Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Misia: Zažite dobu ľadovú so skvelými sorbetmi

Čokoládový sorbet

Zdroj: Eva, Dušan Křístek

Reklama

Potrebujete do seba ládovať smotanu a vajcia? No nepotrebujete. Naučte sa s nami pripraviť šťavnaté letné sorbety. Želáme veľa chutných zimomriavok.

MUDr. Peter Minárik, poradňa ONLIFE – Obesity, Nutrition, Lifestyle:

Určite aj vy vnímate leto ako obdobie zmrzlín a ľadových maškŕt. Pozrime sa však zmrzline pod povrch. Základ každého kopčeka tvorí mlieko, smotana, cukor a vajcia. Jedna 100-gramová porcia obsahuje 8 – 10 g tuku a 20 – 30 g cukru. Energetická hodnota zmrzliny sa pohybuje v rozmedzí 150 – 215 kcal. Keď je zmrzlina dobrá a poctivá, hodnoty sa vďaka smotane šplhajú až na 250 kilokalórií.

Pre obsah cukru je táto pochúťka úplné tabu pre diabetikov a zvážiť by ju mali aj tí, ktorí si dávajú pozor na hodnoty nezdravých nasýtených mastných kyselín v potrave. Mastné kyseliny v zmrzline sú výťažok kyseliny myristovej a palmitovej z kokosového tuku. Je to síce rastlinný tuk, ale na rozdiel od iných rastlinných olejov sa nepýši prevahou zdravých nenasýtených mastných kyselín (MUFA + PUFA). Keďže zásadou kvalitnej výživy je prijať denne maximálne 30 % nasýteného tuku, zmrzlina nepatrí medzi zdravé pochúťky.

Máme pre vás dobrú správu. Keď sa ľadového potešenia nechcete zriecť, spoznajte a zamilujte si sorbety. Bilancia vychádza jednoznačne v ich prospech. Pripravujú sa z mrazeného ovocia, ovocných štiav a ich hlavná výhoda je, že okrem cukru neobsahujú takmer žiadny tuk. Postup je vcelku jednoduchý. Čerstvé ovocie sa rozmixuje s cukrom a vodou podľa chuti a zamrazí sa tak, aby sa v zmesi netvorili ľadové kryštáliky.

Energetická hodnota sorbetov sa pohybuje v rozmedzí od 90 – 95 kcal na 100 g. Keďže neobsahujú nasýtené mastné kyseliny, nepredstavujú hrozbu pre srdce a cievy. Chute môžete ľubovoľne kombinovať a užiť si tak ochladenie plné šťavnatých vitamínov. Želám zdravé a svieže leto.

História sorbetu

Ako prvý konzument chladenej pochúťky bol zadokumentovaný už praotec Abrahám. Nepochutnával si na sorbete v pravom zmysle, jedával kozie mlieko zmiešané so snehom. Šalamúnove stoly tiež zdobili mrazené dobroty, sorbetom holdovali aj Číňania. Faraóni v Egypte vítali hostí čašou do polovice naplnenou snehom a doliatou ovocnou šťavou. Zdrojom snehu boli vrcholky hôr, sopiek Vezuv a Etna. Sneh ako prísada do dobrôt istý čas zastával miesto obchodného artikla. Boli ním zásobované termálne kúpele a cisárske paláce.

V období temna – stredoveku – sa veľa rafinovaných zvykov a výdobytkov vytratilo. Tradícia bola našťastie živená aspoň v Oriente, odkiaľ sa vďaka Arabom dostala znova na svetlo sveta. Arabi priniesli na Sicíliu tradíciu zvanú sorbetto (z arabského scherbet). Križiaci potom vzácne recepty na prípravu sorbetov priniesli do Európy. Povráva sa, že jeden z Mohamedových učencov objavil spôsob mrazenia ovocných štiav ponáraním nádob do drveného ľadu. Tento spôsob sa používal až do 19. storočia.

Prvý modernejší spôsob chladenia vymyslel pán Focard Chateau, ktorý v roku 1801 prihlásil na patentovom úrade prvú chladničku. Svojím vynálezom otvoril labužníkom nové obzory a na hodovné stoly sa čoraz častejšie dostávala aj zmrzlina alebo sorbet.

Nároky na jeho prípravu spočívajú v kvalite surovín a dodržaní technologického postupu, keďže v sorbete chýbajú bielkoviny z mlieka, ktoré by viazali jednotlivé zložky dohromady. Ak sa vám v mrazenej zmesi vytvoria malé kryštáliky ľadu (znamená to, že jednotlivé zložky sa dokonale nespojili), nezúfajte. Nepripravíte síce sorbet ako od šéfkuchára, ale jeho blízku príbuznú granitu – dreň, ktorá vďaka nízkemu obsahu cukru v ovocnej šťave skryštalizovala.

ČOKOLÁDOVÝ SORBET

Potrebujeme: 250 ml mlieka, 250 ml vody (40 oC), 150 g cukru, 50 g glukózového sirupu, 200 g kvalitnej, minimálne 63 % čokolády

Postup: V hrnci zmiešame vodu, cukor, mlieko a sirup. Privedieme do varu a zamiešame, potom pridáme čokoládu a rozmiešame. Necháme vychladnúť, vlejeme do stroja na zmrzlinu a vyrobíme sorbet.

Tip šéfkuchára: Kravské mlieko sa dá nahradiť sójovým alebo kokosovým mliekom.

CITRÓNOVÝ SORBET

Potrebujeme: 600 g citrónovej šťavy, 200 g vody (40 oC), 200 g cukru (alebo podľa chuti), 60 g glukózového sirupu

Postup: V hrnci zmiešame vodu, cukor a sirup. Privedieme do varu a zamiešame. Necháme vychladnúť, pridáme citrónovú šťavu, dôkladne rozmiešame a dáme asi na dve hodiny odstáť, aby vyplávali bublinky. Vlejeme do stroja na zmrzlinu a vyrobíme sorbet. Stroj na výrobu zmrzliny kúpite aj v domácej verzii od 30 €.

Tip šéfkuchára: Tento sorbet je vhodné podávať v pohári sektu alebo s vodkou.

BAZALKOVÝ SORBET

Potrebujeme: 380 g pyré z čerstvej bazalky, 400 g vody (40 oC), 140 g cukru, 50 g glukózového sirupu

Postup: Čerstvú bazalku sparíme v horúcej vode asi na desať sekúnd a hneď ochladíme v ľade. Rozmixujeme v mixéri na jemné pyré. V hrnci zmiešame vodu, cukor a sirup. Privedieme do varu a zamiešame. Necháme vychladnúť, pridáme bazalkové pyré, dôkladne rozmiešame a precedíme cez jemné sitko alebo gázu. Dáme asi na dve hodiny odstáť, aby nám vyplávali bublinky. Vlejeme do stroja na zmrzlinu a vyrobíme sorbet.

Tip šéfkuchára: Tento sorbet je vhodné podávať pred dezertom.

MANDARÍNKOVO-ZÁZVOROVÝ SORBET

Potrebujeme: 600 g mandarínkovej šťavy, 200 g čerstvého zázvoru, 230 g vody (40 oC), 90 g cukru (alebo podľa chuti), 60 g glukózového sirupu

Postup: V hrnci zmiešame vodu, cukor a sirup. Privedieme do varu a zamiešame. Necháme vychladnúť a pridáme mandarínkovú šťavu. Zázvor nastrúhame a vytlačenú šťavu z neho pridáme do hrnca. Dôkladne rozmiešame. Dáme asi na dve hodiny odstáť, aby vyplávali bublinky. Vlejeme do stroja na zmrzlinu a vyrobíme sorbet.

Tip šéfkuchára: Tento sorbet je vhodné podávať pred dezertom. Je trochu štipľavý, pripraví chuťové poháriky na sladkú bodku večera.

JAHODOVÝ SORBET

Potrebujeme: 450 g rozmixovaných jahôd , 230 g vody (40 oC), 100 g cukru, 60 g glukózového sirupu

Postup: V hrnci zmiešame vodu, cukor a sirup. Privedieme do varu a zamiešame. Necháme vychladnúť a pridáme jahodovú šťavu. Dôkladne rozmiešame. Dáme asi na dve hodiny odstáť, aby vyplávali bublinky. Vlejeme do stroja na zmrzlinu a vyrobíme sorbet.

Tip šéfkuchára: Tento sorbet je vhodný ako náhrada dezertu či zmrzliny. Sorbety všeobecne podporujú trávenie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS