V krajine termálnych prameňov: 2,5 hodiny od Bratislavy si môžete užiť nevídaný relax v zime
4. 1. 2020, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:13)

Zdroj: Österreich Werbung Harald Eisenberger
Juhovýchod rakúskej spolkovej krajiny Štajersko je známy ako región kúpeľov. Po dvaapolhodinovej ceste autom z Bratislavy ju môžete zažiť na vlastnom tele a užiť si nevídaný relax v zime.
Štajerské kúpele vyzerajú trochu inak, ako sme zvyknutí. Ide zväčša o moderný komplex budov skladajúci sa z hotela, bazénovej časti s liečivou vodou a rôznymi vodnými atrakciami, z wellnessu a fyzioterapeutickej časti, kde poskytujú množstvo liečebných i skrášľovacích procedúr. Väčšina ľudí sem nechodieva len kvôli liečeniu, ale skôr relaxovať, načerpať nové sily a zabudnúť na každodenný stres. Je to región relaxu, tradícií, histórie, športu i dobrého jedla.

Zdroj: Pavol Urbánek
Aj Karel Gott navštívil tunajšie kúpele.
Prírodná medicína má zelenú
Štajersko je známe svojou nádhernou a nespútanou prírodou. Nie nadarmo má za svoj symbol zelené srdce, ktoré symbolizuje súlad prírody a človeka. Všetko, čo pochádza z prírody a môže byť zdraviu prospešné, má v Štajersku zelenú, nevynímajúc liečivé bylinky. Ich zber, spoznávanie účinkov a využívanie prerástlo do tradičnej štajerskej medicíny, ktorá má skratku TSM. Využíva sa v kúpeľoch na zdravotné terapie, masáže či výrobu kozmetiky. Priučiť sa jej výrobe môžete na kurzoch. My sme vlastnú kozmetiku mohli vyrobiť pod odborným dohľadom Silvie Stumpfovej z Heiltherme Quellenhotel v Bad Waltersdorfe. Do tajov prírodnej alchýmie nás zasvätila krok za krokom. A keď viete, ako na to, prírodnú mastičku na ekzém či balzam na pery si vyrobíte za pár minút. Okrem byliniek využívajú pri liečebných aplikáciách v tunajších kúpeľoch jablká, bazu, levanduľu, tekvicový olej, rašelinu, seno a iné lokálne produkty.
Zdroj: Pavel Urbánek
V kraji vyrábajú množstvo prírodnej kozmetiky.
Lokálne viechy pochádzajú ešte z čias Jozefa II.
Pestrú paletu kulinárskej ponuky zažijete v moderných hoteloch, luxusných reštauráciách alebo rustikálnych viechach, kde je okrem lokálneho vína k dispozícii jedlo. Najtypickejšími šenkmi sú „buschenschanky“, kde sa podáva len studená kuchyňa. Môžete ochutnať typické produkty regiónu, ako sú klobásky z mangalice, slaninku, čerstvé syry, oškvarkovú či bryndzovú nátierku, domácu marmeládu, tekvicový olej a víno. Ak máte chuť na varené jedlo, uprednostnite ponuku v šenkoch s názvom „heuriger“ (heurig v preklade znamená tohtoročný). Vychutnajte mladé, tohtoročné víno, ktoré sa začína nalievať vždy na Martina 11. novembra. K vínu vám ponúknu rôzne druhy mäsa, príloh a šalátov. Buschenschanky a heurigery majú dlhú tradíciu, pochádzajú z čias Jozefa II.
Aj fazuľa môže prekvapiť
V Rakúsku sa už niekoľko rokov propaguje politika, že zdravé a dobré je najmä to, čo je domáce. Preto sa tu bežne stretnete s produktmi z rodinných podnikov a fariem zo susedstva. Okrem toho tradičného sa vždy objavia nejaké novinky. Michaela Summerová pestuje fazuľu šarlátovú v Halbenraine a zároveň prevádzkuje malé umelecké múzeum Käferbohnenkabinett. Tam prezentuje svoje „proteínové bomby“– a to od ich výsadby cez pestovanie a hnojenie až po ich kulinárske spracovanie. V jej predajni nájdete nátierky z fazule a vlašských orechov, fazuľové čokolády, fazuľové proteínové tyčinky, fazuľové džemy, lahôdkové fazule v dóze či sušené fazule.
Zdroj: Maria Rauchenberger
Pestovateľa fazule Michaela Summerová
Hrad aj čokoláda
Nevynechajte ani návštevu obce Riegersburg. Nachádza sa tu impozantný hrad, jeden z najväčších v celom Rakúsku. Vypína sa už od 12. storočia na mohutnej čadičovej skale vulkanického pôvodu a nikdy nebol dobytý. Je z neho nádherný výhľad na celé okolie a v hradných pivniciach si môžete pozrieť pôsobivú expozíciu venovanú čarodejniciam. V podhradí sa nachádza slávna čokoládová manufaktúra Zotter. Jeden cukrársky majster rád experimentoval a spájal tekvicové semiačka a marcipán, konope a mokku, až vznikla vlastná výrobňa čokolády. Dnes tu vyrábajú viac ako 400 druhov rôznych čokolád, výhradne z kakaových bôbov v biokvalite. Mňam!
Zdroj: Österreich Werbung Harald Eisenberger
Čarovný hrad Riegersburg
Masáž, ktorú vychutnáte
Netradičnú jablkovú masáž, keď vám do pokožky vmasírujú čerstvo vytlačenú šťavu z jabĺk s ľanovým olejom, či masáž tekvicovým olejom. Prehliadka, kde sa budete oblizovať
Počas prehliadky manufaktúry na výrobu čokolády v obci Riegersburg budete môcť dosýta ochutnávať čokoládu a dozviete sa celý príbeh o premene kakaových bôbov na čokoládu, ktorú si pravidelne objednáva i anglická kráľovná.
Jedlo, na ktoré nezabudnete
Slimáky na rôzne spôsoby zo slimačej farmy Mo’Schnäk od miestnej vinárky Alexandry Monscheinovej v obci Straden. Chuť tejto dobroty pripomína teľacie mäso. V minulosti boli náhradou mäsa alebo pôstnym jedlom.
Zdroj: Iris Scharfy
Veľkou pochúťkou sú tu slimáky.
Rarita, ktorá prekvapí
V obci Riegersburg, kde je čokoládovňa, je unikátny čokoládový cintorín. Josef Zotter si tak uctieva všetky čokoládové produkty, ktoré ľudom príliš nechutili, a tak sa na trhu neudržali, prípadne sa prestali vyrábať a nahradili ich novými.
Svet z vtáčej perspektívy
Vedeli ste, že lietanie balónom v zime je bezpečnejšie, balón vydrží dlhšie vo vzduchu, vystúpi vyššie a prekoná dlhšie vzdialenosti? V studenom ročnom období totiž nepôsobia takmer žiadne termické sily. Presvedčila ma o tom majsterka Rakúska v lietaní balónom Elisabeth Kindermannová-Schönová, ktorá s manželom Thomasom prevádzkuje lety balónom. Najradšej lieta ponad Thermenland, keďže jeho topografia a stabilné poveternostné podmienky sú ideálne. Fascinujúce na lete balónom je absolútne ticho, ktoré prerušuje iba občasný zvuk horáka. Balón sa nekolíše, nepočujete premávku pod vami a vychutnávate východ slnka a malebnú krajinu pod vami.
6 najznámejších termálnych obcí
- Bad Radkersburg
- Bad Gleichenberg
- Therme Loipersdorf
- Bad Blumau
- Sebersdorf
- Bad Waltersdorf
Zdroj: Steiermark Tourismus
V obci Bad Waltersdorf nájdete termálne pramene.