmich kôl môžete vyhrať 3 vouchery na zaujímavé kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 30 eur. (Pre mimobratislavských súťažiacich alebo ak sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať balíčky 100% šťavy FRUXI FRESH v hodnote 25 Eur.)