Mnoga leta pre váš riad
13. 4. 2007, 8:10 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:02)

Zdroj: Archív
Aby sa aj váš kuchynský riad dožil minimálne toľko čo ten zdedený po starej mame, mali by ste sa pri jeho čistení pridržiavať týchto zásad:
Nože – pred otupením ich ochránite tak, že ich nebudete umývať v horúcej vode a po každom umytí ich hneď osušíte.
Panvice – pozor najmä na tie teflónové, ale každá panvica vydrží dlhšie, ak ju budete umývať šetrne a nebudete po nej škrabať ostrými nožmi alebo vidličkami.
Porcelánový riad – umývajte ho jemným čistiacim prostriedkom, oplachujte vo vlažnej vode a osušte jemnou utierkou.
Sklo – ak nemusíte, neumývajte ho v umývačke, ktorá má tendenciu okrúžkovať si ho. Najlepšie je poháre či vázy po umytí hneď vyleštiť suchou utierkou.
Rýchlovarná kanvica – pravidelne ju zbavujte vodného kameňa. Stačí, ak do nej na noc nalejete vodu, v ktorej je rozriedený ocot. Ráno vodu môžete vyliať alebo nechať prevrieť. Len pozor, aby ste si z nej neuvarili kávu.
Drevené varešky a „drievka“ – podľa možnosti nenamáčajte dlho v teplej vode, pretože drevo stále pracuje a môže napučať. Špinu len ľahko zotrite, varešku opláchnite a osušte.