Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Makrónky – storočiami kvitnú do krásy a chuti!

Pečieme makrónky  v Poluse

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Reklama

Malé okrúhle koláčiky zažívajú v posledných rokoch renesanciu, čo je celkom príznačné pre dobrotu, ktorú svet poznal už v renesančných časoch. Zahryznite sa do príbehu makróniek.

Makrónky sem, makrónky tam. Ťažko by ste dnes objavili módnejší dezert a keď si k nim prídete zblízka privoňať do školy varenia Radosť variť v Poluse, pochopíte prečo. Vizuálne je tento koláčik – hrajúci snáď všetkými farbami – taký atraktívny, že už oči by jedli, keby mohli. O vôni ani nehovoriac, rozmazná aj ten najnáročnejší noštek. Ľahká konzistencia a drobný tvar zas stačia na to, aby umlčali naše svedomie, keď mu bliká kontrolka: „Pozooor, sladkosť, a ja predsa chudnem!!!“.

Adela Dubnická – lektorka  Školy varenia v Poluse  s výstižným názvom  Radosť variť

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Adela Dubnická – lektorka Školy varenia v Poluse s výstižným názvom Radosť variť

Sladkosť, ktorej sa nedá povedať nie

Hneď na začiatok, dámy, máme pre vás jedno varovanie. Buďte pripravené, že nezávisle od vašej železnej vôle, makrónkom sa jednoducho nehovorí nie. Zvlášť nie tým, ktoré na kurzoch venovaných cukrovinkám pripravuje známa food blogerka Adela Dubnická pre Radosť variť v Poluse.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Pečieme makrónky – postup je náročný

Upiecť túto dobrotu v polusáckej kuchyni bude dvojnásobné víťazstvo, pretože, ako iste viete, makrónky sú slávne nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj náročnú, trpezlivosť vyžadujúcu prípravu. Stačí sa čo i len minimálne pohrať s pomerom surovín alebo časom pečenia, a výsledkom už nebude výstavný kúsok súci na Pinterest, ale sladká beztvará masa. Práve preto sa hodí mať po ruke inštruktorku s dobrým grifom a trikmi, ako na to, aby vám dokonalé makrónky vyšli hneď na prvýkrát.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Pečieme makrónky – postup je náročný

Z kráľovského dvore do kláštora

Asi na tých sladkých chrumkavých jednohubkách niečo bude, keď sa nám chuťovo nezunovali ani po vyše päťsto rokoch. Áno, znie to neuveriteľne, no podľa historikov sa o prvých receptúrach na makrónky zmieňovali už autori renesančných kuchárskych kníh, a hoci dezert mnohým evokuje Francúzsko, ďakovať zaň môžeme arabským národom, ktoré v pätnástom storočí začali dovážať do Európy mandle.

Predpotopné makrónky neoplývali vábivými farbami, náplňami ani vôňami ako tie dnešné, na akých si môžete pochutnať napríklad aj v Radosti variť. Šlo iba o základnú mandľovú pastu, no keďže si ju obľúbila Katarína Medicejská, pokrm si rýchlo spravil dobré meno v tých najvyšších kruhoch. Po tom, čo sa vylepšený recept dostal z Talianska na francúzsky kráľovský dvor, makrónky sa stali akýmsi gastronomickým klenotom. Omrvinky z nich by ste našli aj na svadobnej hostine Ľudovíta XIV. a Márie Terézie.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Radosť z napečeného výsledku

Ľudovým pokrmom sa ale stali až o mnoho rokov neskôr vďaka „Makrónkovým sestrám“. Takto kronikári nazvali dve benediktínske mníšky, ktoré si v období Veľkej francúzskej revolúcie privyrábali pečením sladkostí z drvených mandlí, vaječných bielkov a cukru. Verte či nie, presné znenie receptúry sa podarilo držať v tajnosti až po začiatok dvadsiateho storočia, a to už sa makrónky stali hviezdou cukrárskeho neba.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Takéto makrónky sa pečú v Poluse

Dezert za tisíce

Parížski cukrári a pekári sa predháňali, kto vymyslí exotickejšiu príchuť a prinesie exkluzívnejšie balenie. V minulosti bolo celkom bežné, že výrobcovia inzerovali svoje koláčiky v najprestížnejších módnych magazínoch po boku drahých šperkov či dizajnérskych kabeliek, dokonca pravidelne uvádzali na trh sezónne príchute po vzore módnych návrhárov a ich sezónnych kolekcií. Dnes nájdete makrónky v stovkách variácií – chuťových i cenových.

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

V Poluse je radosť piecť makrónky

Ak vás omrzí čokoládová či vanilková klasika, môžete sa cez ovocné náplne prehrýzť až k bizarnostiam, ako sú kečupové, zázvorové, ba dokonca uhorkové makrónky. Nuž a čas ukázal, že makrónky si svoje inzertné miesto vedľa kabeliek a perál skutočne zaslúžili. Vychýrený cukrár Pierre Herme prebúral steny cien (a azda aj zdravého rozumu), keď uviedol do predaja exkluzívnu makrónkovú kolekciu za takmer 7000 eur! Uznajte, že taká by sa ponúkala návštevám len s ťažkým srdcom...

Nahnali sme vám slinky? Výborne. Nenechajte sa dlhšie núkať a príďte si do Radosti variť v Poluse pripraviť jednu sladkú várku. Po absolvovanom kurze s Adelou Dubnickou hravo pokoríte mýtus o komplikovanej príprave makróniek. Tak do toho!

Viac informácií nájdete na www.polus.sk v sekcii Radosť variť

SÚŤAŽ: Hráte o 3 vouchery na kurzy varenia so Školou varenia RADOSŤ VARIŤ v Polus City Center v hodnote 25 eur.

Mimobratislavskí súťažiaci alebo tí, ktorí sa nemôžete školy varenia v bratislavskom Poluse zúčastniť, môžete vyhrať originálne kuchynské pomôcky značky TESCOMA , ktorá je aj oficiálnym partnerom školy varenia v Poluse alebo pravé slovenské 100% šťavy FRUXI FRESH .

Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Poluse

Makrónky – storočiami kvitnú do krásy a chuti!

Vyberáme pre vás niečo PLUS