Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Podložky pod taniere - Ušetria čas na upratovanie a urobia dokonalý dizajn vášho stola!

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

K dokonalej sviatočnej atmosfére patrí aj slávnostne prestretý stôl, ku ktorému zasadne celá rodina. Pipravili sme pre vás niekoľko tipov, ako môžete stôl vyzdobiť.

Na slávnostne prestretý stôl je vhodný biely alebo pastelový obrus, na ktorý ešte príde vrchný ozdobný obrus a menšie prestierania alebo podložky pod taniere.

Na stôl sa dávajú maximálne dva taniere naraz. Vzdialenosť taniera od okraja stola je 2 až 3 cm. Polievku v šálke (napríklad bujón) dávame na tanierik.

Vľavo od taniera patria misky na šalát, vpravo na kompót. Ak sa podávajú čerešne, nesmie sa zabudnúť na tanierik na kôstky.

Príbor ukladáme podľa dvoch pravidiel: na pravú stranu ten pre pravú ruku a naopak (napríklad napravo môže prísť aj vidlička, ktorá sa bude používať ako jediný príbor k určitému jedlu). Druhým pravidlom je postupnosť príborov podľa poradia jedál – najbližšie k tanieru je príbor, s ktorým budeme jesť najneskôr.

Tak ako počet tanierov neprekročí dva, aj počet príborov je limitovaný číslom tri. Ak je viac jedál, pridáme ďalšie príbory vo chvíli, keď sú potrebné. Vidlička sa kladie zubami nahor, lyžica dnom na stôl. Nôž ostrím k tanieru. Dezertný príbor sa umiestňuje nad tanierom, rúčkami na tú stranu, ktorou rukou budeme jesť. Patrí sem múčniková lyžička, múčniková vidlička, dezertný nôž a vidlička, môže byť aj kávová lyžička.

Papierový obrúsok zložený do trojuholníka sa dáva pod vidličku, plátenný jednoducho preložený vľavo od vidličky. Na stôl nezabudnite pripraviť aj koreničku a soľničku.

Poháre na nápoje sa umiestňujú vpravo od taniera, smerom k stredu stola; najbližšie k tanieru je ten, ktorý sa použije ako prvý.

Vyberáme pre vás niečo PLUS