Reklama

Aperitív a digestívum

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Jeden má za úlohu podporiť chuť do jedla a ten druhý zasa napomáha trávenie. K dobrému slávnostnému menu môžeme podávať jedno aj druhé.

Pred jedlom

Aperitív sa podáva pred jedlom, jeho úlohou je podporiť chuť do jedla a naštartovať vychutnávanie. Aby neboli chuťové a čuchové vnemy príliš zamestnané, mal by to byť nápoj len s nízkym obsahom alkoholu.

Široký výber

Medzi klasické aperitívy sa radí suché sherry. Vyrába sa z bieleho vína, z ktorého sa zrením stáva likér s obsahom alkoholu okolo 15 percent. Medzi ďalšie tradičné aperitívy patrí sekt, prípadne miešané nápoje so sektom, alebo vermút. Nič nepokazíme ani bielym vínnym strekom alebo malým pivom.

Štartér trávenia

Slávnostný alebo aj tradičný nedeľný obed môžeme zakončiť digestívom. Po jedle podporuje prácu v žalúdku, naštartuje trávenie. Môže poslúžiť aj ako „rozdeľovač“, teda vplýva na trávenie pred ďalším jedlom.

Sladké aj bylinkové

Opäť sa hodí naliať pohárik sherry, ale po jedle sú lepšie sladšie druhy. Rovnako nič nepokazíte pohárom sektu. Typické digestíva sú nápoje s vyšším obsahom alkoholu ako koňak, brandy, bylinkové likéry, whisky alebo kalvados.

Bez alkoholu

Deťom alebo šoférom, ktorí sa alkoholom určite neponúknu, môžeme servírovať nealkoholické kokteily z ovocných sirupov, štiav a napríklad toniku. Po jedle sa hodia aj sladšie druhy mixované napríklad so šľahačkou alebo smotanou.