Reklama

Nemáte doma váhy? Stačí pohár a lyžička! Tento mini sprievodca zjednoduší život každej gazdinke

Vážiť suroviny viete aj za pomoci kuchynského riadu či vlastnej ruky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Či už si ho pripnete na chladničku alebo si to zapamätáte, je na vás, ale určite sa s týmto sprievodcom viac nedostanete do situácie, že si neviete niečo odvážiť.

Malá a veľká lyžica

Niekedy stačí mať po ruke lyžičku, ak poznáte objem malej a veľkej lyžice, ľahko odhadnete dávkovanie surovín.

Zarovnaná čajová lyžička sa rovná:

– 2 g mletej papriky, škorice

– 3 g prášku na pečenie

– 5 g kryštálového cukru

– 6 g soli

– 3 g kakaa

– 9 g masti alebo masla

– 6 g oleja

– 8 g medu

– 10 g ryže

– 8 g rajčinového pretlaku

Zarovnaná veľká lyžica sa rovná:

– 13 g kryštálového cukru

– 7 g kakaa

– 5 g mletej kávy

– 15 g krupice

– 15 g maizeny

– 20 g majonézy

– 12 g margarínu

– 15 g masla

– 25 g medu

– 13 g mlieka

– 15 g múky

– 10 g oleja

– 15 g ryže

– 15 g smotany

– 15 g strúhanky

– 15 g strúhaného syra

– 10 g roztopeného tuku

– 35 g tvarohu

– 10 g ovsených vločiek

Hrnček 250 ml sa rovná:

– 160 g múky

– 220 g cukru

– 110 g ovsených vločiek

– 255 g mlieka

– 250 g masti

– 250 g vody

– 250 g octu

– 220 g ryže

– 230 g oleja

– 170 g krupice

Dlaň = 90 gramov (mäsa alebo ryby)

Palec = 30 gramov (syra)

Koniec palca = čajová lyžička (mäsa alebo majonézy)

Koniec prsta = polovica čajovej lyžičky

Do polovice zatvorená päsť = dve polievkové lyžice tekutiny

Päsť = šálka