Z ochutnávačky hviezda foodblogov: Varenie ma začalo baviť až po svadbe
9. 9. 2019, 2:05

Zdroj: THE STORY OF A CAKE
Foodblogerov je dnes už neúrekom, no tých naozaj úspešných len zopár. Jednou z nich je Marta Marčáková. Aký recept na úspech má uznávaná foodblogerka s vyše 18-tisíc fanúšikmi?
Malá Martuška pomáhala mame pri pečení ako hlavný ochutnávač, právnička Marta sa ku kulinárstvu opäť dostala až po svadbe. Jej blog The Story Of A Cake sa stal odrazovým mostíkom k dvom úspešným knihám Príbehy z kuchyne a Príbehy z kuchyne 2. Nedávno skúsila novú výzvu – parnú rúru a kurz varenia v pare, ktorý je zadarmo pre každého, kto si parnú rúru zakúpi. Marta sa bude odteraz s vami pravidelne deliť o svoje recepty.
Ako sa právnička dostala k pečeniu?
Od detstva som milovala sladké dezerty a poctivé domáce koláče. Ale piecť som nevedela, to bolo vždy v rukách mojej maminy a starkej a ja som bola hlavný ochutnávač. V kuchyni som začala sama experimentovať až po vysokej škole, keď som sa vydala a s manželom sme začali fungovať v spoločnej domácnosti. História sa opakuje – z manžela sa stal môj hlavný ochutnávač.
Váš blog thestoryofacake.sk je veľmi inšpiratívny, o čom svedčí vyše 18-tisíc fanúšikov a takmer 14-tisíc followerov.
Už moje prvé výtvory sa stretávali s pozitívnymi reakciami a tak mi v roku 2014 skrsol v hlave nápad založiť si blog, kde by som nielen zdieľala recepty, ale ich aj pekne vizuálne zachytila formou fotografie. Mix kreativity a manuálnej práce považujem za veľmi dobrý balans pre každého, kto vykonáva kancelársku prácu a občas potrebuje vypnúť, odtrhnúť sa od papierov.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE
Ilustračné foto.
Začiatky sú ťažké, bol taký aj ten váš? Pamätáte si ešte na ten „zlom“, po ktorom ste sa stali populárnou?
U mňa práve tie začiatky neboli až také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Dôležité je, že som urobila to rozhodnutie, našla som si hobby, ktoré ma neskutočne napĺňalo, vytvorila som si jednoduchú webstránku a blog sa stal mojím svetom. Pred piatimi rokmi bolo oveľa menej foodblogov ako teraz a naozaj iba minimum z nás sa zameriavalo vyslovene aj na pekné fotky jedla Iba recept totiž nie je dôležitý. Kvalitná fotka jedla vyvolá v človeku chuť naň a to je ten impulz, ktorý ho donúti postaviť sa k sporáku a variť. Foodblogeri, ktorí to pochopili, našli zaručený recept na úspech a ja osobne za zlomový považujem práve tento okamih. Postupne ako som a zlepšovala nielen v pečení, ale aj vo fotení, pribúdali aj fanúšikovia a táto milá komunita sa neustále rozširuje.
Medzi vašimi receptami prevláda pečenie. Nerada varíte?
Tak ako už aj názov blogu napovedá, mojím pôvodným zámerom bolo zdieľať s ľuďmi hlavne sladké recepty a zo začiatku som sa cítila viac doma pri pečení než pri varení.
Dosť dlho mi trvalo, kým som pochopila, že človek nemusí tráviť v kuchyni nekonečné hodiny, aby vytvoril niečo chutné a zdravé. Varenie som si preto začala naplno vychutnávať až minulý rok. Moja aktuálna cesta v kuchyni smeruje k zdravším a jednoduchším jedlám s využitím sezónnych lokálnych surovín s čistými chuťami a o tie najlepšie inšpirácie sa budem deliť na svojom blogu. V našej dvojčlennej domácnosti varím pomerne často, skoro každý deň a do prípravy sa zapája aj manžel. Je veľmi príjemné stretnúť sa po dlhom dni v kuchyni a spoločne si navariť.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE
Ilustračné foto.
Ktoré jedlá sú vaše obľúbené?
Je veľmi ťažké vybrať iba pár mojich obľúbených jedál, ale veľmi rada pripravujem zeleninové jedlá, aj keď nie som vegetariánka. Najradšej mám moje zeleninové curry alebo zimný šalát s pečenou zeleninou. Zo sladkých receptov mám veľmi rada tiramisu alebo cheesacakes, ale neodolám ani sladkým mrkvovým, tekvicovým alebo banánovým chlebíkom.
Nedávno ste boli na kurze varenia v pare. Potrebuje skúsená foodblogerka vôbec niečo také?
Byť foodblogerom automaticky neznamená byť skúseným cukrárom či profesionálnym kuchárom. Samozrejme, nájdu sa aj takí, ale napríklad ja som začínala ako úplný začiatočník a aj som to tak prezentovala. Za tých 5 rokov blogovania som prešla dlhú cestu, veľa vecí som sa naučila, avšak stále by som si o sebe netrúfla tvrdiť, že som skúsená kuchárka alebo cukrárka. Preto aj kurz varenia s parnými rúrami bol pre mňa úžasným gastrozážitkom a priniesol mi nové znalosti. Pod vedením kuchárov – odborníkov na varenie v parnej rúre, sme si na kurze pripravili zeleninu, mäso, rybu a dokonca aj perfektne nadýchaný koláč. Človek sa učí a inšpiruje celý život a ja takéto kurzy vo svojom živote s vďakou vítam a určite odporúčam.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE
Ilustračné foto.
Čo vás na varení v pare zaujalo? Mali ste s tým skúsenosť už skôr?
S varením v pare nemám žiadne skúsenosti, napriek tomu som sa rozhodla zaobstarať si do nového domu parnú rúru SteamPro od AEG. Páči sa mi koncept, že každý, kto si parnú rúru kúpi, dostane k nej aj už spomínaný kurz varenia v parnej rúre zadarmo. Varenie v pare je totiž rýchle, zdravé, jedlo si zachováva dôležité živiny, prirodzenú chuť a farbu a to sú hlavné dôvody, prečo je parná rúra súčasťou mojej kuchyne.
Naši čitatelia sa s vami budú stretávať pravidelne. Na aké recepty sa môžu tešiť?
Chcela by som sa zamerať na to, čo nám doma najviac chutí. Prevažne sa teda budem venovať rýchlym, jednoduchým a zdravým receptom z dostupných a sezónnych surovín.
PR článok